Leva livet > Reseberättelser > Europa > Andorra – att vandra nära himlen
jul 2023Europa

Andorra – att vandra nära himlen

Fantastiska Andorra, landet där president Macron är statschef. Bara hyrbilsfärden från Barcelonas flygplats till Canillo mitt i Andorra är en egen resa genom det katalanska landskapet. En vandring i Andorra upp till en liten (estany) fjällsjö är ett minne för livet – böljande gröna fält upp till karga bergsryggar med milsvid utsikt. Hästar strövar fritt i olika stora hjordar och bergsgetterna skuttar över leden framför dina fötter.

Serpentinväg från Canillo över till nästa dal

Serpentinväg från Canillo över till nästa dal

Andorra – att vandra nära himlen

Vi (min hustru och jag) hyrde en lägenhet i ett bostadsområde i en sluttning ovanför tätorten Canillo. Från köksfönstret såg vi den motsatta branta bergssidan med vindlande serpentinväg över till nästa dal. På kvällarna kunde man följa de slingrande bilstrålkastarna på väg upp eller ner.

Vi blev så förtjusta i landet att vi återkom i juni 2017 för att få se de blommande bergssluttningarna med azaleor, pingst- och påskliljor, ginst och en mängd andra blommor.

Den här gången hade vi bokat lägenhet i ett lägenhetshotell i Ansalonga. Båda resorna var på 11 nätter.Via nätet och turistbroschyrer letade vi ut lämpliga vandringar och tog bilen till parkering vid starten. Ofta började vi på c:a 1700 möh och åt sedan vår matsäck vid en sjö på 2300 möh efter att ha tagit ett dopp i vattnet (6–8 grader varmt). I solskenet nere i dalarna var det ofta nära 30 grader varmt och på bergsryggarna 15–20.

Vädret var oftast fint med svag vind och klar himmel – stark varning för solbränna på den höjden! En dag hade vi dock ett otroligt åskväder, då blixtarna for genom dalen och ljudet ekade runt i flera minuter – tur vi hade hunnit hem.

Den första gången vi vandrade till Estany Blau (ung. blå dammen) sitter fast i vårt minne. Efter en ganska krävande vandring från 1800 möh upp på en bergsrygg på 2400 möh (franska gränsen) öppnade sig en ny värld som tog andan ur en; en absolut klarblå liten sjö, omgiven av höga berg och en utsikt långt in över franska Pyrenéerna. Berget Casamanya mitt i landet är ett måste. 360 grader Andorra på 2740 möh.

Man får heller inte missa den vackra Fjärilsdalen eller Circ.de estanys de Tristania, en rundtur till tre bergssjöar, där snö och is låg kvar in i juni. Bad vid iskanten! Här finns också Pico Tristania 2878 m högt. Vi tänkte nå toppen, men vid 2653 m blev det för mycket klättring rakt upp för vår smak. Fantastiskt ändå.

Vandringslederna är ibland svagt stigande uppför en grön sluttning, men ibland ganska branta och krävande.

Uppe i bergsmassiven finns ofta ”refugios”, stenbyggnader med sängar där man kan övernatta. Vissa leder var väl besökta. Vi såg till exempel en grupp tyskar som roade sig ordentligt i snön på en sluttning. Andra leder gick vi helt ensamma.

Andorra är en republik med vald regering och har två statschefer/furstar sedan år 988. Den ene fursten är katalanske biskopen i Urgell och den andre är Frankrikes president.

Prisläget är ungefär som i Sverige. Varning dock: landet är ej med i EU och mobilsurfning kan bli väldigt dyrt! Ha en GPS som ej kräver mobilnät! Vi hade självhushåll och handlade i lokala butiker – roligt. På restaurang i Canillo åt vi de största köttbitar vi serverats. Glass på de lokala caféerna är nödvändigt efter en varm vandring.

Boende, flygbiljetter och hyrbil bokade vi själva på internet. Detta kostade omkring SEK 10000 per resa. Då tillkom alltså alla måltider. Det finns även vandringsresor i grupp till Andorra.

220713 | Börje Sjöberg