Leva livet > Reseberättelser > Europa > Woolweek på Shetlandsöarna med storslagen natur
mar 2023Europa

Woolweek på Shetlandsöarna med storslagen natur

Jag och min fru uppskattar mycket att resa. Hon är också mycket intresserad av garn och textil. För något år sedan nämnde hon att det i oktober varje år är Shetland Woolweek. Jag planerade och bokade resan som blev 60-årspresenten – lagom till veckans 10-årsjubiléeum. Vi fick en fantastisk vecka med utställningar, ateljébesök, storslagna naturupplevelser med mycket god mat.

Vi flög från Arlanda via Edinburgh till Lerwick som är huvudort på Shetlandsöarna den 30 september. Vi stannade några nätter i Edinburgh, vilket kan rekommenderas. Staden har mycket av Scotlands historia, är vacker och kuperad med Edinburgh Castle som landmärke. Staden är också relativt geografiskt begränsad vilket gör att det är gångavstånd till mycket. Det fungerar även utmärkt att flyga över dagen via Skottland till Shetland. Det går också färja från Aberdeen till Lerwick, vi valde flyg för att spara lite tid och undvika höststormar med sjögång.

Den tredje oktober flög vi till Shetland och Lerwick som var resans huvudmål. Vi landade sen eftermiddag i ett underbart väder. Vi hyrde bil på flygplatsen av ett lokalt företag. Det var ett bra val, dels var det betydligt billigare än de stora firmorna, dels var servicen utmärkt. Hyrbil är bekvämt, det går att färdas med lokala bussar men tidtabeller är inte så frekventa och når inte överallt på öarna.

Vi körde till Lerwick och tog in på ett guesthouse vi hade förbokat. Lerwick är ett bra utgångsläge för dagsutflykter. Man når de flesta orter och naturupplevelser över dagen. Vi hade ett trevligt rum med dusch och toalett. En stor skotsk frukost ingick, Hagis var riktigt gott!! Lerwick är en trevlig ort med Shetland museum som är besöksvärt. Förutom ullutställningar och seminarier finns det en genuin utställning om Shetlands historia, både från århundraden och nutid. Shetland var det största oljefältet i Europa i början av 70-talet. Det finns en del andra museer och sevärdheter. Som deckarfantaster var vi givetvis till Ann Clevelands huvudperson Jimmy Perez hus i romanserien ”Shetland”.

Det är trevligt att bara strosa längs med kajen och se båtar och fiskefartyg och se grannön Bressay, dit det tar 10 minuter med färja. 

Är man fiskälskare har man hamnat rätt. Shetland bjuder på allehanda färsk fisk och skaldjur. Det finns ett par trevliga restauranger efter gågatan med fisk- och skaldjursrätter på menyn. I övrigt finns några asiatiska restauranger och någon pub. Boka bord till kvällens middag. Under säsong blir det fort fullt på restaurangerna då de inte är så många i förhållande till hotell och guesthouse. Shetland har ett eget bryggeri med ett par olika sorters öl som är riktigt bra. Det finns också ett gindestilleri – Real som bör provas. Däremot produceras ingen lokal whiskey, det finns en sort som destilleras i Skottland men lagras på Shetland – Muckle Flugga. Vi fick inte tillfälle att prova den -men varför inte. 

Under veckan kombinerade vi besök på lokala utställningar och ateljéer med fantastiska vandringar på några av de vandringsleder som finns i stort sett runt hela kusten. Naturen är underbart vacker och storslagen. Gröna kullar och hedar, dramatiska klippor med branta stup, små öar, kobbar och skär i en magisk skärgård där Nordsjön och Atlanten möts. Vi besökte bland annat Bigton hembygdsgård där det var lokal stickutställning med sopplunch och kakbuffé för 10 pund. Så gott och riktigt prisvärt. Efteråt tog vi bilen nerför kullarna några kilometer och gick ut på ST Ninian Island. Man går över en sandbank som är torrlagd och runt ön tar det ca 1-1,5 timma. Vilken eftermiddag vi fick i solskenet. Vi körde även till East och West Burra med lika storslagna naturvandringar. På East Burra hann vi även med besök i en ateljé som gör nallebjörnar av tröjor – fascinerande. Det är populärt, tre års väntetid att få sin tröja förvandlad till en ”Teddy Bear”.

Vi tog även färjorna till de nordligaste öarna Yell och Unst som en dagsutflykt. Dessa bör man också besöka, här är också storslagen natur med underbara vandringsleder och för den textilintresserade – ateljéer även här. Och ingen textil och garn utan får, det är får överallt på kullar och hedar, där man också ser Shetlandsponnys här och var. 

Sista dagen körde vi till Brae på västra sidan där vi fick en underbart god lunch – Fish & Ships på Storbritanniens nordligaste – och godaste – Fish & Ships Place. Efter lunchen körde vi till Eshaness fyr med stupande dramatiska klippor. Denna sista dag blåste det storm och regnade vilket var en upplevelse och kontrast till de övriga dagarna med fint väder. 

Vi betalade drygt 30 000 kr sammantaget för hela resan inklusive Edinburgh, mat och lite inköp av garn och tröjor etc. För att göra resan bra och bekväm får man inte glömma regnkläder, vindtäta plagg och skor som klarar väta. Med detta i bagaget, samt tur med vädret större delen av tiden, lämnade vi Shetland med fantastiska minnen och upplevelser. Vi har redan bokat en ny resa till öarna i juni månad.

200316 | Stefan Larsson