Leva livet > Reseberättelser > Europa > En ”syjuntas” vandringsäventyr i Österrike
dec 2019Europa

En ”syjuntas” vandringsäventyr i Österrike

Det är inte så lätt för 6 st ”tjejer” i övre medelålder att komma fram till vad som kan passa alla. Till slut kom vi fram till en kombinerad resa med vandring, kultur och shopping. Det landade på Innsbruck i Österrike, vacker vandring i alperna, rik kultur och lagom med shopping. Det var en dröm vi har haft länge men inte hunnit till ännu. 

Vi började vår planering redan på våren

Det är många viljor som ska uppfyllas, tur så är själva planeringen en del av det roliga. Vi delar upp oss i grupper och några kollar vandringsleder andra kollar upp kultur och en tredje grupp tittar på flyg och boende. När alla känner att vi har allt så träffas vi och bokar vår resa.

Det bar av i september 2019, denna gång blev det flyg med byte i Wien, det tog vi med i beräkningen och valde att göra resan en dag längre. När vi landade i Innsbruck var det strålande sol och 20 grader varmt så vi fick en bra start på vår resa. 

Vi tar taxi till vår lägenhet för att snabbt vara på plats. Lägenheten är så bra som vi hoppats på och ligger på bra avstånd till allt. Buss finns precis utanför och tvärsöver gatan ligger ett bageri och en supermarket. Det är ca 5 minuters promenad till gamla stan så allt vi kan hoppas på nu är bra väder resten av vår tid här så är resan perfekt.

Vi skyndar oss till en turistbyrå för att få mera information. Där köper vi ett 3 dagars kort för 59 euro/person som inkluderar linbanor till olika utgångspunkter för vandring, buss och spårvagn + många inträden till olika sevärdheter och även hop on hopp off buss för att se sig om i staden. 

Värt att rekommendera. Att köpa engångs biljetter för resor med bergbanor eller linbanor är väldigt dyrt.

Att besöka Nordkette bergskedja var ett måste på listan så vi började med att ta bergbanan från station Alpen zoo upp till Hungerburg på 2256 m höjd. För att nå högsta punkten Hafelekar som ligger på 2 300 m fick vi dra på vandringskängorna och promenera. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över Innsbruck som ligger nere i dalen.

Dag 2 är vi fortfarande lite sugna på mer vandring så gör vi tar oss till Patscherkofel – Zirmberg naturreservat som ligger på 2000 m höjd. Linbana upp och sen hittar vi en bra vandringled som heter Zirbenweg som är 7 km och har allt att bjuda på i vandringsväg. Både bra breda stigar och små smala att klättra på. Vädret är kanske inte helt perfekt, lite blåsigt och dimmigt men vi är väl förberedda med varma kläder. Lunch som vi tagit med intar vi på en välskyddad plats. Två och en halv timme senare är vi tillbaka på topp stationen och vi tar en välförtjänt fika med ”apfelstrudel” och en varm kopp te.

Vår tredje tur går till området som heter Mutteralm – Nochspitze, en härlig vandring till att börja med. Bra breda vägar. Vi har även turen att hitta lite kantareller som ska bli härligt stekta på smörgåsar till kvällen. Senare kommer regnet som vi hade hoppats slippa, kallt, blåsigt och mycket dimma. Vi hittar en liten ”hytte” som är en mysig restaurang med namnet Krateralm. Smakade underbart med Surkål och korv innan vi tog oss ner till tågstation för att ta tåget hem.

Vi besöker Slottet Ambras som omges av en underbar park och är väl värt ett besök. De har även en restaurang som man kan äta en bit mat eller bara ta en fika. Man tar sig lätt dit med buss.

Att vandra i Gamla stan är helt underbart, många sevärdheter som Goldene Dach, Hofburg finns inom räckhåll och även små gränder med bra kaféer, restauranger och affärer. Man får absolut inte missa Café Sacher som ligger i Hofburg Palace.

Prova gärna Sacher – Torte. Lite dyrare kanske men en upplevelse i sig. För den shoppingsugne finns flera shoppingcenter att tillgå. 

Innsbruck är en härlig stad att besöka. Rekommenderar att man försöker hitta boende nära gamla stan. Då har man promenadavstånd till det mesta. .  Om man är många som reser tillsammans bra är att hyra lägenhet, priset blir mycket billigare än hotell och roligare att man kan umgås alla tillsammans. 

För flyg betalde vi ca 3300 sek/person inklusive bagage och för boende ca 350 sek/ natt/ person.

Innan vi lämnar Innsbruck i 19 graders solsken hann vi uppleva första snön för i år. Det kom ca 0,5 meter nysnö uppe i bergen. Vi hade tur som hann med vår vandring innan snön kom.

Det är relativt dyrt att semestra i en större stad, det enda negativa tycker jag. Att få uppleva alperna och dess fantastiska natur kompenserar mycket väl för det. Det var en upplevelse som jag sent kommer glömma och som jag varmt rekommenderar till andra.

191218 | Christina Ahlberg