Leva livet > Guider > Sverige > Topp 6 julmarknader i Sverige
nov 2022Sverige, Högtider

Topp 6 julmarknader i Sverige

Under julen är ett besök på en julmarknad ett måste. Vi vet att det kan vara grått och trist i stora delar av Sverige under vintern, för att få den efterlängtade julkänslan rekommenderar vi ett besök på någon av Sveriges bästa julmarknader. Här har vi listat några av dom mest hyllade marknaderna i vårt avlånga land.

1. Jul på Liseberg – ett magiskt vinterparadis

Foto: Stefan Karlberg/Liseberg AB

Från mitten på november till slutet på december förvandlas Nordens största nöjespark till ett vinterparadis. Saknar du känslan av en vit jul? Då räcker det med att ta ett steg in på Liseberg för att stilla behovet, nöjesparken är nämligen täckt i snö. Ett besök på Liseberg behöver inte innehålla en massa karuseller, ibland vill man bara strosa runt och njuta av den fina omgivningen. Under julen fylls Lisebergs gator av underbara dofter från t.ex. brända mandlar, glögg, varm choklad och brasor. Här har du ett riktigt ”winter wonderland” som år på år toppar listorna för bästa julmarknad i Sverige.

2. Jul på Skansen – den klassiska julmarknaden

Foto: Richard von Hofsten

Med sina 130 år i ryggen kan ”Jul på Skansen” verkligen titulera sig som en klassiker. Detta är en samlingspunkt under julen, inte bara för invånare i Stockholm utan den lockar även besökare från hela landet och utanför Sveriges gränser. Med sina gamla byggnader och fina miljöer kan man förstå att denna julmarknad är omtyckt. Här upplever du hur jul firades i Sverige förr, du kan även inhandla unika hantverk och godis. Jul på Skansen har öppet alla helger mellan 24 november till 16 november.

3. Jamtli julmarknad – en marknad i traditionsrik miljö

Foto: Erik Westberg

Väck din julkänsla till liv bland historiska gårdar från 1700-tal till tidigt 1900-tal. Under andra advent väntas 3 intensiva dagar med omkring 22 000 julälskare på besök. Lokal mat och hantverk finns på marknaden, liksom julsånger, glögg och slädar. Här får du en hel julupplevelse så ta tid på dig, stressa inte.

4. Julmässa på Drottningholms slott – fira jul på kungligt vis

Foto: Alexis Daflos

Här finner du en julmarknad i klassisk stil och i en otroligt vacker miljö. Med Drottningholms slott i bakgrunden och massa stånd med halmslöjd, textil, handstöpta ljus, mat, glögg och mycket mer finns det inte mycket som saknas. Ett säkert kort om du är ute efter julkänslan.

5. Tjolöholms slott – Västsveriges största julmarknad

Foto: Annette Seldén

Jul på Tjolöholms slott är en tradition för många familjer. Här finner du hundratals utställare, luciatåg, klassisk julmusik och sprakande eldshower. Bestämmer ni er för att gå in i slottet möts ni av Tomten som sitter vid brasan och samlar in barnens önskelistor. Här finns något för hela familjen.

6. Huseby julmässa – där julmagi skapas

Foto: Huseby Bruk

Nordens största julmässa finns i Växjö! Här finner du 170 olika utställare som säljer allt från hantverk, träslöjd, tomtar, sameslöjd, glaskonst, tomtar och mycket mer. Förutom hantverk erbjuds även julens godaste delikatesser, hembakat, marsipan, karameller i mängder, Husebyns egna glögg och den berömda kaneldrycken. Totalt vallfärdar 33 000 besökare varje år, ett gott betyg på att denna julmässa är något utöver det vanliga.

221103 |