Leva livet > Reseberättelser > Europa > Nederländerna: Kanalfärd bland de stora tulpanfälten
jun 2023Europa

Nederländerna: Kanalfärd bland de stora tulpanfälten

En kanalsemester i Nederländerna innebär att du färdas i egen båt och fart. En båtsemester är det bästa sättet att uppleva detta vackra land. Vid rätt årstid färdas du förbi fält med färgglada tulpaner och annan blomsterprakt. De traditionella väderkvarnarna kröner din båtfärd. Du kan även stanna till i Amsterdam eller färdas genom staden mot andra fina platser. 

Dag 1 - 7 maj 2017

Kanalfärden börjar i Loosdrecht, Holland där jag och min fru mötte upp tre andra par som vi känner väl. Båten är ca 15 meter lång och har fyra hytter med dusch och toalett. Kapten Frank med flerårig erfarenhet av båtar, hav och med skepparexamen är den självklara kaptenen. Vi har bunkrat mat och dryck så vi inte behöver stanna på vägen för att storhandla. När mat och bagage är inlastat och stuvat väntar vi spänt på att få komma i väg. Kapten Frank vrider på startnyckeln och båtens lite dova mullrande motor är bara trivsamt.  

– Kasta loss, beordrar kapten Frank och båtens tampar görs loss från sina pollare. 

Med van hand körs båten ut från sin plats och nu vi är på väg mot första anhalten, nämligen staden Weesp. En stad med cirka 20 000 invånare inte långt från Amsterdam. 

Utan några som helst problem passerar vi några slussar och nu tuffar vi genom som ett Disneyland av Holland. Det känns som vi nästan kan plocka blommor från de trädgårdar som vi passerar. Folk på land och andra mötande i båtar hälsar och vinkar glatt.

Vi kommer fram till Weesp och lägger till. Kapten Frank ser till att vatten fylls på och att båtens batteri laddas upp. Kvällen avnjuts på däck med middag.

Dag 2 – 8 maj 2017

– I dag kommer vi möta en eller flera utmaningar. Vi ska nämligen åka genom Amsterdam och har vi tur så kommer vi kunna passera under de broar som jag har planerat, informerar kapten Frank om efter frukosten. Vårt mål idag är staden Zaandam.

Ganska snart kommer vi till Amsterdam och det är ett virrvarr av stora och små båtar. Många broar att köra under. Vid ett tillfälle tvingas vi att lägga oss raklånga ned på båten för att inte slå i våra huvuden i bron som vi passerar under. Men Kapten Frank är lugnet själv och trots regn och dålig sikt anländer vi till Zaandam. Vissa delar av den staden är futuristiskt byggd med hus som liknar inget som jag tidigare har skådat. Middag intogs på en grekisk restaurang.

Dag 3 – 9 maj 2017

Dagens etappmål är staden Alkmaar, som är berömd för en av världens största ostmarknader. Det är en gammal stad med många gamla hus och kanaler. Färden gick bra och vi kom fram tidigt eftermiddag.

Dag 4 - 10 maj 2017

Idag färdas vi till den lilla staden Edam. Men för att komma in i staden måste vi passera ett antal slussar, säger kapten Frank och ser nöjd ut.

Edam är också känd för sin ost. Staden har ca 30 000 invånare och är otrolig trevlig och mysig. En fantastisk god 5-rätters middag med olika passande viner intas på hotell De Fortuna, som ligger precis där vi lade till med vår båt.

Dag 5 – 11 maj 2017

– Idag får ni sätta på er regnstället då det vankas regn och lite blåst, utbrister kapten Frank lite bekymrat.

Vi lämnar Edam och sätter fören mot Monnickendam, som ligger ca 15 kilometer från Amsterdam. Det är en mycket gammal stad som har en historia av sjöfart. Framme slutar regnet och solen lyser. Vi går omkring i den vackra staden och slinker in på ett café för en passande dryck.

Dag 6 – 12 maj 1917

Vår färd börjar närma sig sitt slut och nu har vi bara en övernattning kvar. Kapten Frank föreslår att vi ska åka till Muiden. Vi har ingen anledning att ändra ett kaptenbeslut. Vid ankomsten upptäcker vi att det är ont om båtplatser att lägga till vid. Men vår skickliga kapten lyckas att manövrera in den 15 meter långa båten till ett utrymme som inte var mycket längre än båten själv. Båtplatsen ligger bredvid slottet Muiderslot. Ett slott som byggdes år 1280 och fortfarande är mycket välbevarat.

Dag 7 – 13 maj 2017

Vi lämnar Muiden och fören pekar nu tillbaka mot Loosdrecht. Vi stannar vid de Willigen och köper goda ostar samt går en rundtur på bondgården. Väl framme vid Loosdrecht väntar hamnkaptenen. Med sina armar, händer och höga röst börjar han instruera kapten Frank hur båten ska fickparkeras.

Vår kära kapten bryr sig inte så mycket om instruktionerna, utan lägger till på sitt sätt. Hamnkaptenen gapar och utbrister på engelska att det inte var första gången som kapten Frank hade lagt till en båt. Nu var vi tillbaka och vi avslutar med en middag på båtklubbens restaurang.

Fakta:

Hyreskostnad (försäsong) för båten är ca 30 000: -. Utslaget på åtta personer är inte kostnaden så betungande. Båtfirman heter Locaboat (www.locaboat.com). Vi valde att bila ned till Loosdrecht. Från Stockholm är det ca 140 mil.

Goda råd:

  • Ta med er minimalt med packning.
  • Packa gärna i en IKEA-kasse, vilket underlättar när kläder ska stuvas in i de små garderoberna. IKEA kassen kan sedan knycklas ihop så att den inte tar någon plats.
  • Ta absolut inte med någon hård resväska då det inte finns något utrymme för denna.
  • Glöm inte vind-/regnställ, solskyddsfaktor, keps och trädgårdshandskar. Handskarna är bra att ha på sig när man håller på med de blöta tamparna.
  • Bunkra mat och dryck innan avfärd. Det finns visserligen mataffärer under färden, men det är skönt och billigare att ha det gjort.
  • Gott humör.
220622 | Inger Westman