Leva livet > Reseberättelser > Europa > Montenegro – så mycket mer än kust, stränder och bad
apr 2022Europa

Montenegro – så mycket mer än kust, stränder och bad

Landet beskrivs som vild och vackert vilket stämmer mycket bra. De flesta förknippar Montenegro med sol, bad, rent vatten och med en fantastisk vacker kust. Men landet har så mycket mer att erbjuda. Vad sägs om båttur på Balkans största sjö, hisnande bilkörning, bra hotell, vackra vingårdar, bra lokal mat, naturreservat och ett högt beläget kloster dit de flesta ortodoxa på Balkan vallfärdar? 

Montenegro – så mycket mer än kust, stränder och bad

Jag har besökt Montenegro varje år sedan 2005 (förutom under pandemin) och dessutom bott 2,5 år i landets nuvarande huvudstad Podgorica. För några år sedan beslutade min fru och jag göra en liten annorlunda resa i landet. Vi skulle besöka de norra delarna i landet. Biljettpriset med Serbian Airways är beroende på hög- alternativt lågsäsong.  I år (2022) kostar biljetten ca 250 Euro/person tur och retur. Kostnad för eventuellt bagage tillkommer.

Efter ankomsten hyr vi bil och börjar att åka mot de norra delarna av landet. Vårt mål för dagen är staden Kolasin och hotellet Bianca Spa&Resort, som ligger ca 75 kilometer från Podgorica. Man ska inte lura sig av avståndet utan ta i beaktning att vägarna är smala, gropiga, många långtradare, få ställen lämpliga för omkörning och hisnande stuuup. Räkna med att färden från Podgorica tar minst två timmar. 

Hotellets arkitektur är inspirerad av en jaktstuga i bergen och anläggningen har en unik exteriör som sticker ut från andra byggnader i Kolasin. En bra en restaurang med bra lokal mat finns samt en fin spaavdelning med en 25-meters inomhusbassäng.

Besöker man Kolasin så rekommenderar jag starkt att lämna hotellet och gå till restaurang Vodenica vid den lilla ån Kolesinska Rijeka.

Deras paradrätt är ett tillbehör som heter Kacamak. Det är polenta, potatis och massor av ost som kokas ihop till en härlig röra. Till detta passar både fisk, korv eller kött. Kacamak är mättande och en portion räcker till två personer. Kvällen avnjuts i hotellets bar med ett gott glas montenegrinskt vin. Priset beror på säsongen, men räkna med 130 Euro/natt för ett dubbelrum. Länk till hotellet

Efter en alldeles förträfflig frukost lämnar vi Bianca och fortsätter färden ut på E65:an mot Zabljak, som ligger ca 90 km från Kolasin. Vägarna är fortfarande krokiga, smala och med liknande trafikintensitet som gårdagens. Dock är det inte lika mycket djupa stup längre och man kan under stora delar av bilfärden njuta av floden Tara som forsar fram nedanför vår väg. Floden är den största canyonen i Europa. Cirka 10 km från staden Zabljak finns det tillfälle för rafting på floden. 

Sent på eftermiddagen kommer vi fram till hotellet Soa, som ligger i nationalparken Durmitor. Mat och dryck avnjuts på hotellets stora terrass, som har panoramautsikt över den omgivande landsbygden. Genom hotellets försorg arrangeras en endags bilutflykt med picknick i nationalparken Durmitor. Vår guide kör oss runt i parken och naturupplevelse efter naturupplevelse avlöser varandra. Dag 2 promenerar vi runt den lilla bergssjön Svarta sjön på 1412 meter över havet. Länk till hotellet

Nu är det dags att börja åka lite söderut och mot klostret Ostrog i närheten av Niksic. Klostret är byggt nästan högst upp på bergskedjan Ostroska Greda. Det är ofattbart hur man har forslat upp sten 900 meter över havet och sedan kunnat bygga klostret. De montenegrinska och serbiska ortodoxa i landet pilgrimsvandrar hit så ofta de kan. Klostret betraktas som ekumeniskt och besöks även av folk från olika slags religioner. Länk till klostrets Wikipediasida

Efter den andliga spisen åker vi ca fem kilometer till hotell Sokoline för att njuta av ännu mer utsikt. Vårt hotell för natten har bra lokal vällagad mat och tillsammans med det utmärkta lokala vinet Plantaze Procorde är måltiden fulländad. Utsikten från både rum och restaurang är helt fantastisk. Priset för en övernattning ligger på ca 60 Euro och en måltid för två med vin ca 40 Euro. Länk till hotellet.

Dagen efter lämnar vi hotellet och väljer att åka genom vingårdarna i närheten av staden Danilovgrad. Målet för denna dag är den lilla staden Virpazar vid Balkans största insjö – Skadarsjön. Sjön är sedan 1983 skyddad nationalpark och år 2011 nomineras den formellt för UNESCO:s arvstatus.

Vi hyr en lägenhet bestående av rum, kök och badrum i markplan. Eco Villas är namnet som ägs av familjen Meras och ligger drygt 1 km från Virpazar. Gratis WiFi, luftkonditionering, privat utomhuspool, trädgård, cyklar finns och gratis parkering erbjuds. Priset är ca 90 Euro/natten.

Dottern i huset arrangerar båtutflykter på Skadarsjön. Båtfärden varar ca två timmar och vi njuter av utsikten över vikar, holmar, näckrosor samt det rika fågellivet som Skadarsjön är känd för. Kostnaden för båtturen för två personer med guide och båtförare är 70 Euro.

Billigare båtresor i grupp arrangeras inne i Virpazar.

Efter båtturen blir vi upphämtade av en Dragan från vingården Lipovac, som ligger ca 10 kilometer från Virpazar. Än en gång kommer vi in på en mycket smal dålig väg där. Skogen vi åker genom är tät och stora sköldpaddor korsar vägen framför oss. Till slut kan vi skönja vingården Lipovac. Vinodlingarna finns i sluttningarna ned mot Skadarsjön och även här är utsikten bedårande.
Vranacdruvan används för deras viner som pressas och lagras i amforer eller vinfat köpta i Frankrike. Vinprovning (sju viner) med tilltugg kostar 20 Euro/person. Se länk

Efter avslutad provning blir vi skjutsade tillbaka till Eco Meras där vi stannar ytterligare en natt. Efter morgondoppet i poolen och frukost lämnar vi Virpazar och åker mot kusten. En vistelse i Montenegro utan bad och sol vore ju lite lustigt. Så jag styr bilen över berget ned mot staden Petrovac. Passerar Sveti Stefan, Budva och kör mot staden Kotor. Vi åker till vår favoritstad i Kotorfjorden nämligen medeltidsstaden Perast. Vårt favorithotell i Perast är det lilla hotellet Jelena Plaza som också har en fantastisk vy över inloppet av Kotorfjordon. Ett dubbelrum under högsäsong kostar ca 140 Euro/natt. Hotellet har bar och restaurang tvärs över gatan. Länk till hotellet

Vi stannar där en vecka innan det är dags att åka tillbaka till Podgorica och sedan flyga hem till Sverige.

Generellt är det bra priser på det mesta i Montenegro. På vissa platser såsom Budva och Perast är det problem och dyrt att parkera sin bil. Välj gärna övernattning där P-plats erbjuds.

220403 | Lars Andersson