Leva livet > Reseberättelser > Europa > Yoga och vandringshelg vid Grövelsjön
sep 2023Europa

Yoga och vandringshelg vid Grövelsjön

Så här på höstkanten vill man ju hitta på något skoj. Jag eftersökte något spännande, aktivt, men ändå vilsamt och gärna lite lyxigt. När jag sökte på vandring i Dalarna så hittade jag en annons om en ”Yoga och vandringshelg” i Grövelsjön. Det visade sig vara en lyckträff!

Jag och min väninna Susanne bokade resan redan i början av augusti. Den kostade knappt 5000 kr per person  

Så kom den efterlängtade dagen i slutet av september. Jag och min väninna Susanne hade följt vädret i flera veckor och nu såg det ut att det skulle komma rikligt med regn vår första vandringsdag. Vi såg till att vi hade lager på lager och full regnutrustning i packningen. Vi tog bilen de 40 milen och anlände lagom till tre-kaffet. 

Vi blev tilldelade ett rum som var i minsta laget tyckte vi båda två. Det visade sig att vi ändå inte tillbringade många minuter i vårt rum då programmet var fullt av härliga aktiviteter. Klockan 18 var det information och välkomstdrink och vi träffade gruppen som vi skulle vara med. Det var guiden, yogaläraren och en naprapat. Honom kunde man anlita mot en extra kostnad. Allt eftersom droppade deltagarna in vilket visade sig vara fyra damer förutom Susanne och jag. En liten behändig grupp. 

Efter informationsträffen väntade oss en trerätters middag med lokala råvaror. Det var t ex renfilé med rödvinsås och potatiskaka. Glass med hjortron till dessert. Allt mycket vackert upplagt. Vi gick och lade oss tidigt och sov mycket bra i de sköna sängarna. 

Förväntansfulla var vi uppe med tuppen då yogan började redan klockan 07:00. Klockan 08:00 var det ett dignande frukostbord och vi fick också göra vår egen matsäck där till dagens vandring. Våra termosar fick vi påfyllda med hett vatten för te, kaffe, choklad eller soppa.

Vädret såg faktiskt lovande ut och guiden Björn ledde oss på vår vandring upp mot fjället, ett svagt uppförslut som inte alls var ansträngande. En fantastisk vegetation mötte oss av små buskar, lavar och mossor i en kaskad av höstfärger. Vi rastade vid ett par tillfällen. En gång för kaffe och sedan stannade vi vid en fors för att äta vår medhavda matsäck. Guiden berättade om växterna vi såg och äventyr han varit med om under sina fjällturer. Spännande!

Det blev en rejäl promenad och det var gott att få lite fika och frukt när vi var tillbaka vid 15-tiden. Dags att gå till rummet för att byta om till något lite ledigare för nu var det yoga i 70 minuter med den duktiga yogaläraren Anna-Karin. Bara att följa instruktionerna – inte svårt alls, bara skönt. 

Efter det var det dags att pröva på badtunnan, man vill ju inte missa någonting. Luften var kylig och frisk så det var härligt att krypa ner i det varma vattnet. Det fanns möjlighet att beställa något drickbart innan middagen. Klockan 19 var det en trerätters middag igen och varje dag med lokala råvaror. Vi satt kvar med damerna och pratade en stund men redan vid 21-tiden var vi trötta. Fredagen hade varit över förväntan.

Vi vaknade utvilade och idag var det ingen yoga på morgonen, bara på eftermiddagen. Vi gick direkt till frukosten och åt av allt gott som fanns och gjorde vår matsäck till vår andra vandring som startade 09:30. Idag var det sämre väder. Inte så mycket regn utan mer disigt. Vi fick åka pickup en bit mot Grövelsjön och där fanns en liten souvenirbutik som även hade lokala delikatesser. Mycket trevligt! En bit därifrån startade dagens vandring och nu gick det lite uppför. Vår guide visade oss på de röda Ripbärsbladen, kråkbären och blåbärsrisen. Han gav oss namn på mossor och lavar som hängde från träden.

Han var synnerligen påläst. Han berättade också om livet förr på fjället och kring Grövelsjön. 

Att sitta där uppe på fjället med kåsan och medhavda smörgåsar med utsikt över Grövelsjön är oslagbart! Lugnet, färgprakten och den friska luften är som balsam för själen. Motvilligt måste vi börja vandra neråt. 

Snart är vi nere i dalen igen. Guiden bjöd hem oss på kaffe och äppelkaka som hans fru bakat, vi satt utomhus vid elden och bara njöt. Några renar såg vi inte på vandringen men vi fick se några pensionärsrenar i hägn iallafall. Ytterligare en fin dag i fjällen. 

Hem till hotellet för Yoga och relax i badtunnan. Sista kvällen fick vi sällskap av guiden, yogaläraren och naprapaten vid middagsbordet. Mycket skratt och prat och lite tråkigt att åka hem imorgon. Eventuellt så blir det en vandringshelg framöver där man får möta fjällen på våren. Det låter inte så dumt det heller.

200113 | Monika Sahlin