Leva livet > Reseberättelser > Europa > Smögen: Västkustens pärla
mar 2023Europa

Smögen: Västkustens pärla

Styr bilen mot västkusten. Doft av salta hav, sol och bad. Shoppa på Smögenbryggan allt ifrån kläder, skor och konst. Äta den godaste räksmörgås som du aldrig kommer att glömma.

Vi besöker Smögen varje sommar. Vi stannar i fjorton dagar och även åker tillbaka en sväng på höstkanten. Vi är jag, mormor, min dotter och svärson samt barnbarnen. Kusiner och släkt kommer och hälsar på.
Vi hyr alltid någon stuga. Det är många som hyr ut sina stugor över sommaren eller tar med husvagn/husbil. Det finns så många fina platser att ställa på. Eller varför inte Smögen havsbad och njuta av spa.
Barnbarnen älskar att besöka Nordens Ark och vi brukar ta med picknickkorg. Det finns skrindor man kan hyra för en billig peng. En utflykt dit får man räkna med tar en hel dag.
Man kan ta en båttur som går ifrån Smögenbryggan ut till sälkolonierna. Skärgårdsturer med M/S Soten som går ut ifrån Smögenbryggan och på den kan du även äta. Vi brukar också ta en tur ut till Sandöns Naturreservat då har vi också picknickkorgen med. Vi bara älskar detta ställe. Man äter och dricker gott på bryggan. Skärets supergoda räkmacka, eller köpa med sig nyfiskade räkor, krabba samt deras goda bröd och vandra upp på någon klippa och njuta av den vackra utsikten.

Mitt barnbarn som åker kickbike har den med sig, för i Kungshamn har en fin ramp att åka på. Eller fiska krabbor, det älskar både barnen och de vuxna. Gå på bryggan och shoppa (i slutet av Augusti är det stor rea) gillar vi också och detta får man räkna med tar en hel dag för man stannar,  fikar och äter.
Det finns mycket att äta och dricka och vi tycker att alla är lika bra. Vi har faktiskt pröva det mesta.
Än så länge har vi inte tröttnat på Smögen och Kungshamn fast vi har åkt dit i 15 år, vi hittar alltid något nytt att göra eller att titta på. Vill man åka dit i september så har de sin underbara konstljusutställning som konstnärer ifrån olika världsdelar kommer dit och sätter upp. I oktober är den stora hummerfesten. Ja till Smögen kan man nästan åka året om och bli tillfredsställd.
220327 | Anetthe Längberg