Leva livet > Reseberättelser > Europa > Ett besök hos min schweiziska väninna
sep 2023Europa

Ett besök hos min schweiziska väninna

Nu skulle jag som nybliven pensionär besöka min schweiziska väninna sedan drygt 40 år. Jag ville bland annat se de ställen som jag inte sett sedan jag första gången besökte min väninna i juni 1973. Det skulle bli kul! Dessutom skulle vi ut och vandra i det fina landskapet.

Schweiz september 2019

Jag flög t/r Zürich och blev mött respektive avlämnad där av min väninna. Första dagen gjorde vi en kortare tur längs sjön Hallerwillsee inte långt från Schafisheim där hon bodde. Kvällarna satt vi utomhus på hennes balkong med lite rött och någon öl. Vi pratade minnen och diskuterade mycket.

Nästa dag åkte vi alla tre till Vevey vid Geneve-sjön. En otroligt vacker plats som jag aldrig har varit på tidigare. Efter att ha parkerat bilen och åkte en linbana upp till näst sista hållplatsen, La Baume, så vandrade vi längs små gator och gångvägar längst bergssluttningarna som var fyllda av vinodlingar och som i sin tur var alldeles överfyllda med vindruvor. En otroligt vacker omgivning med mycket vacker utsikt över en lugn Geneve-sjö och klarblå himmel.

Promenaden avslutades ca 3,5 timmar senare i byn Pully, där vi avsmakade ett av traktens vita viner. Gott! Därefter tog vi tåget tillbaka till bilen. Det tog 7 minuter!

Efter att sovit över i Ulmitz blev vi nästa dag guidade av särbon i Bern, en stad som han kände väl igen efter att ha bott där i många år. Han visade och berättade och tog oss med buss upp till en mycket vacker Rosenträdgård med många olika rosor. Där fanns även en näckrosdamm. Mycket sevärd trädgård. Vi kom strax fram till en otroligt vacker utsiktsplats. Därifrån såg man hela Bern! Höstens färger började synas på träden och det gjorde utsikten ännu vackrare.

Vi vandrade neråt igen och kom ner till själva staden och fram till Rådhuset. Därifrån hade vi också bra utsikt över delar av Bern. Här blev jag och min väninna lämnade och vi promenerade längs floden Aare och kom till slut fram till Bärengraben där flera brunbjörnar simmade eller gick runt beundrade av oss och många andra.. På vägen tillbaka till Schafisheim besökte vi Lenzburg, där min väninna tidigare bott, och vandrade då upp till borgen som låg högt upp på en kulle i den lilla byn. 

Dagen därpå gick i minnenas tecken. Vi körde österut mot St. Gallen och vidare till Appenzell med sina vackra hus, genom små byar såsom Teufen (där vi skulle ha ätit en god glass men affären hade upphört) i det underbara landskapet där kossorna gick och betade längs de gröna sluttningarna. Till slut kom vi fram till Romanshorn där min väninna och hennes familj bodde när jag besökte henne för första gången, 1973. Strax innan vi kom dit hade vi stannat vid ett hotell, Bad Horn, som ligger precis vid kanten av Bodensjön och ätit glass.

Vad gott och vilken utsikt i det vackra vädret! Från Romanshorn, vid Bodensjön, körde vi raka, nåja lite extra krokar på grund av köer, vägen hem.

Nästa dag var vi och besökte väninnans dotter som bodde i en by lååångt upp i bergen, i Holderbank, inte så långt från Lenzburg. Vi körde hela tiden uppåt på smala vägar genom små byar. Jättemysigt tycker jag som inte behöver köra där varje dag.

Morgonen därpå åkte vi till en by i närheten av Schafishemim och promenerade en timme innan det var dags att packa, äta lunch och åka till flygplatsen efter några dagars underbara upplevelser och mycket trevlig samvaro.

200222 | Carina Colebring