Leva livet > Reseberättelser > Europa > Lanzarote – en pärla bland öar!
dec 2019Europa

Lanzarote – en pärla bland öar!

Lanzarote, en av Kanarieöarnas 7 öar, är en upplevelse för alla som vill se det genuina ö-livet som det en gång var, för att sedan vid behov ta sig till turistbyråerna som innehåller allt det som man förknippar med semester på Kanarieöarna! Unikt är den vita bebyggelsen på hela ön, som högst får vara tre våningar + alla helt unika olika statyer, oftast mobila, och alla skapade av Cea’sar Manrique, öns ”landsfader!”

Vi har återvänt till Lanzarote många gånger!

Åkt med olika bolag, och denna gång med Apollo, då vi fann ett nytt hotell, på bra läge i staden Puerto del Carmen. Dessutom passade oss pris och direktflyg med flygavgångar för två veckors vistelse på Park Tropical, helt perfekt! Vi betalade 16.000 för två personer, utan frukost, men i tvårumslägenhet på 40 kvm, med uppvärmd pool utanför terassen och med städning 5 dagar/vecka! Lägenheten var rymlig, sängarna mycket sköna, och inredningen enkel men fräsch! Extra plus var solstolen som tillhörde lägenheten, tyvärr utan kuddar!

Nico’s restaurang, med vällagad internationell meny,  ligger alldeles vid hotellet, men utbudet av bra restauranger ofta med olika inriktning, irländska pubar och trevliga små caféer är vältaliga längs hela strandpromenaden, och väl blandat med affärer, både ”turistfällor” och vanliga affärer!

Mataffärer finns två inom fem minuter från hotellet, och Lidl en kvart bort! 

Hela ön är fylld med lava från vulkanutbrottet på 1700talet! Det påminner i stora delar om ett månlandskap, där vinodlare och bönder, försöker bruka ”jorden” på olika sätt! Vinodlare genom att bygga ”stenrundlar” där vinrankor växer, till getgårdar, flera med getostförsäljning! Även Ala o Vera växten är framträdande, och olika produkter skapade av växten finns till försäljning lite överallt!

Med buss eller hyrbil kan man åka till söndagens stora marknad i Teguise, samt onsdagens och lördagens lite mindre och mysigare marknad längs Playa Blancas hamn! Väl där är promenaden längs vattnet underbar likaså de fiskrestauranger och små caféer som ligger längs promenaden i bukten lite längre bort! 

Där finns många museum runt om på ön, väl värda att besöka! Ce’sar Manriques hem och utställning är ett måste!

Likaså Omar Sharifs hem och den historia som finns runt detta är väl värt ett besök! Det finns ett akvarium i Costa Tequise, byggt på ett imponerande sätt! Utsiktsplatsen, Mirador är enorm, och en åktur till La Santa, där surfarna kastar sig nerför de höga jättevågorna är häftigt och de små fiskerestaurangerna längs huvudgatan har dagens fisk till mycket humana priser!

Däremot känns inte åkturen, som utgår från La Santa, som något vi gör om! Kändes lite väl turistigt! Precis som turistfällan, ”Timaflaya”, där det till ett alldeles för högt inträdespriser, visade hur värmen i jorden ombildades till gas genom ett mycket ”billigt” trick! Om lusten faller på, så finns det kamelturer i bergen och flera olika djurparker att besöka! 

Tillbaka till ursprunget kommer du om du besöker den lilla byn Quemada!

Vi har varje gång vi besökt ön, funnit så mycket mer att uppleva och se, så också denna gång! Och jag kan varmt rekommendera en resa till Lanzarote, både för par och barnfamiljer!

191218 | Ann-Sofie Tomej