Leva livet > Reseberättelser > Europa > Prag – historien lever mitt i Europa
mar 2024Europa

Prag – historien lever mitt i Europa

Oavsett om du är intresserad av vackra hus, mysiga ölhallar eller romantiska promenader så har du kommit rätt. Den mytomspunna tjeckiska huvudstaden erbjuder något för alla, ofta till priser som är lägre än hälften av vad det skulle kostat i Sverige. Allt fler turister från när och fjärran upptäcker den magiska staden längs floden Moldaus stränder.

Vi hade länge planerat resan. Det var jag och mina två vänner som skulle resa tillbaka till Prag, för att återuppleva minnen och för att återförenas med våra tjeckiska kompisar. Vi hade träffats för exakt 30 år sedan, på Vaclav-torget, mitt i centrala Prag. Runt omkring oss i Novemberdimman stod flera hundra tusen Prag-bor, skramlade med sina nyckelknippor och ropade Svoboda, vilket är tjeckiska för frihet. Högt upp på en balkong stod dramatikern Vaclav Havel, sida vid sida med Alexander Dubcek, hjälten från Prag-våren 1968. Just dessa magiska dagar i Prag kändes det som att allt var möjligt. Någon vecka senare föll regimen och Havel blev dåvarande Tjeckoslovakiens president.

Då, för 30 år sedan lämnade vi ett Prag som låg i Östeuropa, på andra sidan järnridån, där det inte gick att få tag på prylar från väst och många ville växla svart för att komma över valuta från väst. När vi landar på Vaclav Havel Airport tre årtionden senare, är det som att komma till en annan värld. Prag har gått från svartvitt till fyrfärg. Många flygbolag från hela Europa landar och lyfter varje timme. På flygplatsen trängs kända hamburgerkedjor med internationella caféer. Det går enkelt att betala med sitt vanliga betalkort om man färdas med taxi. Det mesta påminner om en vanlig västeuropeisk storstad.

Skillnaden är priset – en halvtimmes taxiresa kostar inte mer än ett par hundra kronor. Och reser man med den välskötta tunnelbanan reser man bara för en svensk tia in till stan.

”Ahoj” betyder hej på tjeckiska. Återseendets glädje är stort. Trots att det gått trettio år sedan vi sågs sist är det ingen tvekan om att vi känner igen varandra. Medan vi pratar om livet som det blev, om familj och jobb. Det känns som igår och Prag ser exakt likadant ut när vi zig-zagar oss fram genom de krokiga gränderna på den kuperade Lillsidan (Malá Strana) på den västra sidan av floden. En liten stund senare flanerar vi över den vackra Karluv Most, kanske mer känt som Karlsbron – den medeltida stenbron som förbinder Lillsidan med Gamla stan (Staro Mesto). Konstnärer och gatumusiker kantar bron. Överallt folk, turister som pratar många olika språk. 

En promenad genom Prag är som att gå genom historien. Det var också här vid Karlsbron som svenska trupper låg och under det 30-åriga kriget. Lyckligtvis för dagens besökare lyckades inte svenskarna, med fältherre Wrangel i spetsen, ta sig över bron och förstöra staden. Men istället plundrade de den västra sidan av floden och enorma förmögenheten skickades hem till Sverige som krigsbyte.

Till skillnad från Wrangels knektar lyckas vi denna gång ta oss över bron. Väl där pustar vi ut en stund och söker upp en närbelägen ölhall. Valet faller inte helt oväntat på U Fleku, Prags mest berömda ölhall, ett hak ett stenkast från floden som har hängt med ända sedan 1499. Totalt finns över ett tusen sittplatser, så trots att det är ett populärt besöksmål får man oftast plats utan att behöva vänta speciellt länge. Här langar de rutinerade kyparna ut stora sejdlar med pilsner – ölet som härstammar från den tjeckiska regionen. Pilsen.

Trots att historien spelat Prag många spratt smakar den tjeckiska ölen lika gott som alltid. Och skål heter fortfarande ”Na zdraví”.

  • Resan till den tjeckiska huvudstaden gjordes med flyg, direkt Stockholm-Prag (Norwegian). 
  • Resan kostade 1 200 SEK tur och retur plus transporter till och från flygplatserna. 
  • Vi bodde på U Medvidku-Brewery Hotel, beläget i Gamla stan, ett trestjärnigt hotell av bra kvalitet till en kostnad av 1 000 SEK per natt för ett trebäddsrum.
  • Maten på en tjeckisk restaurang är oftast traditionell och rik på kött och kolhydrater. Men Prag är numera en mycket kosmopolitisk stad och det finns restauranger med mat från jordens alla hörn. Det finns också många vackra och intressanta cafeer, tillexempel Café Slavia längs huvudgatan Narodni. Middag på tjeckisk restaurang, inklusive dryck, kostar cirka 100 SEK per person.
  • Bäst med Prag är den historiska atmosfären. Sämst är att tiden inte räcker till allt man vill göra.
  • Undvik turistfällorna vid det stora torget i Gamla stan. Där har fler än en turist köpt biljetter till klassiska konserter eller till konstutställningar av tveksam kvalitet. Undvik också de utländska grupperna med svensexor eller möhippor, lockade till Prag av billig alkohol, men som ofta stör friden längs de medeltida gränderna.
  • Missa inte ett besök på slottet, ett besök på en ölhall eller en båttur längs den slingriga floden Moldau. Den judiska kyrkogården, med sina förfallna gravar, är också ett måste
200307 |