Leva livet > Guider > Sverige > Besök Österlen
jun 2023Sverige

Besök Österlen

Vackra Österlen. Det finns ingenting som slår Österlen på sommaren. Vi har samlat våra 10 bästa tips för dig som vill besöka Österlen i sommar.

Ales stenar

Ales stenar

1. Ales stenar

För den historieintresserade måste vi rekommendera Ales stenar, en av Österlens största sevärdheter. Den har inte bara en stark historia utan även en fantastisk utsikt över havet. Åk till Ales stenar och skåda denna skeppssättning från år 600!

Hitta hit: 271 78 Löderup | Hemsida

2. Kiviks musteri och äppelodlingar

Kivik och äpplen går hand i hand! Befinner du dig i närheten av Kivik måste du ta dig förbi Kiviks musteri och de olika äppelodlingarna. Ta en fika i caféet eller köp med dig en god must och njut av de vackra odlingarna. Under skördetider säljs även äpplen längst vägarna, man plockar och swishar!

Hitta hit: Karakåsvägen 45, 277 35 Kivik | Hemsida

3. Knäbäckshusen

Beskrivs av vissa som Österlens paradis. En tropisk plats där hav gifter sig med sagolik natur. Knäbäckshusen har en intressant historia, en gång i tiden var Knäbäck en fattig fiskeby. Området förvandlades dock till ett skjutfält för försvaret och alla invånare var tvungna att flytta. Vissa av husen monterades ner och flyttades till byn där de ligger idag. När husen väl hade monterats upp utbröt en eldsvåda som ödelade alla hus förutom ett. Allt byggdes sedan upp på nytt! Vi rekommenderar verkligen ett besök vid dessa korsvirkeshus, passa även på att ta ett dopp i Österlens (kanske) finaste strand när du är där!  

Hitta hit: 272 95 Simrishamn N | Hemsida

4. En dag i Simrishamn

En charmig och mysig småstad i Österlen som kryllar av turister på sommaren! Här har du fina gågator och trevliga caféer. Avnjut en trevlig fika eller unna dig en glass nere i hamnen. I Simrishamn finner du även Nordic Sea Vinery, en vingård bar och restaurang.

Hemsida

5. Hammars Backar

Hammars Backar är känd som en av Skånes mest imponerande kuststräckor. Den sträcker sig drygt en mil längs den östra delen av den skånska sydkusten. Här reser sig en brant klintkust på trettiotalet meter. Ta en härlig promenad med fantastisk utsikt i Hammars Backar! 

Hitta hit: 5, 271 78 Löderup 

6. Ystads Teater

Nära hamnen i Ystad finner du Ystads teater, Sveriges enda 1800-tals teater i sitt slag. Byggnaden uppfördes i nyrenässans 1893–1894. Köp en biljett till en av teaterns föreställningar och blicka ut över den historierika arkitekturen.

Hitta hit: Sjömansgatan 13, 271 43 Ystad | Hemsida

7. Mandelmanns Trädgårdar

Alla känner vi igen det folkkära paret Mandelmann. När du väl har svängarna förbi Österlen rekommenderar vi att du tittar förbi deras gård. Paret Mandelmann har sedan 1996 drivit sitt ekologiska jordbruk i Djupdal. Besök deras gårdsbutik där allt är ekologiskt och framställt på gården!

Hitta hit: Backavägen 7, 272 95 Rörum | Hemsida

8. Glimmingehus

Nordens bäst bevarade medeltida borg. Bygget av borgen drog igång redan 1499, med andra ord för över 500 år sedan! Själva syftet med borgen var att det skulle bli en residens åt en dansk riddare och hans familj, Skåne tillhörde ju vid denna tid Danmark. Väldigt välbevarad borg med tanke på dess ålder och intressant att besöka!

Hitta hit: Borgvägen 6, 276 56 Hammenhög | Hemsida

9. Karl Fredrik på Eklaholm

Har du sett serien ‘’Karl Fredrik på Österlen’’ på TV4? Nu kan du nämligen boka in ett besök på deras gård i vackra Österlen! Gården är belägen längst kusten och den har anor från 1600-talet. Här finns det en inredningsbutik, blomsterbutik (Eklaholm Flower Bar) och en trädgårdsbutik. Var ute att boka ditt besök i god tid så att tiderna inte tar slut!

Hitta hit: Österlenvägen 1081 271 77 Löderup | Hemsida

10. Stenshuvud

Sveriges sydligaste nationalpark. Här finns vackra vandringsleder, äppelodlingar, utsiktsplatser och en vit strand (kallas ​​Skånes mest exotiska strand). Enligt legenden fick berget sitt namn efter jätten Sten (förr kallad Stenhogubben) som bodde i Stenhogubbens grotta på bergets branta nordsida. Ett flertal folksägner finns kopplade till jättens illdåd i trakterna. Med det sagt, ta på dig vandringsskorna, åk söderut och besök Sveriges sydligaste nationalpark!

Hemsida

220628 |