Leva livet > Reseberättelser > Europa > Vårresa till Öland
jun 2023Europa

Vårresa till Öland

Vi tog en tripp till Öland under vecka 22. Vi hade hyrt en stuga som låg på tomten hos värdparet och hade den mesta maten med oss. Vi skötte oss själva och var inte störda av dom. Det var ingen stor by utan bara ett par hus. Våra planer var att vandra över Alvaret och cykla. Planen var att vi skulle träffa så lite folk som möjligt.

Vi bodde i Isgärde på den Västra sidan mellan Borgholm och Färjestad. Det första vi fick se var en skylt där det stod “Vårt goda Mjöl”. Mjölnerskan hade lagt flera påsar av det fina mjölet av Öländsk Vete i en lucka där man bara swishade när man hade tagit så många påsar man ville ha. Det är landet det, här. När man litar på att folk gör rätt för sig.

Det blev bättre väder än väntat så då tog vi våra cyklar och cyklade över Alvaret vid Skärlöv. En dryg mil som avslutas i skogen innan man kommer ut på landsvägen.

Fikapausen avnjöt vi på en fin plats med flera grillar och även möjlighet att elda med ved som dom lagt upp. Området andades lugn och dåtid. Med flera husgrunder runt omkring. Vi såg flera orkidéer på Alvaret och även hjortron i myrarna. Det blev en blåsig cykeltur på drygt 35 km. Men med mat och kaffe och lite gott fikabröd så klarar man det mesta. Man får anpassa hastigheten och pausa mycket.  

Vi besökte båda fyrarna Långe Jan i Söder och Långe Erik i norr. Det var en överraskning att komma upp till Långe Erik. Det var så vackert med naturen och vikarna. Får gick och spankulerade, vi hörde näktergalen och till och med såg den. 

Vädret var med oss hela veckan och vi vandrade en morgon vid Linné station. En forskningsanläggning som bedriver fältstudier.

Det finns tre fantastiskt fina vandringsleder med utgångspunkt från Station Linné. 2 km, 3 km och 6,5 km. Inplastade kartor med text finns i ett skåp på stationens gavel, som man kan låna med sig. Vi vandrade 6,5 km som lätt blev 8 km eftersom vi gick lite fel och spankulerade omkring och tittade på blommor, vi tog med en fikakorg, som blev en trevlig avslutning på denna veckan.

Det finns mycket att se på Öland, med bil kommer man långt. I närheten där vi bodde ligger Stora Rör som är en hamn med trevliga matställen och ett fint bageri.  Mormors bageri eller Mormors pensionat och Bistro.

200624 | Anna-Lena Carlsson