Leva livet > Reseberättelser > Europa > Frankrike: En bilresa i natursköna områden med vita viner som röd tråd
sep 2023Europa

Frankrike: En bilresa i natursköna områden med vita viner som röd tråd

Under tolv dygn upplevde vi den strida Rhen med pråmtrafik och borgar längs branterna, lugna slingrande Mosel med sina vinodlingar och pittoreska byar. Vidare till bubblande Champagne mitt i vinskörden och så avslutningsvis Alsace med sina blomsterbehängda korsvirkeshus, storkar och fantastiska viner.

En disig septembermorgon inledde jag, min man och två goda vänner resan med flyg från Norrbotten till Frankfurt, där vi hämtade ut vår hyrbil som skulle ta oss genom de vackra floddalarna i södra Tyskland och nordöstra Frankrike. Boendet var förbokat så vi slapp ägna tid åt att leta. I dessa områden är det fortfarande högsäsong i september. Vår navigator hade vi med oss så att vi lättare skulle hitta mellan de olika platserna vi planerat att besöka. Alla hyrbilar har inte inbyggd navigator och ofta får man betala en rejäl slant för den utrustningen. 

Den årliga korvmarknaden i Bad Dürkheimen timmes bilfärd söderut från flygplatsen blev vårt första mål. En trevlig upplevelse med ett utbud av inte bara korv utan också annan spännande mat och förstås också vin som odlas på stora arealer här. Nöjespark och marknadsstånd en masse för den hugade. Mängder av besökare i alla åldrar från när och fjärran, men trots det en mycket sansad tillställning.

Ett måste att boka hotell långt i förväg. Priserna på boende stiger också inför marknaden. 

Nästa dag styrde vi norrut till Rhendalen och boende i den lilla byn Kamp Bornhofen. Passade på att besöka den mytomspunna Loreleyklippan på vägen dit. Turistvänligt område med vacker utsikt över floden med flera små städer och medeltida borgar. Vissa borgar kan besökas via guidade turer – ex Burg Maus, medan andra är stängda för besökare. 

Så väntade tre dygns boende i Zell, den lilla staden vid floden Mosel, känd för sitt vita vin Zeller Schwarze Katz. Vi hade bokat en lägenhet för fyra med självhushåll i stadsdelen Kaimt. Kostnad ca 1300 kr per par för tre nätter. Gratis cyklar fanns till vårt förfogande. Granne med en bra restaurang och bekvämt gångavstånd via gångbro till centrum i Zell med stort utbud av restauranger och caféer. 

Ett måste i dessa trakter är en tur med båt. Så rogivande att glida fram på den vindlande floden längs vinodlingar och passera vackra små städer. Ett glas vitt kan man avnjuta under färden som extra plus. Vi besökte den pittoreska staden Bernkastel. Turisttätt men gemytligt med otaliga restauranger och vinhus. I Beilstein gjorde vi ett stopp under en biltur och klättrade upp till den gamla borgen där det numera finns en bra restaurang och förstås vidunderlig utsikt över nejden.

I Cochem strosade vi längs kullerstensgatorna och njöt av vackra gamla byggnader. Passade också på att njuta av en intressant vinprovning hos en av ortens många vinbönder.

Färden gick vidare till Frankrike och Champagne med trevligt boende i lägenhet i centrala Epernay, den ädla dryckens ena huvudstad. Att strosa längs Avenue de Champagne med besök hos ett och annat vinhus för provsmakning är givet. Restaurangerna i staden är många och utbudet av all världens mat är stort. 

Ute på vinfälten pågick vinskörden för fullt. Höjdpunkten på året för vinbönderna som nu ser resultatet av årets arbete. Så intressant att betrakta myllret av bilar på fälten och människor längs vinraderna. Större delen av fälten skördas för hand för bästa kvalitet på druvorna. 

En vindlande färd längs ”route de champagne” tog oss till Reims, den stora staden med den berömda katedralen. Väl värd ett besök. Här finns också flera stora vinhus med påkostade lokaler. Det är dock inte nödvändigtvis de större vinhusen som är bäst att besöka för rundtur och provsmakning. De mindre firmorna ger ofta en personligare och mer givande upplevelse. Dessutom till en rimligare kostnad. Nackdelen med att komma i vinskördetid är förstås att de små vinhusen kan ha sin personal ute i fälten och har inte tid med besök. Detta fick vi erfara då ett planerat boende på en vingård med tillhörande gourmetmiddag fick ställas in på grund av skörden. 

Alsace nästa. I Münster bodde vi en natt, mest för att få tillfälle att se de mäktiga storkarna som håller till i staden och dess omgivningar efter att man under några år satsat på uppfödning. Två nätter i den gamla staden Kaysersberg följde med boende i ett gammalt Gasthaus. I staden åt vi lokal mat och dito goda viner. Böljande vinfält i omgivningarna men också berg och möjlighet att besöka gamla slott och vandra längs lummiga stigar.

Besökte Colmar en dag och strosade genom den gamla stadsdelen med fantastiska byggnader. Väl bevarade och restaurerade. 

Tillbaka till Tyskland och en sista natt i universitetsstaden Heidelberg – vår drottning Silvias födelsestad. Vackert belägen vid floden Neckar och en av få städer som klarade sig undan andra världskrigets bombningar. Den gamla stadsdelen med många välbevarade byggnader och slottsruinen, delvis restaurerad, på berget ovanför är väl värd ett besök. Där finns bland annat världens största vintunna till beskådan.

Uppfyllda av upplevelser och intryck, en del bevarade i kamerans minneskort, återvände vi till Sverige och Norrbotten i full höstskrud. 

Avstånd:

Frankfurt – Bad Dürkheim               10 mil

Bad Dürkheim – Kamp Bornhofen   17 mil

Kamp Bornhofen – Zell                  6 mil

Zell – Epernay                                  35 mil

Epernay – Münster/Kaysersberg      33 mil

Kaysersberg – Heidelberg                20 mil

Heidelberg – Frankfurt                        8 mil

200125 | Margareta Johansson