Leva livet > Reseberättelser > Europa > Santa Ponsa, Mallorca – En avkopplande vecka för en ensamresenär
sep 2023Europa

Santa Ponsa, Mallorca – En avkopplande vecka för en ensamresenär

Jag, en 60-årig kvinna med stor reslust och en del hälsoproblem, hade planerat in en vecka på ett spa-hotell där jag skulle njuta efter en sommar och höst med ovanligt mycket arbete. När resan närmade sig hade jag oväntat fått ett nytt arbete, ett tillfälligt inhopp hade resulterat i en tjänst. Roligt och stimulerande men hur skulle det nu gå att koppla av?

Thomas Cook hade precis gått i konkurs men allt löste sig i sista stund och Vings resa gick som planerat med direktflyg från min hemstad till Palma. Hotellet Sentido Punta del Mar låg i den lilla staden Santa Ponsa på öns sydvästra sida, 35 km från flygplatsen. Förr om åren när jag var friskare älskade jag sista-minuten-resor, oplanerade ö-luffar, spännande resmål, gärna lite ”farliga”. Nu är jag i ett annat skede i livet när det är viktigt att resorna går till ett EU-land eftersom inga reseförsäkringar gäller för en som insjuknar i en kronisk sjukdom. Charteresor är ibland det bästa och de behöver inte alls vara tråkiga, har jag lärt mig. Ensamresor är för mig total avkoppling och något jag alltid varit förtjust i. Ofta blir man väldigt väl bemött när man reser själv.

Hotellet var verkligen precis lika fint i verkligheten som på Vings bilder. Mitt rum låg på bottenvåningen och terrassens mur var rätt hög. Lite för hög för att kunna sola men med en fantastisk utsikt mot havet och alla vackra solnedgångar.

Maten var underbar! Frukost- och middagsbuffé med massor av vegetariska alternativ och kocken gick omkring med mig och berättade vilka rätter som var glutenfria.

Ett av de bättre Spa-hotellen som jag bott på, fritt att besöka och nyttja så ofta man hade lust. Konstigt nog var jag ensam därinne nästan varje gång. Där fanns en rejält stor varm bassäng, vanlig bastu, ångbastu, massagebänkar, värmestolar, vattenmassage, olika duschar och så klart olika behandlingar. Jag valde en lättare massage som utfördes av en härlig kvinna som medan hon masserade berättade att hon var så stolt och glad över att vara född på ön och få leva där med sin familj.

På hotellet fanns även ett gym, aerobics och en profilering mot cykling med en särskild cykelshop. Trevligt att se om man som jag är cyklist i hjärtat. Vattenträning skulle ske ute i någon av poolerna men jag lyckades aldrig få veta i vilken eller vilka dagar och tider. Poolvakten kunde inte engelska, receptionen hade inte koll på aktiviteterna och de flesta av gästerna verkade inte heller känna till något om det. Det fanns trappor ner till klipporna och en stege ner till vattnet men jag nöjde mig med att titta ner. Sköna solsängar och lugnt poolområde. Kvällstid var det underhållning med bl.a. duktiga flamencodansare men denna vecka prioriterade jag den sköna hotellsängen.

På tredje dagen var det så äntligen dags att lämna hotellet och verkligen känna att jag befann mig på Mallorca. Promenerade ner genom staden, njöt av pinjeträd, blommor och vackra husfasader med havet vackert glittrande nedanför. Trappor, trappor, både uppåt och nedåt, så jag kunde inte ta mig överallt men så småningom kom jag fram till en riktigt fin strand. Stor, välordnad med toaletter, solsängar, små fik. Själv besökte jag Mc Donalds på andra sidan gatan för de har en, i mitt tycke, riktigt god gazpacho som passade bra till lunch.

Den femte dagen var det dags för en halvdagstur med båt som jag bokade på stan. Perfekt väder med sol, klarblå himmel och otroligt vackra vyer som vi passerade. En duktig trubadur underhöll oss med sin skönsång och välkända låtar som vi kunde sjunga med i. Längst ner i båten var det glasgolv och glasväggar så man kunde se livet på havsbotten.

Några badstopp men jag var helt nöjd med att titta på när de andra hoppade i.

Min packning denna gång lämnade en del att önska. Myggmedel och allergitabletter kan vara bra att ta med. Detta var mellan 28 september och 5 oktober och ca 27 grader varmt. Jag saknade en ryggsäck med skenor och ventilation. Badskor hade också varit bra att ta med, sådana där som omsluter hela foten, så man inte halkar på klippor och halkiga poolområden.

Detta var en ovanligt dyr resa i jämförelse med vad mina resor normalt brukar kosta, trots att det var säsongens lägsta pris. Ofta köper jag sk soloresor utan enkelrumstillägg. Nackdelen med dessa är att de oftast är på familjehotell och jag känner inte att det är så avkopplande att trängas med mängder av högljudda barnfamiljer. Efter internet- och Ica-rabatt och med transfer, flygmat, bagage och ett enkelrumstillägg på 2000 kr fick jag punga ut med närmare 12 000 kronor totalt för resan.

Det blev en fin och avkopplande resa där stressen rann av mig och jag återvänder gärna till samma hotell.

200111 | Elisabeth Markusdotter