Leva livet > Reseberättelser > Europa > Teneriffa: Gubben & gumman som smet från vintern!
dec 2019Europa

Teneriffa: Gubben & gumman som smet från vintern!

”Nej! Jag vill inte åka hem!” var tanken varje gång det var dags att flyga tillbaka till griskalla Sverige igen. Då! Sakteliga började drömmen växa; Att övervintra nere i värmen, när vi går i pension. Mitt gamla reumatiska ryggskrälle och flera av gullgummans sjukdomssymptom, var nästan som bortblåsta av de Kanariska ljumma vindarna. Vi är båda två värmeknarkande vinterhatare. Fryslortar, på ren svenska.

Vi satte igång med ett detektivarbete, som skulle fått Sherlock Holmes att bli generad av avund.
Internets alla hörn och vrår undersöktes, efter svar på våra frågor. Hjälpsamma underbara stackars
människor, fick gråa hår. Det vi fick fram, var att Teneriffa skulle vara som skräddarsytt för oss.

Efter enbart ett par dagar i den ljuvliga staden Los Cristianos, innan gullgumman utbrast: ”Här vill
jag bo!” Vi var tveklöst sålda, förtappade och förälskade i denna lilla sköna stad. Inte ens vilda
kossor eller blodtörstiga getter, skulle kunna hindra oss, frusna själar, från att vinterbo här.
Sagt o gjort! Vi åkte hem i till frysgraderna, kylan och snön. Övertiden stod som spön i backen,
större delen av sommarhalvåret. så att stålarna flödade in tillräckligt för att täcka alla kostnader,
som ett par halvtidsspanjorer kan tänkas dra på sig.

När den första höststormen kastade runt tonvis med löv, var vi på väg till Teneriffa. Vi hade hyrt ut vår lägenhet i Stockholm. Det var mer jobb, än man ens kunde drömma om. Tänk vad mycket prylar man har!!! Hälften hade varit för mycket! Svettigt jobb! Men, vad gör man inte för att leva sin dröm!?

En liten uthyrningsnotis på blocket, gav hundratalet svar. Det gällde bara att hitta någon pålitlig,
stabil och aktsam person. Magkänslan fick bestämma. Så det blev rätt! Sicken tur att man inte hade
magsår!

När vi kom ner till Teneriffa igen, baxande våra gigantiska resväskor, så fick vi veta att hyran för sex månader skulle betalas rakt av, på ett bräde. Man tappade hakan ner till det sinande bankontot! Hyran här nere är dyr. En lägenhet kostar från 1000€ per månad och uppåt. 

I övrigt är det billigt att leva här nere. Även en plånboksskruttig svensk pensionär har råd att lyxa sig på fina restauranger, ta en öl vid stranden (1€ !!) och en liten whisky till efterrätt ibland. 

Vi två är boulespelare. Tävlingar o spel nästan hela veckan. Vi har hamnat i klotkastarnas eget himmelrike, och njuter av varje kula, förutom missarna, förstås. 

Det finns många svenskar o andra skandinaver här nere. Aktiviteter, som golf, bridge, fester, utflykter och vandringar är inga bristvaror. Man lär känna en massa goa människor, på detta sätt. Att övervintra här, är en social höjdare, som skulle knäppa vilket socialkontor som helst på näsan.

Just nu, när jag sitter här och plågar mina stackars tangenter, så är vi inne på vår andra vinter i paradiset. Vi trivs bättre än fiskarna i Atlanten. Klimatet är som en svensk sommar, ungefär… Minus regnet på midsommar, förstås.

Visst regnar det här också. Kanske en dag i månaden. Det står man ut med, när man vet att halkan, isskrapan och mörkret regerar, där hemma i  Gamla Snödala.

Är du, som oss, också allergisk mot vintern. Så lyft den ädlaste kroppsdelen ur TV-soffan och ta tag i saken. Välkommen till Teneriffa!

Ha det goast!
/Berra

Mer om detta äventyr i min blogg: Gubben som smet från vintern! (https://berraswebb.blogspot.com/ )

191217 | Bernhard Rubinsztajn