Leva livet > Reseberättelser > Europa > Dalabadet, den anrika badplatsen vid staden Trelleborg!
jul 2023Europa

Dalabadet, den anrika badplatsen vid staden Trelleborg!

Denna Trelleborgarnas badparadis grundades redan för 90 år sedan men fyller fortfarande sin åtråvärda plats. Men grunda, barnvänliga, silkeslena sandstränder som gjorda för en lyckad dag i solen. Så mysigt och gemytligt, man kan känna de gångna tidernas ro. 50- och 60-talets entusiastiska solbadare, en era som andades en framtidstro. Förutom de långa badstränderna finns rymliga trädkantade grönområden, med bänkar och bord för att bara sitta en stund.

Dalabadet, den anrika badplatsen vid staden Trelleborg!

Ett ställe som jag själv besöker året runt. En oas för sköna sommar- och även vinterbad. Bara 3,5 km från Trelleborgs centrum, med lokalbuss eller gärna med en cykel. Och då cyklar man en på trevlig cykelväg bland pittoreska skånska vitmurade hus. Tar man bilen, så finns det gott om parkering. 

Som havsbad skiftar Dalabadet karaktär allt efter årstidernas växling. De stormande havet när hösten kommer bjuder på en mäktig syn. Som lugnar sig något när vintern är här. För att åter vakna med vårens krafter och visa sina skummande former på hav. Och välkomna årets sommargäster från världens alla hörn.

Omfamna dem med sina smekande vågor, ett spännande möte med ett öppet hav! 

Vill man aktivera sig finns det åtskilliga möjligheter. Staden Trelleborg med den berömda Vikingaborgen, konstutställningar, torghandel och ett virvlande stadsliv, dock i ett miniformat, en idyll i sig. Med sina drygt 80 olika sorters palmer som lämnat växthuset och flyttat ut på sommaren till stadens gator och torg. 

Även den berömda kustvägen tar sin början här. Med mängder av försäljningsställen för både prylar och konst. En äkta fiskehamn med ett café ska man inte heller passera och något senare når man Sveriges sydligaste udde, Smygehamn, Skånes stora turist-attraktion. Med handel av olika slags, fiskrökeri, konstutställningar, strandcafé, prylbod, hantverk och glass. Samt försäljning av Skånes specialkost, ”äggakaka”, med bacon och lingonsylt, jättegott!

Och mitt i allt detta, ”Dalabadet” förstås. Där många säkert har valt att bo. Med modern camping för både husvagnar och tält. Hyrstugor, både stora och små. En minilivs för att fylla tillfälliga behov och en restaurang för kvällens större kalas. Aktiviteter som minigolf, boulebana, beachvolley, och padel.

Och så den vidlånga sandstranden som bjuder ut till bad. Med en brygga hela 160 meter lång. Som byggdes så sent som 2006. Med många givmilda sponsorers hjälp vilkas namn nu finns inristade på bryggans yta. Och bredvid den på bägge sidor, ett långgrunt barnvänligt havsbad att vada. Grönområden för picknick eller familjefest, för Dalabadet är fortfarande en plats för alla.

Till och med hundar har en egen badplats!

Så stanna och njut, minns havet och solen. Barnens skratt och vuxnas fröjd. Grillfesten på kvällen och en solnedgång som lämnar ingen åskådade oberörd. Så välkomna till Dalabadet så som folk alltid har gjort!

210707 | Merja Modin