Leva livet > Reseberättelser > Europa > Baskien – en plats fylld av god mat, kultur och vänlig stämning
jun 2023Europa

Baskien – en plats fylld av god mat, kultur och vänlig stämning

En lite mer okänd del av Spanien är Baskien vid den norra kusten mot Biscayabukten. Här hittar man vacker natur, kultur i alla former, vänlig stämning och inte minst underbart god mat! En resa hit är en upplevelse för alla sinnen! 

Baskien – en plats fylld av god mat, kultur och vänlig stämning

När regnet och höstmörkret börjar ta över här hemma är det roligt att ge sig iväg på en resa med ny miljö och nya upplevelser. Den senaste höstresan hade vi länge haft på önskelistan, min man och jag, och nu skulle den äntligen bli av; till Baskien, en kanske lite bortglömd del av Spanien. 

Vi flög direkt från Stockholm-Arlanda till flygplatsen strax utanför Bilbao. Redan på flygplatsen köpte vi ett Barik-kort och fyllde det med en summa pengar. Kortet läste vi av när vi skulle åka spårvagn, buss eller metro och kunde sen fylla på kortet vid behov. Enkelt och mycket billigare än att betala för enkelresor! Vår vana trogen tog vi sen lokalbussen (Bizkaibus nr 3247) in till centrala Bilbao, en resa på ca 30 min, 3 Euro/pers. Enkelt och prisvärt. 

Efter en kort promenad och med hjälp av en äldre, baskisk herre, hittade vi hotel  Casual Gurea där vi skulle bo i 2 nätter. Läget var perfekt mitt i Gamla Stan, enkelt men trevligt rum med mysig utsikt över gränderna, rent och fräscht och med hjälpsam och vänlig personal; ett riktigt fynd i budgetklassen för 831:- kr/natt. Ingen frukost serverades dock men omgivningen var fylld av bra frukostställen så det var inget problem. 

Vi upptäckte att Bilbao var en stad som hade allt; vackert läge med en flod som slingrar sig igenom centrum, gröna kullar som omger staden, vänlig atmosfär, mycket att upptäcka och sist men inte minst underbar mat! 

Ett enkelt och trivsamt sätt att ta sig runt i staden var med spårvagn. Första dagen åkte vi till Guggenheimmuseet, en spektakulär byggnad, både vad det gäller konstutställningarna och arkitekturen. En kort promenad därifrån letade vi upp Funicular de Artxanda, en slags linbanehiss som tog oss upp till höjderna ovanför Bilbao. Fantastisk utsikt och ett bra sätt att enkelt få en överblick över staden! 

En av Baskiens höjdpunkter är ju MATEN! Vi har under tidigare resor i Sydeuropa upptäckt att ett bra och mycket prisvärt sätt att pröva på landets/regionens mat är att äta Dagens meny, oftast mellan kl 12 och 16 på vardagar. Våra två favoriter i Bilbao blev Agape, en liten oansenlig restaurang på en bakgata men vilket fynd! Fantastiskt god och vällagad mat; förrätt, varmrätt, dessert, bröd, vatten och en flaska (!) vin för 13.90 Euro, och restaurang Pentxo i gamla stan med samma koncept för 15.50 Euro. Med en rejäl frukost och sen Dagens meny klarade man sig utmärkt till framåt kvällen när det passade fint med ett par tapas eller rättare sagt pintxos som det heter på baskiska. Och vilket utbud av små, trevliga barer, fyllda av glada människor och smaskiga tapas! 

Efter några dagar i Bilbao var det dags för oss att ta bussen till Pamplona. Vi hade föredragit en tågresa men det gick inte att åka direkt utan man skulle ha behövt krångla sig fram mellan olika orter under många timmar. Bussresan gick direkt, den tog drygt 2 timmar och kostade ToR 340 kr/pers. Vi anlände till Pamplona vid 15-tiden, klev av bussen och promenerade till hotellet, som låg mitt i den gamla delen av stan. När vi gått några kvarter började vi undra varför vi lämnat det livliga och trivsamma Bilbao; här var det helt dött, inga personer var ute och allt verkade stängt. Snabbt kom vi på att det var ju siesta och efter några timmar levde stan upp, allt öppnades och folk strömmade ut i de små gränderna. 

Vi bodde 3 nätter på Hotel Maisonnave, 1481:-/natt, ett bra hotell med 1960-anda. I priset ingick en god frukost och vi hade nära till allt, till exempel torget Plaza del Castillo där det legendariska café Iruna ligger. Här höll Ernest Hemingway till och det är ett ”måste” att sätta sig ner bland borden, ute eller inne, och ta en kaffe eller ett glas vin. Sevärt är också tjurfäktningsarenan dit tjurarna kommer efter att ha rusat fram utefter Calle Estafeta under San Fermin-festivalen. Vi lånade audio-guider och gick på en egen vandring runt i arenan, en mycket omfattande och välgjord tur. 

Man kan också gå en promenad med informativa skyltar runt stadsmuren. 

Även Pamplona erbjuder förstås härliga pintxos, vi hamnade ett par gånger på Bar Zanpa på tjurrusningsgatan Calle Estafeta och var mycket nöjda. Efter 3 nätter i Pamplona tog vi bussen tillbaka till Bilbao men nu checkade vi in för 2 nätter på Hotel Nyx Bilbao, 1659:-/natt. Lite lyxigare hotell än de tidigare i veckan; ett fint rum med utsikt över bl.a. Operan och floden, mycket fin frukost och med en stor takterass med sittmöbler och utsikt över staden åt alla håll. 

En trevlig utflykt som vi gjorde gick till Portugalete, en ort norr om Bilbao vid kanten av Biscayabukten. Vi åkte metro dit. I Portugalete finns en transportbro (världsarv på UNESCOs lista) som transporterar människor och bilar på en plattform,hängande i en stålkonstruktion, över till andra sida floden. Den ovanliga resan tog oss över till Getxo, en liten ort med breda stränder, strandpromenad och mycket grönska. Några sista pintxos på kvällen i Bilbao, på torget Plaza Nueva, och på förmiddagen nästa dag var det åter dags att kliva på buss 3247, nu till flygplatsen och flyget mot Sverige efter ett upplevelserikt och mycket trevligt besök i Baskien. Det är något vi varmt kan rekommendera!

200613 | Gunilla Lund