Leva livet > Guider > Sverige > Semestra i Norrland
jun 2023Sverige

Semestra i Norrland

Norrland utgör utgör nästan 60 procent av Sveriges yta, och här finns många utflyktsmål att besöka under semestern. Vacker natur och coola hotell är bara några av de saker som lockar med Norrland, och vi har samlat våra bästa tips på utflykter att uppleva. Trevlig läsning!

Trollforsen, ett forsområde i Pite älv

Trollforsen, ett forsområde i Pite älv

Trollforsen

Vid Pitevälven hittar du Trollforsen – ett unikt och storslaget besöksmål. Älven är en av Sveriges fyra nationalälvar och landets största. Här kan du vandra efter den brusande forsen bland många små öar och uråldriga tallar, fotografera, fiska eller upplev det rika djurlivet. Här finns parkering för camping, vandringsleder, fiske, historiska lämningar, rastplatser och vindskydd.

Hitta hit: Lappvallen, 930 86 Arvidsjaur

 

Höga kusten

Höga Kusten är ett besöksmål som alla borde besöka någon gång. Lugnet över området är som balsam för själen och det finns något att se och uppleva för alla smaker. Det finns bland annat vackra vandringsleder, berg att bestiga, roliga vattenaktiviteter och kultur- och konstsevärdheter. 

Hitta hit: Höga Kusten ligger mellan Härnösand och Örnsköldsvik | Hemsida

Ishotellet

Ishotellet i Jukkasjärvi förknippar man kanske mest med vintern, men nuförtiden är det öppet även på sommaren. Här är väggar, golv och tak täckta med is och snö. Det hålls fem minusgrader året om och inredningen består av handgjorda konstverk i is. Helt klart en unik upplevelse!

Adress: Marknadsvägen 63, 981 91 Jukkasjärvi | Hemsida

 

Inlandsbanan

Inlandsbanan är en svensk järnväg som går mellan Kristinehamn i söder och Gällivare i norr, och är cirka 130 mil lång. Under turen så får du se skiftande natur, vackra samhällen och härliga upplevelser. Det är dessutom ett klimatsmart sätt att resa på!

Hitta hit: Avgår från Mora, Östersund och Gällivare | Hemsida

 

Storforsen

Storforsen är Europas största oreglerade fors – och en av Sveriges vackraste och mäktigaste platser. Forsen stäcker sig över fem kilometer och bryter sig fram i ett fall på 82 meter. 

Adress: Bredsel 105, 942 95 Vidsel | Hemsida

220620 |