Leva livet > Guider > Sverige > Saker att göra längs E4an
aug 2023Sverige

Saker att göra längs E4an

Planerar du på att åka längs E4an med bil, husvagn, husbil eller buss? Du kanske till och med cyklar? Då har vi tips på vad du kan göra längs vägen, vi startar resan nere i Helsingborg och rör oss upp längs E4an till Haparanda! 

karta-e4an

karta-e4an

1. Ramlösa brunnspark – Helsingborg
Källan till Ramlösa mineralvatten hittar du i Helsingborg. Direkt från brunnen kan du smaka det järnrika vattnet! Förutom vattenavsmakning erbjuder Ramlösa brunnspark aktiviteter för hela familjen. Ta med dig en picknickfilt och avnjut en god fika i parken eller ta på dig ett par sköna skor och sträck på benen längs motionsslingan på 1,8 km.

Läs mer här >

 

2. Isaberg Mountain resort – Värnamo
En välkänd destination under vinterhalvåret är Isaberg, södra Sveriges största skidanläggning. Men det är minst lika populärt på sommaren! Här hittar du äventyr för hela familjen oavsett om ni är ute efter ett lugnt eller fartfyllt stopp. Det erbjuds MTB-cykling, kajaker, stand up- och kanotpaddling. Rodelbanan och höghöjdsbanan får man också kika in!

Läs mer här >

 

3. Gränna – Jönköping

Strax innan du passerar Jönköping på E4an så hittar du Gränna. Du följer Ödeshögsvägen i 15 minuter och därefter är du framme vid polkagrisens hem! Den idylliska staden Gränna präglas av röda trähus, kullerstensgator och fina trädgårdar. Och det är just här, i denna idyll som det producerar polkagrisar i mängder! Att besöka ett kokeri när du väl är i Gränna är ett måste. Köp med dig lite färdkost i form av polkagrisar!

 

4. Bergs slussar – Linköping

Här finner du Göta Kanals populäraste attraktion, Bergs slussar! Den ligger Ett par kilometer från E4:ans avfart en mil nordväst från Linköping. Här kan du stanna till vid slusstrappan Carl Johan och uppleva de sju sammankopplade slussarna där det varje sommar passerar tusentals båtar. Båtarna lyfts och sänks ner hela 18,9 meter!

Läs mer här >

 

5. Billbäcks Plantskola – Norrköping
Ca 10 minuter från E4an hittar du mysiga Billbäcks Plantskola, perfekt för dig som vill ha en stunds avkoppling. Här kan du ta en fika i trädgårdscaféet, strosa runt i lugn & ro och besöka deras härliga gårdsbutik innan du fortsätter din resa längs E4an.

Läs mer här >

 

6. Uppsala Domkyrka – Uppsala
Uppsala är Svenska kyrkans ärkebiskopssäte sedan 1164, Uppsala Domkyrka började byggas omkring 1270. Därför är Uppsala Domkyrka mindre sagt en kyrka med mycket historia! Fram till 1719 kröntes kungar och drottningar i domkyrkan och här finns även välkända personer begravda, bland annat Kungarna Gustav Vasa och Johan III, deras drottningar och även Carl von Linné.

Läs mer här >

 

7. Bönan – Gävle

Strax innan E4:an passerar Gävle ligger Bönan. En liten sommaridyll alldeles intill Östersjön. Orten präglas av sina röda stugor, båtbryggor och fiskrökerier och för tankarna till tv-serien Saltkråkan. Här kan du avnjuta en god fika på de lokala caféerna innan du fortsätter din resa längs E4an. 

 

8. Fagerströms KaramellfabrikHudiksvall
Behöver du fylla på energidepåerna under resan? Då rekommenderar vi ett stopp vid Fagerströms Karamellfabrik – ett av Sveriges äldsta karamellfabriker! Emma Fagerström grundade år 1922 Fagerströms Karamellfabrik och som sen dess har drivits av familjen. Nu drivs familjeföretaget av tredje och fjärde generationen. Speciellt med denna karamellfabrik är att receptet är detsamma som för 100 år sedan, Emmas recept lever vidare!

Läs mer här >

 

9. Högakustenbron – Härnösand

Ett av Sveriges vackraste byggnadsverk finner du i Härnösand i form av Högakustenbron! Vid Högakustenbrons rastplats, som ligger vid det norra brofästet kan du stanna för en bensträckare och njuta av den fina utsikten. Känner du för en måltid kan du stanna vid Hotell Höga Kusten där dom bjuder på massa goda maträtter.

Läs mer här >

 

10. Skallbergsgrottan – Örnsköldsvik

Den spektakulära Skallebergsgrottan finner du i orten Husum, 20 minuter norr om E4:an i Örnsköldsvik. Grottan har en sammanlagd längd på 220 meter och är därmed nordens största urbergsgrotta! Här får du inte glömma att ta med dig ficklampa och hjälm, hjälm kan man dock låna på plats. Med hjälp av rep, stegar och instruktioner kan du ta dig igenom en nervkittlande klättring. Glöm inte heller att besöka Skallberget från toppen där du kan uppleva en magnifik utsikt.

Läs mer här >

 

11. Hyr en Kajak – Umeå
Byt ut vägarna mot vatten! På ön mellan Holmsund och Obbola kan du hyra en kajak. Det är nära till vattnet och vid uthyrning ingår även paddel, kapell och flytväst. Prova på något utöver det vanliga i Umeå!

Läs mer här >


12. Pite Havsbad Äventyrsbad  – Piteå
Oavsett om du är äventyrslysten eller är ute efter avkoppling så hittar du det du söker på Pite Havsbad Äventyrsbad. Här erbjuds fartfyllda vattenrutschbanor med tidtagning så att du kan utmana dina nära & kära. Vill du inte tävla kan du koppla av i någon av bubbelpoolerna eller i deras bastu! Innan du lämnar får du också testa deras upplevelseduschar som överraskar dina sinnen med både dofter, färger och temperaturer. Efter badet kan du avnjuta en måltid i äventyrsbadets café.

Läs mer här >

 

13. Kukkolaforsen – Haparanda
I Torne Älv på gränsen mellan Sverige och Finland finner du Kukkolaforsen. Forsen har en fallhöjd på ca 14 meter och är ca 3,5 km lång. Ta en natt på hotellet vid den brusande forsen och avsluta dagen med ett bastubesök eller varför inte en god middag? Sommartid håvar man nämligen sik ur älven, och besöker du Kukkola i slutet på juli kanske du hinner med sikfesten? Den har anor från medeltiden och inträffar så älvsiken börjar sin vandring från havet upp efter Torne älv.

Läs mer här >

220811 |