Leva livet > Reseberättelser > Europa > Tallinn: En långhelg med upplevelse, kultur och god mat
sep 2023Europa

Tallinn: En långhelg med upplevelse, kultur och god mat

Vi, jag och min sambo, brukar boka en långweekend lite då och då. Oftast med våra vänner Roine och Marie. Den här gången föll valet på Tallinn… Det som lockade var närheten, den gamla kulturen och en överkomlig prislapp för hela äventyret

För att få mesta möjliga tid i Tallinn valde vi direktflyg från Arlanda, 1 timmes flyg. (Det går utmärkt att plocka ihop en resa via olika sajter på internet där man väljer både flyg och hotell). Vi valde ett bra medelklasshotell med en rejäl frukost och närhet till torget i gamla stan. Prislappen för detta var 1900 kr/person. Allt fungerade toppen bokning, incheckning… och vi kom iväg på avtalad tid.

Väl framme tog vi taxi till hotellet beläget i den äldre stadsdelen av Tallinn. Taxipriset kommer man överens om på plats räkna, med 50-70 kr/person.

När vi reser väljer vi oftast att promenera runt så ett par bra och bekväma skor packar vi alltid med. I Tallin var det mestadels kullerstensgator och det frestar ju på både ben och knän.

Hop on hop off buss är en sak jag kan rekommendera om man inte orkar gå hela tiden. Bussarna finns runt om i staden. För ca 150 kr kommer du runt hela Tallinn. Det är bra ordnat med hörlurar i bussen och guidning på svenska. Ungefär 3 timmar tar hela turen som också visar upp ytterdelarna av staden och Tallinns spakultur. Det finns fler mycket bra spaanläggningar i Tallinn med omnejd, (vi har tidigare gjort sådana resor och är mycket nöjda med dessa också). 

Under vår helg öppnade julmarknaden i Tallinn. Mycket vackert trots avsaknaden av snö. Vi strosade på torget i gamla stan köpte stickade vantar och strumpor och drack varm glögg. Julmusik spelades i alla de små torgstånden och man fick riktig julfeeling! Vilken julstämning! Stickade saker är väldigt billigt i Tallinn. På marknaden var det lite dyrare än att handla av de många äldre damerna som fanns runt om i staden och sålde sina alster efter gatorna.  

Runt torget i gamla stan ligger det fler bra restauranger där du kan få en middag med öl för runt 100-150 kr/person.

Vi blev speciellt förtjusta i en medeltidsinspirerad restaurang med tillhörande affär. Mysig atmosfär och vällagad mat. Lite av en turistfälla men fortfarande prisvärt. Mat och dryck är överlag lite billigare än i Sverige. Gör också ett besök på något av alla trevliga cafeer och njut av en Vannatallinkaffe, god inhemsk likör, kaffe med grädde. Vill man inte ha alkohol kan man ta en kaffe och en god bakelse.

Det är alltid lite spännande att resa till våra närliggande länder, annorlunda fast ändå lite lika . Det är lätt att glömma bort vilka pärlor det finns i vår närhet.

Tallinn är rent, fräscht och prutvänligt. Människorna är trevliga och hjälpsamma.  Vår upplevelse är mycket positiv. 

200120 | Anna-Lena Karlsson