Leva livet > Reseberättelser > Europa > Cypern: Kontrasternas ö – sevärd och lätt att komma till
dec 2019Europa

Cypern: Kontrasternas ö – sevärd och lätt att komma till

Cypern är den idealiska platsen där Du kan uppleva allt från badstränder till höga berg och samtidigt få en inblick i en högst aktuell konflikt mellan flera länder. Du tar dig lätt dit med både charter och direktflyg till bra pris om Du är ute i god tid. Häng med…

Trots att jag besökt drygt 50 länder finns det en plats som jag återvänt till gång på gång och det är Cypern. Det började med FN-tjänst på 80-talet och sedan har det blivit många återresor både privat med familjen och som ansvarig för grupper med f.d FN-Veteraner. 

Senaste resan gick i Oktober 2019. Lättast är att flyga från Stockholm eller Köpenhamn. Göteborg finns endast charter. Cypern har en närmast otrolig historia bakom sig med olika härskare som därmed gett många besöksvärda lämningar. Jag tänker dock inte gå in på det historiska här (Googla gärna) utan hålla mig i närtid.  Då kan jag berätta att 2018 var det 154.000 svenskar som besökte ön. Men jag gissar att 90 % av dom bara åkte ner för sol och bad och flertalet då till Ayia Napa/Protaras som är en ”turistindustri” med bargator och mer eller mindre nyktra ungdomar. Dom vet fortfarande inte vad Cypern är!! Är det ditt intresse så ska Du sluta att läsa här.

För att hitta mer av det genuina Cypern så kan man stanna i Larnaca där flyget landar.

Även där många turister men där finns också mycket annat att se. Givetvis även där en ”Seefront” med bra, men långgrunda bad. Men vår resa började i Nicosia som är öns huvudstad och det är också den enda delade huvudstaden i världen. Detta sedan kriget 1974 då Turkiet invaderade ön. Du kan ex.vis bo på bra hotell i gamla stan och 10 minuter senare befinner Du dig på den turkcypriotiska sidan efter att ha visat pass i två olika gränsstationer. Däremellan finns den s.k Green Line som bevakas av FN-styrkor än idag. Att komma över till den sidan är som att gå ett antal år tillbaka i tiden. Här gäller Turkiska Lira istället för Euro och Du kan shoppa bl.a skor och läder betydligt billigare. Alkohol och Tobak får Du dock inte ta med dig tillbaka. Vi hade dels stadsvandring på turkiska sidan med guide och även en utflykt till Kyrenia som är en vacker stad på Norra Kusten. Speciellt hamnen är trevlig om än en liten ”turistfälla” prismässigt sett. 

 

Efter 4 dagar i Nicosia valde vi Larnaca som boplats och ett hotell som heter Amorgos. Bra priser och underbar frukost, men just nu är en del av hotellet bullerstört pga byggnation intill. I Larnaca finns mycket att se och jag skulle rekommendera Hop-on-Hop-Off bussarna som tar dig runt till många sevärdheter under ca 2,5 timme. Men även härifrån gjorde vi utflykter dels till Famagusta (som tillhör Norra Cypern) = ta med pass.

Famagusta är en levande stad med ett underbart cafe i gamla fästningen och en fantastisk Moské (Lala Mustafa) och är du historiskt intresserad så finns Salamis Ruiner på taxi-avstånd. Men det mest intressanta är ändock den lilla del man kan se av ”Varosha” som var den hotelldel många svenska besökte på 60-70 talet. Står nu öde bevakat av Turkisk Militär.

Från Larnaca kan Du ta dig till alla större och mindre orter på Södra Cypern med buss som är billigt och bra. Finns både lokal och expressbussar. Hyrbil är relativt billigt, men tänk på att det är en ganska tuff vänstertrafik. Går även att hyra bil som får färdas på Norra Sidan men då krävs extra försäkring.

Vi tog buss till Paphos som har en mysig hamn och strax intill en otrolig Arkeologisk Park med bl.a unika mosaiker.  

Men jag har sparat det bästa till sist, och det är Troodosbergen.

En resa till Cypern utan Troodos är ingen riktig resa. Hyr en bil och ta minst en övernattning (Min favoritby är Pedhoulas) njut av dom slingriga vägarna upp och ner. Njut av den höga friska luften. Många besöksmål finns här bl.a Kykkos Kloster och Makarios Minnesplats som vi besökte med gruppen. Men det räcker att stanna till i en liten by gå till cafeet och ta en kaffe eller läsk med ”gubbarna” med teckenspråk kan man ha trevligt om Du inte pratar Grekiska. Och dessutom finns det många både små och stora vingårdar att besöka. Den lokala apelsinlikören Filfar rekommenderas. Mycket mera finns att berätta om men utrymmet räcker inte till. 

Lite fakta till sist: 

  • Den svenska kronan gör att det nu är nästan lika dyrt på Södra Cypern som i Sverige. 
  • Direktflyg är då charter eller genom Norwegian.
  • Transfer från flygplatsen i Larnaca och in till Centrum kostar ca 12 Euro med Taxi eller 2 Euro med buss 425.
  • Maten på Cypern är god och billigare än här och dessutom ofta stora portioner.
  • Du kan få bra hotellrum under 1000-lappen med frukost.
191217 | Göran Larsson