Leva livet > Reseberättelser > Europa > Budgetresa Edinburgh t.o.r med Loch Ness-bonus
jul 2023Europa

Budgetresa Edinburgh t.o.r med Loch Ness-bonus

Vilken ynnest att bli inbjuden av äldsta barnbarnet Alice till hennes boende. Jag tvekade inte en sekund! Särskilt som hon slått ner sina bopålar i den historiska universitetsstaden Edinburgh. En plats som lockat mig, ända sedan jag läste Harry Potter-böckerna för mina skolelever för många år sedan. Nu skulle det bli av. Min guide skulle vara Alice, bosatt där sedan ett år, och som ofta berättat i lyriska ordalag om universitetet, Old Town, Princess street, Arthurs seat.... You name it!

Budgetresa Edinburgh t.o.r med Loch Ness-bonus

Detta var före Coronatider,och jag har tack och lov kunnat göra många resor i mitt liv: Allt från kanotpaddling i Sverige, MC-resor i Danmark, ö-luffning i Thailand och Engelska kanalen, vandring på Pilgrimsleden, Transibiriska järnvägen, kinesiska muren, Sydafrika, Bahrain, Dubai, roadtrip i USA och Japan-besök, där min son-pilot bodde och jobbade under ett par år. Nu i pensionsålderstider, måste det bli lite av en ”svångremsresa”.

Här fanns en möjlighet!

På flyget kunde jag, i mån av plats, köpa en stand-by-biljett, för endast skatteavgifter. Detta är väl dock bara förbehållet oss familjemedlemmar. Min son är pilot. Det blev iaf ganska billigt, men också lite pirrigt. Jag hade ju kunnat få stanna kvar på flygplatsen, om det nu var fullbokat på flyget, och behövt vänta på nästa flygavgång. Då hade det inte längre varit så prisvärt med eventuell hotellövernattning.

Boendet skulle bli vandrarhem, eftersom Alice hyrde rum på studentboende. Hos henne kunde jag inte bo. Jag bokade in en säng på Haystack hostel, i närheten av Princess street.

Ett mysigt, rent och charmigt boende för billig peng, och där jag höjde medelåldern till max 25 år.

Med en ryggsäck som enda bagage, tog jag buss ner till Kastrup och chansade på första flygavgång. Lite pirrigt kändes det, men med kom jag. Jag flög via Oslo, så även där blev det pirrigt med nytt plan och ny platsbokning. Men även där hade jag tur.

Framme i Edinburgh tog jag tåget in till centrum. T.o.r-biljett gav rabatt, så den löste jag direkt. Regnkläderna kom till användning när jag klev av tåget. Edinburgh i januari är inte optimalt ur vädersynpunkt.

Efter lite letande med Google maps, hittade jag vandrarhemmet. Jag blev incheckad bland sju andra damer/tjejer. De välkomnade mig och tyckte att det var häftigt att jag som pensionär ”backpackade”. Det var rara töser från Brasilien, Spanien, Norge och USA. Internationellt och trevligt.

DAG 2

Sov som en stock och smög upp och serverade mig själv en engelsk frukost, self-service, som ingick i priset. Jag hade bestämt att träffa Alice efter hennes föreläsning på eftermiddagen, och köpte en 24timbiljett och tog en kort sightseeing med Hop-on-hop-off, för att få en snabb överblick av vad jag sedan ville se mer av. Old Town, New Town, Haymarket, hamnen, slottet … var ”måsten”. 

Jag träffade Alice och hon visade mig runt i New University, som visade sig vara en gammal, vacker och gedigen byggnad. Fish and chips, på en mysig gammal skotsk pub, blev nästa stopp. Kvällen avslutade vi på Haystack, med te och bisquits bland de andra ungdomarna. Alice såg dock en gamling till. Det var polske Ante, i 50-årsåldern.

Dag 3

Medan Alice var på föreläsning, fortsatte jag min Hop-on-hop-off-tur. Om man bara har några dagar på sig på en plats, tycker jag att det är ett effektivt och snabbt sätt att få en överblick över vad som finns att se.

Annars är ju en lokalbuss mer spännande och genuint. Dessutom mycket billigare. Men då måste man ha mer tid att spendera på platsen.        

Jag åkte runt i Old Town och New Town och hoppade av vid Nationalmuseum. Det är ett spännande museum, med många samlingar och sevärdheter bland annat kan man hitta det klonade fåret Dolly här. Här kan man lätt tillbringa flera dagar.

Dag 4

Är man i Skottland, känns Loch Ness och Storsjöodjuret som ett måste! Det var Alice och jag överens om!! Just den turen bokade vi med ett bussbolag som vi hittade på nätet. Här frångick jag min ekonomibudget. Särskilt som jag ville bjuda Alice. Vi hade kunnat ordna resan själva, då betydligt billigare. Men bussresan mot Loch Ness, ut över Highlands vackra böljande höjder, visade sig vara väl prisvärd, och vi fick viss rabatt som student och pensionär.

Vår guide och chaufför, iklädd kilt, visade sig kunnig, både som chaufför och guide.

Han rattade vant över hedarna, medan han samtidigt berättade på en tydlig och lättbegriplig skotsk/engelska och han var också kul att lyssna på. Vi for över Perth, Pitochry och andra orter med de mest märkliga namn. Sådana som jag inte ens minns stavningen på. Vi ” landade” i alla fall i Inverness för en båttur ut på sjön och var mycket nöjda när vi återvände till Edinburgh efter en heldagstur, på nästan 12 timmar. Även om vi nu aldrig fick se det där Storsjöodjuret!

 ”Du farmor, den här vägen åkte vi DIT, så den kan jag. Nu blundar jag lite”, sa Alice, innan hon slöt sina blå de sista milen mot Edinburgh. Resor och studentliv kan vara hårt!!

Dag 5

En ny dag utan föreläsningar eller lektioner för Alice. Vädret visade sig från sin bästa sida. Sol och molnfritt. ”Kör hårt farmor…. sånt här väder har vi inte varje dag i Edinburgh. Vi vandrar upp till Arthurs Seat.” Arthur’s seat visade sig vara ett utsiktsberg, eller snarare en kulle. 197m  över havet, med den mest fantastiska utsikt ut över staden. Här missade vi att ta med en typisk brittisk picnic. Många runt omkring oss, slog sig ner i gräset och packade upp te, bisquits, hamburgare, hot dogs, Cola… och andra nödvändigheter.

Alice och jag kände oss plötsligt väldigt hungriga och skyndade ner till närmaste pub för lite snacks och en god skotsk öl. Märkligt att sitta med barnbarnet och dricka öl. Gör en ordentlig farmor så? Tanken slog mig, men jag glömde den snart!! Gott var det i alla fall och trevligt hade vi innan vi så småningom skildes åt.

”Nu får du gå hem till dina ungdomar på vandrarhemmet farmor. Jag måste ju plugga någon gång” tyckte Alice, och begav sig till det stora studentbiblioteket, som var öppet dygnet runt för de studerande. Men stängt för ”oss vanliga”. Själv gick jag, på Alice uppmaning, hem till ungdomarna på vandrarhemmet.

Dag 6

Min sista dag i Edinburgh. Alice var upptagen med föreläsningar,och jag ”gjorde stan”, och promenerade runt bland alla gamla, vackra parker och byggnader, innan jag tog en buss ner till Botanical Garden. Det är en vacker park, väl värd ett besök. Där tillbringade jag resten av dagen. På kvällen kom Alice till vandrarhemmet för att dricka te med mig i vandrarhemmets sällskapsrum bland ungdomarna. Vi satt o småpratade, när Alice plötsligt blev helt tyst.

”Farmor, här bor tydligen en annan gamling”. Det sitter en gammal gubbe där. Han är säkert 45 år…

Dag 7

Tidigt upp och iväg med pendeltåget till flygplatsen. Jag fick genast besked att det fanns Stand by-plats till Oslo. När jag var framme i Oslo, ringde min son, och berättade att han var där och hade ett fint övernattningsrum på ett hotell nära flygplatsen. Där kunde jag få sova, om jag nu inte kom med flyget Oslo- Köpenhamn. Nu visste jag minsann inte om jag önskade att det skulle finnas plats på planet eller ej. Det var rätt länge sedan som jag träffat sonen. Han hade varit ute på många flygningar, den sista tiden. Nu kom jag i alla fall med och jag kunde bara konstatera att det blivit en lyckad resa. Jag fick både träffa Alice och se och uppleva något som jag länge längtat efter.

200715 | Gunnel Kronqvist