Leva livet > Reseberättelser > Europa > La dolce vita i Italien
dec 2019Europa

La dolce vita i Italien

De senaste 7 åren har jag tillbringat minst en månad i Italien under sommaren, jag älskar landet, kulturen, maten, vinet och arkitekturen. Jag reser ensam och tar mig fram med tåg. Det är jättelätt att boka tågbiljetter på Trenitalias hemsida, den finns även på engelska, Frecciarossa är de tåg som går fortast och som jag rekommenderar mellan de större städerna. Det finns ingen anledning att åka första klass, andraklassäten är mycket bekväma och det finns gott om plats för både bagage och ben.

Jag hade tänkt berätta om delar av min senaste resa i somras och komma med lite goda råd gällande de platser jag besökte. Nu då jag ser hur mycket jag vill skriva, om enbart en stad, så får jag hålla mig till att bara berätta om Rom. Amalfikusten och Venedig får vi ta vid ett annat tillfälle.

Börja planeringen av er resa tidigt, ju längre ni väntar desto dyrare blir allt. Besök lågprisbolagens hemsidor och se vilka datum det finns en billig utresa och en billig hemresa. Här skall ni tänka på att man inte behöver använda samma flygplats båda vägarna. I somras landade jag i Rom som ligger söder ut och flög hem från Venedig som ligger norrut. Jag reser alltid med enbart en kabinväska, har ingen lust att släpa runt på tungt bagage och vill komma snabbt från flygplatsen.

Den här gången tänkte jag prata om Rom, den eviga staden.

Det absolut bästa området att bo i är Trastevere eller Testaccio, mindre turister och det finns en spårvagn (nummer 8) som lätt tar dig till de flesta sevärdheterna. I Trastevere och Testaccio finns även de bästa restaurangerna dit lokalbefolkningen går, jag kan varmt rekommendera ett besök på marknaden i Testaccio där romarna själva inhandlar sina livsmedel, en fantastisk färgrik upplevelse. Här kan du få en fantastisk lunch för 40 kronor och ett stort glas gott vin för cirka 15 kronor.

När det gäller restauranger är regeln, oavsett stad, att inte äta på ställen där all mat finns på fotografier utanför, där menyn är översatt till massor av språk, där det finns en ”meny turistico” (som för all del är billig, men glöm inte fråga vad det ni vill dricka kostar, det är där ni kan bli lurade, en öl kan kosta 10 euro). Alla restauranger där någon står utanför och försöker locka in dig undviker jag alltid, de bra, genuina restaurangerna behöver inte en inkastare.

 

Första dagen i Rom är det en god idé att gå en guidad tur

Det jag verkligen rekommenderar är att ta en tur med ”Rome free walking tour”, boka hemifrån innan avfärd. Turen är gratis men självklart betalar man dricks till guiden efteråt. Panteon, Fontana di Trevi, spanska trappan, Peterskyrkan och Colosseum är platser ni absolut skall besöka men här gäller det att vara smart.

Pantheon är det smart att besöka runt 16.45 på vardagar, klockan 17 är det nämligen mässa och alla turister ombeds att lämna lokalen, det är då man slår sig ned på bänkarna och får lyssna på underbar musik och en italiensk högmässa. Då mässan är slut tar det ett tag innan turister släpps in igen och man har all möjlighet att utforska Pantheon i stort sett ensam och få fantastiska fotografier.

Ställ klockan på 05.00 en morgon och ge er ut, ni kommer inte ångra er.

Ta er till Fontana di Trevi och upplev denna magnifika fontän i soluppgången utan ett hav av människor. Går någon i giftastankar är ett frieri framför Fontana di Trevi värt att tänka på😊 Glöm inte heller att kasta ett mynt över höger axel för att försäkra er om att komma tillbaka till Rom. En kort promenad bort ligger Spanska trappan, så även den kan avnjutas utan turistmyller, promenerar ni upp hela vägen för trappan har ni en fantastisk utsikt över Rom.

Peterskyrkan är fantastisk och helt gratis att besöka men köerna är mördande, oftast upp till två timmar. Vid mitt senaste besök gick jag upp tidigt och tog lokaltåget till S. Pietro, precis utanför stationen går en lokalbuss till kyrkan. Jag var där cirka 8.00 och det fanns ingen kö över huvud taget, det gav även en möjlighet att få strosa omkring i kyrkan i lugn och ro utan massor guidade grupper. Ladda ned Rick Steve’s app så får ni en fantastisk guidad tur helt gratis.

Slutligen Colosseum, denna magnifika byggnad, se till att köpa ”skip the line” biljetter redan hemifrån annars får ni räkna med minst två timmar i kö och det är inte kul i 35 graders hetta. Rekommenderar en guidad tur på kvällen då månen lyser och enbart 4 grupper släpps in, det är en magisk känsla att uppleva Colosseum nattetid med månen som lyser upp alla siluetter.

191217 | Ewa Boman