Leva livet > Reseberättelser > Europa > Frankrike: Avkopplande väninneresa mitt i Vintern
sep 2023Europa

Frankrike: Avkopplande väninneresa mitt i Vintern

I mörkaste december, passade min vän Carina och jag på att åka till Franska Rivieran, för att få lite Medelhavssol. Planen var avkoppling, shopping, god mat och lite kompistid.

Avkopplande väninneresa mitt i Vintern

Det hela började med att jag fick ett erbjudande om ett härligt strandnära hotel i Nice. Där ville vi bo! Radisson Blu, på Prom des Anglais med underbara balkonger ut mot havet. Redan då såg vi framför oss, att vi satt i solen i december på vår fina balkong.

Tyvärr var det väldigt dyrt, så vi fick boka de 2 första nätterna på ett billigare hotell i city. Det blev Hotel 66. Eftersom vi skulle  flyga tidigt, fick det bli buss till Kastrup. Det fungerade perfekt och var superbilligt.

Redan vid lunch landade vi på Nice Flygplats. Då möttes vi av flera notiser om ”Greve” i Frankrike. Vår Franska är inte på topp, så efter lite Google, förstod vi att det var Transportstrejk, som skulle starta dagen efter.

Nåväl, vi tog den nya snabba Tram, enkelt, snabbt och billigt. Framme på ett kick, på vårt hotel. Det är ett fint, litet ställe, som ligger i city och nära stationen. Vilket passade oss, eftersom vi tänkte åka till Ventimiglia, på den Italienska sidan, för att besöka den stora fredagsmarknaden.

Underbart trevlig och hjälpsam personal, på hotell 66. Lastade av vårt bagage, och tog oss till Gamla Stan för lite god mat. Jättegott, och välförtjänt.

Dagen efter strosade vi runt, överallt. Fantastisk stad att enkelt hitta i och gå runt till fots. Jag hade läst om ett klassiskt Franskt Bageri, med de bästa croissanterna. Chez Maitre Pierre ligger på 41 Rue Massena. Enkelt, men underbart.

Ett besök på klassiska Hotel Negresco, utmed Prom. des Anglais, stod på önskelistan. För att få gå in, fick vi unna oss ett varsitt glas vin. Det var det verkligen värt, supergott med mycket goda tilltugg. En underbar konstutställning runt om i hotellet. Kan vi verkligen rekommendera, både lyx och en hel del historia.

Fredag, och det var den dagen vi skulle ta tåget till Italien… men alla tåg var inställda. Däremot gick busstrafiken. På hotellet tipsade de om en lokalbuss, som gick till Menton. Sista staden på franska sidan. Där tänkte vi kunna ta en annan buss, över gränsen.

Tror det var över 200 som skulle på bussen, som avgick nere vid båthamnen. Turligt nog, kom vi med. Blev avsläppta i Menton, och gick till stationen. Varken bussar, eller tåg gick över gränsen. Till vår lycka kom en Fransman, som beställt en taxi, just till Ventimiglia. Frågade om vi fick dela hans bil, vilken tur!

Äntligen shopping, blev en hel del kassar. Har ni inte besökt denna marknad, gör det! Mycket fina grejer, framför allt skor och kläder. Kl.17, började tågen rulla igen, så vi kom tillbaka till Nice.

Efter detta var det dags att flytta till vårt fina lyxiga Radisson Blu hotel. Härligt stort rum, med sittgrupp, lyxiga sängkläder och tjusigt badrum. Vädret var precis som vi beställt. Efter underbar frukost, satt vi på vår soliga balkong med en god Aperol och njöt.

Bussen gick precis utanför hotellet, och vi åkte in för en solig lunch, på en uteservering. Mycket folk, som satt i solen mitt i julhandeln. Blev en del trevliga konstutställningar, shopping, långa härliga strandpromenader, mer god mat och franskt vin. Vi valde serveringar efter solen.

Bästa med resan, var givetvis vädret, runt 15 grader i December. Härliga dagar med min väninna, avkoppling mitt i julstressen. Det vi missade var deras fina julmarknad som startade just den helgen. Det var enorm kö, så vi valde bort detta.

Kan verkligen rekommendera några kompisdagar, i Nice. Nära till allt, lätt att hitta och väldigt hjälpsamt folk. En fransman bar ner våra tunga resväskor för 2 långa trappor till tram hållplatsen, det är man inte bortskämd med.

200525 | Cecilia Kristensson