Leva livet > Reseberättelser > Europa > Göteborg – västkustens pärla, bad & shopping!
sep 2023Europa

Göteborg – västkustens pärla, bad & shopping!

Mitt smultronställe som jag vill tipsa om är sköna gröna Göteborg. Jag och min väninna brukar åka dit några gånger om året. Så här kommer jag dela med mig av tips om salta bad, skärgården, shopping, mysiga fik och restauranger, trevliga promenadstråk, slottsskogen och Liseberg.

Göteborg - västkustens pärla, bad & shopping!

Jag och min väninna brukar ta oss med tåget till Göteborg ett par gånger om året, då vi älskar storstaden. Samtidigt är det enkelt att ta sig ut till den idylliska skärgården som bjuder på avkoppling och fina vyer.

Vi brukar bo på Clarion hotel Post som ligger på Drottningtorget intill centralstationen, så det är nära att ta sig dit från tåget. Det är ett finare och dyrare hotell, vi vill uppleva lite lyx när vi åker hit. Hotellet är jättefint med hög standard, superb frukostbuffe, personalen är väldigt hjälpsamma och serviceminded.

Vid dåligt väder är det några minuters gångavstånd från hotellet till Nordstan för shopping. Där finns ett hundratals butiker restauranger och fik. Utanför Norstan ligger Brunnsparken och därifrån brukar jag och min väninna flanera längs en lång affärsgata där ligger bland annat NK och gallerian Arkaden. Vi fortsätter ut med Avenyn, det är gott om sittplatser så där brukar vi sätta oss för att äta en glass och titta på folk och njuta av all blomsterprakt. Även på Avenyn finns det gott om restauranger och en del butiker. Om man gillar buffe av olika smårätter så kan jag tipsa om Pinchos.

Längst upp på Avenyn vid Götaplatsen hälsas man välkommen av Poseidon, som är en känd staty!

Är man i Göteborg får man inte missa att besöka Linne och Haga som är en äldre stadsdel. Dit tar man sig enklast med spårvagn som är ett bra färdmedel där man kan passa på att njuta av stadens puls och miljö.

I Linne rekommenderar jag restaurangen Linneterassen, där kan man sitta ute en våning upp och njuta av god mat och dryck! Ett stenkast från Linne ligger Haga med gator av kullerstenar, unika små mysiga affärer och fik. Här rekommenderar jag fiket Cafe Husaren, där måste du bara köpa den berömda hagabullen som är en gigantisk kanelbulle.

Om man gillar Italiensk glass så vill jag tipsa om Gelaterian som är en glassbar och ligger vid Grönsakstorget. Ett annat måste är fiket Mr Cake som ligger vid Stenpiren. Där serveras allt ifrån bakelser smörgåsar och pannkakor.

När man vill lämna storstaden bakom sig kan man ta spårvagnen från Centralstationen ut till Saltholmen, det tar cirka en halvtimme. Från Saltholmen går det båtar ut till skärgårdsöarna.

Två öar vi tycker är mysiga att åka till är Asperö och Brännö. Man njuter av lugnet och av de vackra vyerna och ett plus i kanten är att det är bilfritt. Här kopplar man verkligen av till fullo. På Brännö finns ett mysigt fik intill berömda Brännö brygga som man inte får missa.

När det är dags att bada finns det gott om badplatser på öarna.

Ingen kan ju missa Liseberg, den stora nöjesparken. Är man inte intresserad av att åka alla nöjesattraktioner kan man bara flanera runt, titta in i småbutikerna, äta och fika gott, men även spela på chokladhjulen. Parken är full av vackra blommor och träd som man inte kan se sig mätt på.

Ett annat besök som man inte bör missa är den vackra Slottsskogen som tilltalar alla åldrar. Där kan man spela minigolf, ta en fika på Villa Bel Parcs mysiga uteservering vid dammen, och promenera runt i den enorma parken och titta på djuren och alla vackra blommor.

Även att Göteborg är en storstad, så känns staden som en gemytlig småstad med trevliga goa Göteborgare som tar sig tid att småprata. Ett sista tips att tänka på är att ha promenadvänliga skor så kommer man få en lyckad vistelse utan onda fötter.

210526 | Anita Engström