Leva livet > Reseberättelser > Europa > En underbar semester i Benalmadena i provinsen Malaga, Andalusien
apr 2020Europa

En underbar semester i Benalmadena i provinsen Malaga, Andalusien

Min systerdotter och jag älskar att koppla av i Spanien. Fuengirola gör oss aldrig besvikna. Men den här gången beslutade vi att byta plats och valde Benalmadena. Det verkade först som att vi skulle bo så att vi behövde bestiga berget som återvänder till hotellet från stranden. Men Elena hittade plötsligt ett hotell som ligger 50 meter från stranden Torrequebrada - Playa Hotel Balmoral. Vi beslutade oss för att chansa på detta. 

En underbar semester i Benalmadena i provinsen Malaga, Andalusien

Det går utmärkt att plocka ihop en resa via olika sajter på internet. Välja flyg, hotell och transfer. Vi valde direktflyg från Arlanda till Malaga. Kostnad för flygbiljetter var 1080 kronor t/r per person. Jag beställde en överföring genom www.hoppa.com och det kostade oss 350 kronor för två. Hela resan under två veckor kostade per person totalt: 6259 kr: Hotell (inklusive frukost, middag)– 10007 kr (5004kr x2); Flyg t/r -1 080 kr (540 kr x 2); Överför t/r 175 kr (350kr:2). Håll med om att det är billigt! 

Och nu ska jag försöka beskriva våra intryck av denna resa.

Så, Hotel Balmoral – Avståndet från Malaga flygplats är bara 8 km. Jag skrev ovan att hotellet ligger 50 meter från stranden i Torrequebrad. Vi behövde inte övervinna några stigningar, vi hade 2 utomhuspooler med solstolar (men vi föredrog promenader till havet), 2 barer, det finns en snackbar bredvid poolen på solterrassen, gratis Wi-Fi och rum med privat balkong. Golvet är kaklat. Luftkonditionering, TV och kassaskåp. Städning varje dag.

Maten på hotellet gillade vi verkligen. Hotellets restaurang serverar en buffé med medelhavs- och internationella rätter. Maten var varierande och välsmakande. Flera typer av kött- och fiskrätter. Det fanns alltid frukt, glass. Välsmakande kaffe. På kvällen var vi tvungna att betala för drinkar, men en gång i veckan bjöds vi på ett glas gratis champagne. Allt är bara super för ett 2-stjärnigt hotell!!!

Vi köpte bara frukost och middag för att fritt kunna hantera vår tid under dagen. En busshållplats mot Malaga och mot Fuengirola ligger nära från hotellet. Nära hotellet finns också McDonald’s, flera kaféer och mini-stormarknader. Stor stormarknad, Mercadona, 15 minuter till fots.

Till vår förvåning visade det sig i inne Benalmadena vara vackra stränder som sträcker sig 9 km längs kusten med en ren sand med grå färg. Staden har 17 stränder. Alla stränder är kommunala och följaktligen gratis, rena med god gradvis nedstigning till havet. Betalade endast solstolar och parasoller.

En mycket vacker strandpromenad sträcker sig längs kusten, där det å ena sidan finns olika butiker, kaféer, restauranger och å andra sidan en vacker utsikt över havet upplyst av månen och lyktorna … Fantastisk utsikt! På kvällen är det en massa människor som vilar eller promenerar där.

Det finns ingen tid att bli uttråkad i Benalmadena. Hotellet organiserar olika underhållningar för barn och vuxna, t ex på dagarna i den stora poolen hölls vattengymnastik, på kvällarna hölls olika shower med artister och clowner. Dart och bordtennis kan avnjutas i spelrummet. Benalmadena är känd för sina attraktioner. Vi besökte den gamla staden Pueblo och tyckte verkligen om den. Pueblo betyder ”by”. Alla försöker besöka Mijas, men som det visade sig är Pueblo inte sämre. I Pueblo finns Sea Life Aquarium och Selwo Marina Dolphinarium. Inte långt från Pueblo har man återskapat en bit regnskog med exotiska blommor och fjärilar – Butterfly Park. 

Castillo de Colomares är ett slott- monument tillägnad Christopher Columbus liv och äventyr och 500-årsjubileet för upptäckten av Amerika. Det byggdes nära Pueblo Benalmadena mellan 1987 och 1994. När vi besökte Pueblo Benalmadena guidas vi av kartan och gick ner på vägen ner till slottet i Colomares. Inträdesbiljett – 2 euro. Monumentet speglar närvaron av tre kulturer i det medeltida Spanien (kristendomen, judendomen och islam). Jag råder alla att besöka detta slott med ett och ett halvt tusen kvadratmeter område. Det erbjuder en magnifik utsikt över Benalmadena och även om byggnaden inte har något historiskt värde är slottet som helhet fascinerande och ger upphov till konstant intresse. Slottet är som om vävt av spetsar, vackert och fantastiskt. I Slottet finns världens minsta kapell, som är listat i Guinness rekordbok.

Mycket nära hotellet, 500 meter bort, ligger en mycket vacker park – Park de la Paloma, som kombinerar en botanisk trädgård och ett mini-zoo. Där finns en kaktusträdgård, välskötta dammar och en bambulund. I parken lever en enorm mängd levande varelser: höns, papegojor, kaniner.  Svanar och sköldpaddor simmar i dammen. I parken finns flera kaféer, lekplatser för barn, butiker för dem som vill koppla av.

Vi reste till en annan historisk by till Mijas. Vi tog buss Nr:120 nära vårt hotell och körde till busstationen i Fuengirola, där gjorde vi ett byte till buss nummer 112, som går direkt till Mijas. Biljetten kostade oss 3,40 euro. Vi återvände med direktbuss från Mijas till Benalmadena. Biljettpriset var lite mindre än till Mijas -2,7 euro.

Mijas är en fantastisk plats! Denna by lockar turister från hela världen. Men det här kommer att bli min nästa historia.

För långa resor köpte vi bussutflykter. Vi besökte Gibraltar och Sevilla. En heldagstur till Gibraltar kostade 56 euro. Vi klättrade kabelbanan (25 euro) till den legendariska klippan i Gibraltar och fick nära kontakt med svanslösa makaker. Vädret var molnigt och synligheten från klippan var dålig. Vi såg inte Marocko, och själva staden var också täckt av dimma. På vår fritid gick vi runt i staden på egen hand, besökte några butiker, men köpte ingenting, eftersom priserna var mycket högre än i Spanien.

Om vi inte var nog nöjda med resan till Gibraltar, så gillade resan till Sevilla ännu mer. Sevilla är en av de vackraste städerna i Europa, huvudstaden i Andalusien. Den totala restiden är 11-12 timmar, kostnaden är 69 euro. I priset för turnén ingår biljetter till katedralen, busstransfer och guidningstjänster. Sevilla har en rik historia. Det är omöjligt att inte beundra Sevilla-katedralen byggd i gotisk stil. Här finns Christopher Columbus grav. Katedralen, Plaza de Espana, Maria Luisa Park, Golden Tower – detta är inte en komplett lista över intressanta platser i Sevilla. Vi återvände från utflykten med stora intryck. 

Vi drog slutsatsen att Benalmadena är en underbar och intressant plats att koppla av och med förtroende kan vi säga och är lämplig för alla kategorier av turister!

200415 | Lana Eschenbach