Leva livet > Reseberättelser > Europa > Nerja – Det bästa av solkusten
dec 2019Europa

Nerja – Det bästa av solkusten

Mellan det blågröna, glittrande havet och bergskedjorna ligger denna lilla pärla. Det sägs att kustvägen runt Nerja är den vackraste i landet, påminnande om roadtrips i San Fransisco. I Nerja lever många svenska pensionärer som tröttnat på kyla, regn och rusk. Här finner man ”det bästa klimatet” i Spanien,  underbara bad, vandringsleder, nyskördade frukter som mango, apelsiner, bananer, färgrikedom och dofter av blommor och natur. Små pitoreska gränder utan biltrafik leder resenären runt i Nerja. Här är ”apostlahästarna” är tillräckliga. Det är även lätt att ta sig fram med rullstol, trots en mindre kuperad terräng, på de plana gatorna. 

Det bästa av solkusten

 

Med Norwegian reser du till Nerja på ett billigt och bekvämt sätt, endast 4 timmar från Arlanda. Prisvärda flyg går även att finna via Ryan Air. Det gäller att vara ute i god tid för att fånga de billiga biljetterna.  Från Malaga flygplats tar flygbussen dig till Malaga busstation. Därifrån går det bussar till Nerja, som ligger ca 50 km från flygplatsen. Ett annat alternativ är taxi som kostar runt 70 Euro. Det finns en mängd olika boenden, allt från hotell, pensionat till Airbnb, där  privatpersoner hur ut allt från rum, lägenheter till hus. 

I Nerja finns det gott om restauranger och cafeer.  I centrala delen av Nerja ligger ”Balcon de Europa” vilket är en underbart vacker plats med utsikt över havet och många trevliga restauranger att åtnjuta en middag på. 

Det ligger flera restauranger runt Balcon de Europa. Utsikten är fantastisk. Det skulle kunna vara turistfälla men restaurangerna serverar god och prisvärd mat.  Traditionella spanska rätter som Paella, spanska korvar, grytor med lamm kan rekommenderas. Söder om Nerja i riktning mot Torrox , högt beläget intill havet finner man några fiskrestauranger där det serveras nyfångad fisk. Dessa restauranger ligger lite högre i prisklass men läget, maten och servicen gör att det  kan vara värt att ”lägga någon extra peng”. Här serveras även några spännande efterrätter som päron i vin, hemlagad brulepudding och goda ostar.  

Om man vill kosta på sig lite extra finns en av de, in min uppfattning, bästa restaurangerna i Nerja; Sollun Restaurante – Pintada 9. Här kan man avnjuta utsökta avsmakningsmenyer.

Några tips

Alldeles i närheten,  någon mil upp i bergen, ligger Frigiliana som också kallas den vita byn. Från byn  är utsikten över Nerja, havet och andra små byar helt fantastisk. Ett måste är att vandra runt i byn och andas bergsluft,  ta en paus på en restaurang med ett glas spanskt vin, tapas (smårätter) spanska ostar, oliver från området, tortilla som är en spansk omelett med potatis, lök och ägg och kanske torkad småfisk. 

Alldeles utanför staden ligger Europas största grottsystem och en av de största sevärdheterna i Spanien. Det går bussar från stationen i Nerja. Grottorna är en upplevelse. Det känns som att stiga in i en katedral. Tänk på att ha bra skor. Det kan var blött och halt i grottan. Det är också lite svalt.  

På tisdagar är det marknad i Nerja. Då går det att köpa frukt -och grönsaker till bra pris, lokal keramik, kläder, väskor, skor och annat smått. Väskor av skinn, keramik och kryddor har bra kvalite och pris. Det finns även lokal honung, fikon och viner som kan vara trevligt att ta hem till Sverige. 

I Nerja finns ett turistkontor där man köpa biljetter och få information om olika aktiviteter i området. Exempel på trevliga aktiviteter är att hyra cyklar, utöva vattensporter, åka ut på havet med organiserade turer, gå på flamencoafton. 

Om man vill åka  utanför Nerja går det turer till det Moriska palatset Alhambra och staden Granada. Alhambra var det sista arabiska fästet som föll i slutet av 1400-talet . För att vara säker på att få biljetter bör man boka några månader i förväg. Palatset är en upplevelse med enastående keramik, arkitetur och fantastiska trädgårdar ”El Generalife”.  I närheten ligger Sierra Nevada, en majestätisk bergskejda, dit det går att åka med buss eller bil På sommaren finns vandringsleder och på vintern finns väl utbyggda skidanläggningar. 

Från Nerja går det att ta sig till Malaga på en timme med bil. Här finns kultur i alla dess riktningar. Missa inte Piqasso muset.  Det går att köpa kläder för alla smaker och ”plånböcker”. ”El Corte Ingles” är ett större varuhus där det går att shoppa allt från kläddesign till mat. I närhete ligger även den engelska kedjan Primark med kläder, smycket, makeup, hårprodukter, textilier och mycket mer. Priserna är mycket låga. 

Att tänka på

I Sverige börjar vi frångå kontanter  men i Spanien är det bra att ha med sig kontanter. Ibland går det inte att handla med kort. När man köper med kontokort får man välja att betala med euro eller kronor. Det är mer fördelaktigt att betala i lokal valuta. 

Även om det är lugnt och tryggt i Nerja och dess omgivningar går det aldrig att helt skydda sig från ficktjuvar. Var speciellt vaksam i folksamlingar som exempelvis på marknaden och i rusning. 

En resa till Nerja kommer inte bli en besvikelse.

191217 | Annette Aspered