Leva livet > Reseberättelser > Europa > Resa med husbil – Den ultimata friheten 
jun 2023Europa

Resa med husbil – Den ultimata friheten 

Att från ett bilsäte se landskapet passera, att stanna på fika eller lunch nästan var som helst, att övernatta på intressanta ställen och lyssna på ljudböcker. Det brukar vi kalla den ”ultimata friheten” när vi är ute i Europa eller i Norden med vår husbil. 

Den ultimata friheten 

Denna resa 16 april – 11 maj 2018 gick från Höganäs till Tyskland, Frankrike med Paris, Belgien, Tyskland och hem. Många fantastiska vyer och byggnader, intressanta människor, kultur och lite äventyr fick vi uppleva.

 På förmiddagen fyller vi kylskåp, frys och skåp i bilen med mat och förnödenheter för en fyra veckors tripp. På eftermiddagen sätter vi oss tillrätta och styr kosan mot Trelleborg. När vi kommit iväg någon kilometer, brukar vi titta på varandra och med glädje över hela ansiktet säga ”on the road again” 😊 

Vi, det är Birgitta Andersson och jag Tapani Granroth, två glada livsbejakande unga pensionärer. På kvällen anländer vi till Rostock, där vår första övernattning blir på Bordershops parkering. Nästa dag bär det av söderut mot det enda förutbestämda mål vi har för denna resa: Stuttgart och Bodensjön. 

Efter en övernattning och ett antal ”Stau” kommer vi till Stuttgart och en kompis som vi levererar några varor till, som han köpt i Sverige på Tradera. En intressant gubbe som stressade runt som ett jehu när han visade oss runt i stan i sin gamla bil. Stressen kom av att han ville undvika bilköerna ut ur stan, som han träffade rätt på i alla fall. Efter några dagar, via Ulm, når vi den vackra Bodensjön med Alperna i bakgrunden! Nästa anhalt blir Lennart Bernadottes skapelse, slottet Mainau. 

Vilken blomsterprakt 23 april!!! Vi har varit i Keukenhof i Holland på våren, men detta slår även holländarnas stolthet! 

 När vi korsar Rhen och kommer in i Frankrike slutar navigatorn fungera! Något gick säkert fel vid uppdateringen hemma innan avfärd. Fram med telefonerna och Google Maps. Inte alls lika bra som den husbilsanpassade navigatorn med stor skärm. Google tar oss in på små bergsvägar vilket passar oss väl eftersom vi i möjligaste mån ändå brukar undvika motorvägar. Övernattar i Ornans en liten tjusig fransk stad/by. Där hittar vi en datorbutik där vi får hjälp med omprogrammering av navigatorn.

Det tar lite tid, men klart vid fyratiden får jag som leveransbesked. Kl. fyra var den inte klar – kom när vi stänger kl. 19.00. Var där några minuter innan stängning vid sjutiden, men fortfarande inte klar! Frågade om fiberkvaliteten och fick ett skrattande svar att fibernät är en utopi här i bergstrakterna 😊. Nästa morgon var apparaten klar och jag ville göra rätt för mig, men fick som svar att ”jag har ju inte gjort något!”. Han fick i alla fall 20 Euro och vi var alla glada och nöjda.

Nu är vi i Frankrike. Vi handlar baguetter i Patisseriet till lunch och som kvällsmål kalasar vi på Comté, Morbier och Brie nedsköljt med gott Bourgognevin. Fast i torsdags fuskade vi och tillredde en burk ”veckans överraskning”: ärtsoppa. Färden i Loiredalen fortsätter, Cercy la Tour, Sancerre, Jareau, Orleans, Amboise, Montrichard med slottet Chateau Chenoncaeu och Tours är städer och platser vi passerar eller besöker. Fransmännen kan det här med husbilar: ställplatser, campingar, parkeringsplatser, serviceställen finns överallt, ibland t.o.m. gratis. Aldrig problem med att tömma eller fylla tankar i bilen eller våra egna magar. Croissanter till eftermiddagskaffet är nu ett måste. Går vi på restaurang (sällan), så blir det sniglar eller musslor.

Från Le Mans tar vi sikte österut och landar så småningom på Huttopia camping i Versailles. Värmen har kommit, ca 30 grader. Här stannar vi i tre dagar för nu skall det bli både slott i Versailles och Paris. Nästa morgon tar vi bussen till slottet och ställer oss i kö för att komma in. Gittan glömde sin keps så vi får kontakt med en afrikansk grabb som säljer krims krams och halmhattar. Han vill sälja en för 15 Euro. Gittan som aldrig tidigare kunnat pruta säger ”nej tack” du får 5. Han följer efter oss och försöker men den skånska damen är bestämd och håller fast vid sitt bud. Slutligen ger säljaren upp och släpper hatten för en femma. Affären gav god nytta till båda parter. 

Slottet är magnifikt! Efter besöket där förstår vi att det blev revolution i landet 1789. Så mycket prål och guld kunde folket inte tolerera! 

Efter en dag på slottet och en veteranbilsutställning utanför var vi mogna för en lugn kväll med medhavda franska godsaker och en kall öl. Dagen efter tar vi tåget in, på ca 30 min, till centrala Paris. Vi upplever Bastille, Place de Vosges, lunch i Marais kvarteren, Rue de Rivoli, Centre de Pompidou, Les Halles, Notre Dame och en trerätters i Latinkvarteren: Sniglar, Boef Bourgignon och Tarte du Pomme för 34.50. Tillbaka i Versailles är det igen gott att sätta sig i solstolen utanför husbilen och avnjuta en kall öl.

Då vi lämnar Versailles kör vi sexfilig motorväg genom Paris och ser stadens fina sevärdheter på håll. Innan vi passerar gränsen till Belgien betalar vi 7.50 i vägavgift. Det är den enda avgiften vi betalt i hela landet, så vi har bevisat att det går att använda det mindre vägnätet, och därigenom uppleva många fler sevärda platser än om man susar fram på de tråkiga motorvägarna. Efter en belgisk övernattning ser vi plötsligt att skyltarna är på tyska! Har inte ens uppmärksammat gränspassagen.

När vi letar ställplats i Paderborn, kommer vi in på en gata som nog inte är avsedd för husbilar. Folk sitter på uteserveringarna på båda sidor av den enkelriktade stenbelagda gatan och tittar storögt på ”die dummen Schweden” som villrådiga kör på deras restauranggata. Det blir en övernattning till i Tyskland i Lüneburg, innan vi åter kommer till parkeringen vid Bordershop i Rostock, där vi provianterar innan ombordkörning på TT-Line till Trelleborg. Hemma 22.30 efter 469 mil i ett vackert Europa. Jättefin resa med bästa ressällskapet och en väl fungerande bil.

200606 | Tapani Granroth