Sista resdagen börjar med en avstickare till staden Deauville känd för sitt casino, filmfestivaler och galopptävlingar. Vi flanerade på den chica strand-promenaden och beundrade vackra residens i historisk miljö.
Åter på motorvägen, efter ett par timmar skymtar vi Mont St. Michel, en ö i havet. Där ligger på bergstoppen ett gammal kloster med kyrka från år 966, då bebott av munkar, idag ett UNESCO-världsarv och turistmål för 3 miljoner besökare per år.
När vi passerar Saint Brieuc börjar vi närma oss målet för vår resa. Locquirec ligger på en halvö med Atlanten runt om, landskapet är kuperat med branta kustlinjer. Locquirec är en populär och chic badort, speciellt bra för barnfamiljer, många olika aktiviteter erbjuds, som surf- och seglarskola. Rundturer med båt och fiske. Härliga promenadstigar med fantastisk havsutsikt. Atlanten styr genom ebb och flod alla aktiviteter vid havet. Det finns fem stränder med härlig finkornig sand, Les Sables Blancs är den vackraste och mest populära, en pittoresk hamn med flera restauranger, creperier, caféer och gallerier. Det är vackert överallt med vitputsade hus, välskötta trädgårdar som dignar av hortensiabuskar i ljusblått, rosa, rött och lila.
Vid ankomsten till vårt hus konstaterar vi genast att kyl/frys och skafferi gapar ödsligt tomma, det blir bråttom nu, vi är ju i matens metropol. Super U, vår närmaste stormarknad, är ett paradis för matälskare som vi. Bilen fylls med olika patéer, jättegod skinka som skivas enligt önskemål, grönsaker, solmogna meloner, aprikoser, körsbär, persikor, frasig nybakad baguette och några flaskor vin.
Onsdagar är uppskattad marknadsdag i hamnen i Locquirec, stort utbud av allt, lokalproducerade grönsaker, frukt, fisk och skaldjur. Charkuterier till salu hos prisbelönt slaktare. Kläder, skor, smycken, leksaker är bara några andra exempel.
Efter avslutad torghandel styr vi stegen till den trevliga terassen på café Tilly för en välsmakande kir, gjord på svartvinbärslikör och Muscadet. På Restaurant Presqu’ile mittemot avnjuter vi sedan en utsökt lunch med moules marinieres och beundrar samtidigt den bedårande utsikten över hamnen och havet. Våra barn-barn älskar musslor med pommes frites när de är på besök. På menyn finns så klart även välsmakande färska ostron och krabba.
Vid ebb kan man gå på stora delar av havsbottnen, där döljer sig läckerheter i sanden framför allt vita hjärtmusslor, som finns i stor mängd och är lätta att samla. Det enda man behöver är en liten kratta och en hink. Barn älskar att plocka ”coques”, de är jättegoda att blanda i sallad efter att de kokats. För mer avancerad plockning utan stor ansträngning kan man hitta palourd-musslor, blåmusslor och vilda ostron. Ta med en Mora-kniv!
Locquirec erbjuder olika former av boenden, det finns 3 hotell, en förstklassig camping med exklusivt strandläge, många fina hus finns att hyra, turistbyrån kan nog hjälpa till. Om man vill äta ute finns sju olika restauranger som bland annat serverar skaldjur och utsökta fiskrätter. På creperierna finns en hel meny av crepes i olika smaker, söta eller salta att drickas med äkta lokalproducerad cider i olika styrka.
Bretagne har mycket att erbjuda. Många fina, små byar finns att upptäcka likt Locquirec. Bästa tiden för besök är mellan juni-september.
Bienvenu à Locquirec!