Leva livet > Reseberättelser > Europa > Teneriffa – mycket mer än turister och badstrand
dec 2019Europa

Teneriffa – mycket mer än turister och badstrand

Det är dags för vår långtidsvistelse i Los Christianos, Teneriffa. En kär plats att återvända till. Hemma i Sverige tänker jag mest på den långa soliga strandpromenaden, ett par mil lång, som bjuder på vacker utsikt och spännande händelser närhelst man går ut. Vi reser hit för det goda klimatet och för att livet är njutbart och enkelt. Det är inte svårt att hitta på dagliga aktiviteter på denna spännande ö.

Teneriffa är den största av Kanarieöarna med vulkanberget Teide, Spaniens högsta punkt, som dominerar landskapet. På ön finns gamla genuina byar, vackert landskap, härliga stränder och utflyktsmål för alla åldrar.

Jag är här med min man och vi hyr en lägenhet i fem veckor. Min man älskar att laga mat med råvaror från fiskförsäljarna i hamnen och från slaktaren i den gamla stadsdelen. Kvalitén på kött, fisk och grönsaker är perfekt. Emellanåt går vi ut och äter för att få omväxling och ”titta på folk”. Då blir det gärna tapas till lunch och fisk till middag. 

Vi brukar börja dagen med en långpromenad på den populära strandpromenaden.

Därefter blir det frukost och tidningsläsning innan vi hittar på något att göra. Det kan vara en stund vid stranden eller poolen. Vi läser de böcker som väntat ett tag och några utflykter står också på programmet. 

Lokala bussar tar oss överallt på ett enkelt och billigt sätt. Bussbolaget Titsa är modernt och bussarna är fräscha, luftkonditionerade och möjlighet till laddning av telefoner finns. Bussarna går i alla riktningar och det är möjligt att komma till mängder av spännande byar. En populär tur går till Santa Cruz, huvudstaden på ön. Här finns det möjlighet till shopping, autentiska tapasställen och besök till historiska platser. Norr om Santa Cruz ligger fiskebyn San Andres med en fin strand som är värt ett besök. Bussen går också till pittoreska bergsbyn Masca. Här väntar vandringsleder, vita hus som klättar på bergssluttningarna och hisnande utsiktsplatser. 

Någon gång har vi tagit färjan till La Gomera. Resan tar ca en timme och man kommer direkt till San Sebastian, där man kan promenera ett tag innan man äter en god lunch, besöker stranden och åker hem igen.

En tur till observatoriet på Teide står på vårt program i år

Här finns de bästa förhållanden i världen för att se stjärnhimlen och flera olika turer finns med upphämtning från Los Christianos. Professionella astronomer hjälper till med sina stjärnkikare att hitta det som är mest intressant.

Att hyra bil är förhållandevis billigt och ger möjligheter att upptäcka platser som inte nås med buss. Vid de nordligaste delarna av ön kan man upptäcka de mest charmiga och spännande platser som till exempel Punta del Hialgo och Bajamar.

I år har vi anmält oss till en nybörjarkurs i spanska!

Det är svenska Skolan Teneriffa som anordnar kurser med olika längd och nivå. Vi vill bli bättre på att kunna säga några enkla fraser, hälsa på folk och handla i affärerna även om alla här är hyggligt duktiga på engelska.

Praktiskt

  • En lägenhet med 1 sovrum kostar från ca 4000 kr och uppåt i veckan. Har du svårt att gå ska du vara noga med att se till att inte bo för långt bort från stranden eftersom det är backigt och vägen kan vara full med trappor för att komma ”hem”.
  • Flygresa t o r kostar mellan 6 000 och 10 000 kr för två personer beroende på flygbolag och hur tidigt du bokar.
  • Det finns väldigt många restauranger överallt och alla lockar med spanska specialiteter. Läs gärna på nätet och ta del av recensionerna där innan du bestämmer var du vill äta.
  • Varje tisdag och torsdag är det marknad med alla möjliga produkter. Det mesta är importerat från Asien men det är ändå värt ett besök för att se folklivet och variationen på utbudet.
191217 | Leena M Styren