Leva livet > Reseberättelser > Europa > Budapest – huvudstaden med allt inom promenadvänligt avstånd
sep 2023Europa

Budapest – huvudstaden med allt inom promenadvänligt avstånd

Min rekommendation: Åk till Budapest! Flyg billigt med Wizzair och välj ett av flera alternativ till transfer in till centrum. De flesta hotell och lägenhetsuthyrare erbjuder egna transfer. Du kan dessutom åka med Wizzairs transfer, taxi, flygbuss, shuttle ... Billigast är att ta flygbussen för 30,- turen. Biljett köpes i automat eller vid disk inne i terminalen. Flygbussen åker ofta. Taxin kostar ca 250,- per resa.

Budapest - huvudstaden med allt inom promenadvänligt avstånd

Parlamentet är fantastiskt och väl värt ett besök. För EU-medlemmar är besöket gratis. Man måste stå i en särskild kö för att komma in på ett kontor och få sin biljett.

Ett thermalbad är ett måste. Det finns flera att välja på. Störst är Széchenyi-badet, känt för schackspelande badare i en av utomhusbassängerna. Gellert är dock det mest kända, med ”pelarbassängen”. OBS! Ta med egen handduk. Det går att hyra handduk, men den kostnaden är inte värt det.

Att åka båt på Donau är också ett måste. Man kan välja många olika tider under dag eller kväll och utspisning av olika mängd. Det finns med mat eller med enbart dryck. 

Operan bör man boka biljetter till innan resan, för att få plats. Det går även att boka guidad tur inne i huset. Det är ett av världens vackraste, dock inte på utsidan.

Den stora basilikan är också värd ett besök. Det är en mäktig kyrka, ganska nära operan. Här har de även konserter som man kan gå på.

Saluhallen är ett måste. All paprika, vitlök och annat kan man gå och titta på länge. Man kan äta gulaschsoppa på andra våningen. Välj gärna ett matställe som ligger utmed en av gångarna hellre än restaurangen. Det är där ungrarna äter och maten är lika bra där som på restaurangen.

Att åka upp på Buda-berget och besöka slottet, Fiskebastionen (som byggdes för att lura fienden att det var ett starkt försvarsfort) och Mattiaskyrkan är inte dumt. Man ser över Donau till Pest, med parlamentet och basilikan ståtligt paraderande. Det finns även katakomber i berget, som man kan gå i om man vill det.

Vill man stilla en lätt hunger kan man åka till pannkaksgrädderiet Nagyi palacsintazoja, som ligger på Buda-sidan mitt emot parlamentet. Det är en av stationerna för spårvagnen som åker utmed Donau från Gellert-hållet alternativt tunnelbanestationen Batthyany ter (röd linje, nr 2). Det finns flera pannkaksgrädderier att välja på, så detta är bara ett av dem. Är man väldigt hungrig kan man besöka Trofea, där man får äta och dricka så mycket man orkar till ett fast pris. Detta är en kedja så det finns flera ställen att välja på.

Barer finns det gott om och drinkarna är inte dyra. Åker man Metro till Deak Ferenc är man nära Gozsdu Udvar, som är ett nöjesstråk med mängder av barer och matställen. 

Fika bör man göra och då finns anrika Gerbaud på affärsgatan Vaci utca och ett gammalt café från 1956 som heter Jegbufé. Det är ett mycket billigare och enklare alternativ än Gerbaud. Utbudet är det inget fel på. Om hörnet av Gerbaud ligger en Michelinrestaurang, som heter Onyx. Den måste man boka för att äta på. Det är en upplevelse, gott och berusande att besöka. I övrigt finns det hur många restauranger som helst. Några som kan rekommenderas på Pest-sidan = Pomo D’Oro, Kaltenberg, Vak Varju Etterem och har pengarna sinat och man vill äta mycket men billigt är Frici Papa ett ställe på Kungsgatan (Kiraly utca) som ungrarna går till. På Budasidan finns Pater Marcus med sina 99 olika ölsorter och Horgásztanya Etterem, om man t ex vill ha vildsvin.

Massage kan man ta på många olika ställen, om man tycker om det.

Den långa affärs och gågatan Vaci utca har det mesta för turister, men jag föredrar att vara på andra ställen. Det är en turistfälla med högre priser än i köpcenter. I några köpcenter finns det biosalonger. Priset är lågt för att gå på bio, men kontrollera bara att det inte är dubbad film. 

Bara strosa utmed Donau är också en aktivitet. På ett ställe har de satt ut skor av brons till minne av judar som dödades under andra världskriget. 

Att köpa ett kommunikationskort för en vecka kostar ca 150,- och då kan man åka buss, metro och spårvagn hur mycket som helst. Vill man åka lite utanför Budapest är det billigt och bekvämt att åka tåg. Sentendre är en stad vid Donau med många kulturella upplevelser. Många konstnärer bor och har affärer här. Att äta en Langos där i gränderna gör en mätt i många timmar. Man kan även åka till Donaukröken, till staden Visegrad och åka över floden för att åka upp till slottet på berget, OBS! Som 65-åring eller äldre är det gratis att åka kolletivtrafik och tåg i hela Ungern!

Vraka och välj och gör sånt som gör dig glad!

200516 | Gunilla Grönvall