Leva livet > Reseberättelser > Europa > Dagsutflykt till vackra Jönköping!
mar 2023Europa

Dagsutflykt till vackra Jönköping!

Jag vill dela med av en dagsutflykt som jag gjorde med min väninna till vackra Jönköping. Jag brukar åka dit för lite shopping och njuta av atmosfären. Jönköping är en gemytlig stad som har allt, shopping, vackra och historiska byggnader, intressanta museum, trevliga matställen och mysiga fik, närhet till naturen och såklart underbara Vättern! Kan varmt rekommendera att åka dit!

Fina Rosarium

Fina Rosarium

Dagsutflykt till vackra Jönköping!

Strax innan Jönköping ligger en liten ort som heter Taberg. Där finns ett välkänt berg, vid namn Taberg med en underbar utsikt. Man kan se så långt som 7 mil. Taberg är ett naturreservat med fantastik natur och där finns vandringsleder, men vi åker enbart dit för att njuta av utsikten. Vi åker sedan vidare till köpcentret Asecs för lite shopping. Där finns det gott om butiker, restauranger och fik.

Efter ett kort besök på Asecs beger vi oss in till centrum för att äta en bit mat på Bryggan Cafe och Bistro. Vi sitter ute på deras uteservering vid vattnet, underbart fint att sitta där i det härliga vädret. Kan varmt rekommenderas, då de har mycket god mat och trevlig personal.

Jönköping är en mysig stad att flanera i, det finns gott om trevliga butiker, matställen och cafèer. Det finns något för alla smaker.

Efter maten promenerar vi till piren som ligger vid Vättern, för att ta en glass. Där finns flera restauranger så man kan njuta av både mat och fika. Vi väljer att sätta oss på en bänk som är över 200 meter lång. Skönt att bara få sitta i solen och titta på folk. Piren ligger mycket centralt, och vill man bada och sola kan man gå längs strandpromenaden intill Vättern, det tar cirka 10 minuter att promenera till stranden.

 

Vi gör ett besök på Tändsticksmuseet, ett museum som visar hur man tillverkade tändstickor förr i tiden, man får även se hur en arbetarbostad såg ut. Oerhört intressant och mycket vänlig personal. Det är ett ganska litet museum men ändå mycket att se.

Rosenlunds Rosarium är en vacker park med underbara rosor och växter. Det finns cirka 600 sorters rosor att njuta av, en fröjd både för ögat och näsan. Efter en stunds strosande väljer vi att ta en fika på cafèet som finns där och bara njuta av tillvaron.

I Jönköping finns många vackra kyrkor och eftersom vi båda är intresserande av gamla kyrkor så tog vi oss till den vackra och pampiga Sofiakyrkan som invigdes 1888. Den ligger centralt och är verkligen värd ett besök.

Jag kan rekommendera en tur till Jönköpings läns museum för att ta en titt på olika konstutställningar, som passar både vuxna och barn.

Tänk på att ha bekväma skor att gå i, då det kan bli en del strosande. Ska ni stanna på en weekend kan jag rekommendera att bo på Elite Stora Hotellet, då jag själv har övernattat där några gånger. Det ligger väldigt centralt, nära till allt. Rummen är fina, god mat, trevlig personal, sköna sängar och en härlig utsikt över Vättern.

Jag hoppas att jag har inspirerat någon till att besöka Jönköping, och att ni får en lika trevlig resa som jag har haft!

220321 | Marie Engström