Leva livet > Guider > Sverige > Att göra och se i Norrköping
jun 2023Sverige

Att göra och se i Norrköping

Min och dotterns resa gick till Norrköping i Östergötland, vi bilade dit! Jag och min dotter hälsade på en väninna och vi övernattade en natt hos henne, så det blev två underbara och mysiga dagar i Norrköping. En fin stad med Motala Ström som rinner genom staden, gott om kulturella sevärdheter, intressanta museum, fina parker och slott. Trevliga restauranger, fik och shoppingstråk.

Arbetets museum

Arbetets museum

Himmelstalunds hällristningar

Är man intresserad av historia som dottern och jag är så tycker jag att man kan ta sig till Himmelstalunds och se de 3000 åriga hällristningarna. Man tar sig enkelt fram på gångbanor gjorda av trä, och så finns det skyltar där man kan läsa bra information om hällristningarna. Det är fantastiskt att det är bevarat, mäktig plats att befinna sig på.

Karl Johans park

En mycket vacker liten park som ligger centralt belägen i centrum och det finns många fina blomster rabatter att avnjuta. Det finns även en fin kaktusplantering, som förändras från år till år. Parken många parkbänkar att sitta på, så det är bara att slå sig ner och äta en god glass som man kan köpa i närheten.

Löfstads slott

Ett vackert och välbevarat slott där allt har stått orört sedan 1926. Det är magiskt att besöka slottet, det är som att tiden har stått stilla. Vi gick på en guidad visning som jag verkligen kan rekommendera, guiden var mycket duktig och påläst. Vi promenerade ner till slottsparken som var mycket vacker. Där kan man gå runt och titta på den fina omgivningen, vi gick även till den lilla handelsträdgården och tog oss en fika där.

Arbetets museum

Ett mycket intressant och givande besök, många trevliga utställningar som man borde se om man är i Norrköping. Arbetes museum är beläget i en industriell miljö, där man bland annat får höra en historisk berättelse om hur det var att arbeta där förr i tiden. Passar hela familjen och det är fri entre.

Matställen i Norrköping

Knäppingen Spiseri & Bryggeri

Vi var sugna på hamburgare så vi slank in på Knäppingen Spiseri & Bryggeri. Det är lite högre priser, men väl vart då burgarna är mycket goda och ett plus i kanten är man kan kan beställa öl från deras eget bryggeri. Ölen är fantastiskt god. Är man inte sugen på hamburgare, så finns det annat på menyn. Det är en fin och mysig restaurang som ligger centralt med trevlig personal.

Kafe kuriosa

Ett underbart litet mysigt fik som går i gammeldags stil med goda hembakade kakor och bakverk, bra prisklass och väldigt glad och trevlig personal. I särklass det bästa fiket i Norrköping som man inte får missa, inredningen är unik och harmonisk. Går i vintagestil.

Har ni vägarna förbi Östergötland, så gör gärna ett stopp i Norrköping för 1-2 dagar. En stad som bjuder på allt och lite till. Jag och dottern hade en väldigt trevlig vistelse i Norrköping och dit kommer vi åka flera gånger.

220627 | Anita Engström