Leva livet > Reseberättelser > Europa > Destination Locquirec i Bretagne – ett fisk- och skaldjursparadis
dec 2019Europa

Destination Locquirec i Bretagne – ett fisk- och skaldjursparadis

Varje sommar sedan ett antal år tillbaka gör jag och min man en tripp till vårt sommarhus i härliga Locquirec. Vi åker bil, en resa på 245 mil med två hotellövernattningar. Bilen har blivit det självklara valet som ger oss maximal frihet utan stress och möjlighet att packa som vi önskar. 

Till Locquirec kan du även åka flyg, först till Paris och sedan flyga vidare i 1,5 timme till Brest, som ligger 6 mil från Locquirec. Ett alternativ är att åka snabbtåg (tar c:a 3 timmar) från Paris till Morlaix som ligger 17 km från Locquirec. 

Vi startade vår resa i mitten av juli en lördagsmorgon från Stockholm. Att resa under helgen betyder att det är fritt från långtradare efter motorvägarna över helgen i Europa, något som underlättar framkomligheten betydligt. Total effektiv körtid blev 26 timmar där varje dagsetapp var c:a 10 timmar under två dagar och något kortare den sista dagen.

Resrutten var E4:an söderut från Stockholm – Malmö – Köpenhamn – Lübeck – Hamburg – Bremen – Osnabrück – Köln – Liège – Lille – Le Havre – Saint Brieuc – Locquirec. 

Vi förbokade våra hotellnätter och la stor vikt vid säker parkering/garage, tyst läge, bra frukost, bekväma sängar och restaurang på hotellet. Vi körde fyratimmarspass men sträckte på benen då och då och tog lite kaffe och mellanmål, det  gjorde resan till en angenämare upplevelse. Framme i danska Rödby köade vi en stund för färjan till tyska Puttgarden, överfarten tog 45 minuter, då passade vi på att äta och även hinna med att besöka shopen. Färjan ökade semesterkänslan och blev ett välkommet avbrott. 

Nästa stopp var i Lübeck på förbokat hotell, vi hade gott om tid för lite sightseeing denna gång. Vi promenerade på smala gränder i den gamla delen av Lübeck med underbara små trähus från 1400-talet, de kallas dockhusen. På vägen till hotellet kunde vi beundra Holstentor, de höga medeltida stadsportarna från 1478, ett UNESCO-världsarv och de mest kända tyska byggnaderna i hela världen. Den goda marsipanen från Lübeck är också välkänd, finns att köpa överallt.

Efter underbar frukost på hotellet gick färden vidare mot Belgien på breda motorvägar med höga tillåtna hastigheter genom kuperade landskap. Det är dock inte fri fart överallt längs autobahn, på många sträckor är den rekommenderade farten 130 km/tim. På autobahn uppstår ibland långa köer ”stau” särskilt kring större städer, men man behöver aldrig åka in i städerna.

En efterlängtad lunch med wienerschnitzel intogs på en trevlig Rasthof vid autobahn nära Köln. Rasthof betyder bensin, toa, restaurang, butik, lekplats, ofta mycket välordnat. Rastplatz däremot är en enkel variant med bara toa och picknickbord. Längs de tyska motorvägarna är det inte kontantfritt överallt så ta ut euro i god tid innan.

Trötta och uttråkade efter många timmar på vägen gjorde vi en snabb avstickare från autobahn. Vi blev verkligen överraskade av att där se vackra korsvirkeshus i lantlig miljö med mycket grönska, verkligen värt besväret!

Fortsatt färd nu genom norra Frankrike med stora spannmålsfält och många vindkraftverk som sticker upp som svampar ur jorden. Strax efter att vi passerat den enorma Pont de Normandie över floden Seine är vi framme vid vår sista övernattning. Det blir i Normandie, känt för camembert, äppelcider och Calvados, närmare bestämt i Honfleur. Platsen är en pirathamn från 1700-talet vid Seines utlopp, mittemot staden Le Havre. Honfleur är en pärla man inte får missa. Området från medeltiden är väldigt pittoreskt och kryllar av restauranger och gallerier på trånga gator runt ”Le Vieux Bassin”, hamnområdet där vackra båtar ligger förtöjda. Efter ostron och skaldjur på Le Bistro du Port och kort promenad känner vi oss redo för en god natts sömn på det lilla familjehotellet.

Sista resdagen börjar med en avstickare till staden Deauville känd för sitt casino, filmfestivaler och galopptävlingar. Vi flanerade på den chica strand-promenaden och beundrade vackra residens i historisk miljö.

Åter på motorvägen, efter ett par timmar skymtar vi Mont St. Michel, en ö i havet. Där ligger på bergstoppen ett gammal kloster med kyrka från år 966, då bebott av munkar, idag ett UNESCO-världsarv och turistmål för 3 miljoner besökare per år.  

När vi passerar Saint Brieuc börjar vi närma oss målet för vår resa. Locquirec ligger på en halvö med Atlanten runt om, landskapet är kuperat med branta kustlinjer. Locquirec är en populär och chic badort, speciellt bra för barnfamiljer, många olika aktiviteter erbjuds, som surf- och seglarskola. Rundturer med båt och fiske. Härliga promenadstigar med fantastisk havsutsikt. Atlanten styr genom ebb och flod alla aktiviteter vid havet. Det finns fem stränder med härlig finkornig sand, Les Sables Blancs är den vackraste och mest populära, en pittoresk hamn med flera restauranger, creperier, caféer och gallerier. Det är vackert överallt med vitputsade hus, välskötta trädgårdar som dignar av hortensiabuskar i ljusblått, rosa, rött och lila. 

 Vid ankomsten till vårt hus konstaterar vi genast att kyl/frys och skafferi gapar ödsligt tomma, det blir bråttom nu, vi är ju i matens metropol. Super U, vår närmaste stormarknad, är ett paradis för matälskare som vi. Bilen fylls med olika patéer, jättegod skinka som skivas enligt önskemål, grönsaker, solmogna meloner, aprikoser, körsbär, persikor, frasig nybakad baguette och några flaskor vin.

Onsdagar är uppskattad marknadsdag i hamnen i Locquirec, stort utbud av allt, lokalproducerade grönsaker, frukt,  fisk och skaldjur. Charkuterier till salu hos prisbelönt slaktare. Kläder, skor, smycken, leksaker är bara några andra exempel.

Efter avslutad torghandel styr vi stegen till den trevliga terassen på café Tilly för en välsmakande kir, gjord på svartvinbärslikör och Muscadet. På Restaurant Presqu’ile mittemot avnjuter vi sedan en utsökt lunch med moules marinieres och beundrar samtidigt den bedårande utsikten över hamnen och havet. Våra barn-barn älskar musslor med pommes frites när  de är på besök. På menyn finns så klart även välsmakande färska ostron och krabba.

Vid ebb kan man gå på stora delar av havsbottnen, där döljer sig läckerheter i sanden framför allt vita hjärtmusslor, som finns i stor mängd och är lätta att samla. Det enda man behöver är en liten kratta och en hink. Barn älskar att plocka ”coques”, de är jättegoda att blanda i sallad efter att de kokats. För mer avancerad plockning utan stor ansträngning kan man hitta palourd-musslor, blåmusslor och vilda ostron. Ta med en Mora-kniv!

Locquirec erbjuder olika former av boenden,  det finns 3 hotell, en förstklassig camping med exklusivt strandläge, många fina hus finns att hyra, turistbyrån kan nog hjälpa till. Om man vill äta ute finns sju olika restauranger som bland annat serverar skaldjur och utsökta fiskrätter. På creperierna finns en hel meny av crepes i olika smaker, söta eller salta att drickas med äkta lokalproducerad cider i olika styrka. 

Bretagne har mycket att erbjuda. Många fina, små byar finns att upptäcka likt Locquirec. Bästa tiden för besök är mellan juni-september. 

Bienvenu à Locquirec!

191218 | Britt Salomon