Leva livet > Reseberättelser > Europa > Välkommen till Värnamo i Småland!
jun 2023Europa

Välkommen till Värnamo i Småland!

Här vill jag bjuda på ett litet smakprov vad mitt smultronställe Värnamo har att bjuda på. Apladalen en hembygdspark mitt i stan, Kända Bruno Mattson Museum, Vandalorum ett museum som bjuder på konst och kultur, Osudden en badplats för svalkande dopp i sommarvärmen, ta en promenad i Videskogen som bjuder på vacker natur.

Apladalen

Värnamo är en plats som jag och dottern brukar åka till för avkoppling. Vi bor hos en släkting varje gång vi är där, så tyvärr har jag inga hotell att rekommendera. Då vi bor nära Apladalen är vi ofta där och promenerar i den natursköna parken. Där kan man promenera och titta på gamla hus från 1800- talet som man kan gå in i och se hur de bodde förr i tiden, det finns även en stor prästgård som är ett museum.

I parken finns olika djur som kor, getter och kaniner att titta på. Det finns statyer av Per och Kersti som är hämtade ur visan i Apladalen i Värnamo. Efter en givande rundvandring är det trevligt att avsluta besöket med en lunch eller fika på Apladalens kaffestuga som har en fin uteservering, kan rekommendera deras goda våfflor.

Museum

Intill Apladalen ligger Bruno Mathsson Center. Bruno var en känd möbelformgivare och i museumet kan man provsitta hans kända Bruno Mathsson fåtölj. Utställningen är mycket sevärd och intressant att besöka.

Är man intresserad av konst och design så tycker jag att man ska göra ett besök på Vandalorum, de har fantastiska utställningar som jag varmt kan rekommendera.

Tips på restaurang och café

När man är i Värnamo kan jag rekommendera ett besök på pizzeria Chaplin. Deras pizzor är mycket goda och pizzerian har en unik vacker miljö, vill man så kan man även sitta på deras fina uteservering. Jag tycker att man kan göra ett besök på restaurangen Rosegarden, där serveras mycket god och prisvärd mat. Allt från buffé, a la carte meny och goda desserter i en trivsam miljö, även de har en trevlig uteservering. Intill Åbron ligger det ett mysigt cafe med utsikt över Lagan. De har goda kakor, bakverk, smörgåsar och lättare lunchalternativ.

Bad och natur

Är man sugen på ett dopp kan man ta sig till badplatsen Osudden som ligger några kilometer från stan. Ett stenkast från Osudden finns en fin vandringsled på dryga 2 kilometer i Videskogen, underbar natur med ett rikt fågelliv. Blir man fikasugen finns det tillgång till bänkar och bord. Det går bra att köra med både rullstol och barnvagn.

Mitt i stan finns Åbroparken som är väldigt fin och välskött. Man kan ta sig en liten picknick och bara ta det lugnt.

Evenemang

Är man i Värnamo i Augusti så kan man passa på att besöka Värnamodagarna som pågår i cirka 1 vecka. Det är en folkfest för alla åldrar, där de anordnar roliga aktiviteter som tävlingar, musikunderhållning, modevisning, öltält och en uppsjö av olika matvagnar från världens alla hörn.

Hoppas mitt smultrontips kan inspirera och glädja någon till att besöka Värnamo!

 


Bli reseambassadör du också!
Som reseambassadör får du som medlem möjlighet att dela med dig av dina reseberättelser till andra medlemmar. Som tack får du ett presentkort till ett värde av 500 kronor som gäller i alla ICA-butiker samt Apotek Hjärtat samt 2 trisslotter! Läs mer här


 

Hoppas du uppskattade denna reseberättelse! Har du något att tillägga, lämna gärna en kommentar i fältet nedan. För att kunna kommentera behöver du vara inloggad via Facebook.

210602 | Iwona Andersson