Leva livet > Reseberättelser > Asien > Vietnam – ett resemål att älska
jun 2023Asien

Vietnam – ett resemål att älska

Då äntligen är dagen här att få gå på flyget och vår väntande 3 veckors resa i Vietnam och Kambodja. Efter en ganska behaglig flygning med Emirates så landar vi i Hanoi en stad som vid första anblick verkar kaotisk, men efter några timmar och att våga ta sig ut i den myllrande trafiken och ta sig över en gata fylld av ett inferno av mopeder så tycker vi trots allt att det fungerar bra. 

Vietnamn - ett resemål att älska

Att sitta ner på ett mysigt café – för det finns det gott om här, caféer som serverar det extremt goda Äggkaffet och bara se hur vietnameser fraktar allt på sina mopeder och med en galant säkerhet kryssar fram i den vilda trafiken. Maten är fantastisk, allt ifrån Streetfood – vårrullar så gott till äggkaffe som har sin egna historia, är värt ett besök i Hanoi. Bodde i Old Quater för ca 350 kr natten på väldigt fint mellanklasshotell.

Efter Hanoi tar vi flyget till en liten stad som kom att bli en klar favorit Hoi An, en stad fylld av lysande lanternor och små mysiga gränder. Man tar sig lätt runt med cykel och vill man bada så är det inte långt till fina stränder. Nu var vi där i december vilket är vinter och temperaturen låg på runt 27 grader. De skakade på huvudet och hade väldigt svårt att förstå att vi ville bada och klädde oss i shorts.

Bodde på ett så kallat Homestay som verkligen är att rekommendera – kan inte bli mer omhändertagna och välkomna. 

Svårt att skiljas från vår underbara värd och ett fantastiskt Hoi An men vi hade flyg inbokat till Siem Reap i Kambodja. Väl i Siem Reap och incheckade på ett hotell som servades av stundenter som jämsides med sina studier jobbade på hotellet. Anledningen till besök i Siem Reap var framförallt Angkor Wat och tempelområdet, vilket var helt magiskt. Gamla tempel och magin över hur man lyckades uppföra byggnader på detta vis för så många år sedan. Magiskt med träd som har lyckats växa igenom och forma sig runt byggnaderna. 

När Siem Reap var avklarat blev det nattbuss ner till Sihanoukville – nattbuss ja…för ca 100 sek tar man bussen i 10-12 tim där man får en slaf att ligga i. Över förväntan gick det bra att sova, i alla fall till och från, tills vi var framme och skulle ta en färja över till Koh Rong Salmoen. Struktur och system fanns det inte på färjeläget allt var ett enda kaos. Men till slut kom vi på en färja och efter en båtfärd på en timme var vi framme. Vi möttes av en lång lång sandstrand där sanden är vit och len som potatismjöl. På ön finns inga bilar, inga mopeder, väldigt begränsat wifi och strömlöst mellan 23.00-07.00. 

Att ta en morgonpromenad på den öde och stilla stranden där tystnaden nästan går att ta på och avsluta med ett dopp i det ljumma, klara vattnet – då vet man att bättre än såhär blir det inte. Boende här lite dyrare ca 600 kr natten men vem drömmer inte om att bo i en bungalow direkt på stranden med vattenbrynet 10 meter bort…

Tyvärr så efter 8 dagar som gått alldeles för fort så måste vi bege oss mot nästa mål på vår resa. Kambodja har inte i mitt tycke något som helst tider att passa.

Vår båt tillbaka var 1,5 tim försenad och vi hade en bil bokad i Sihanoukville… men efter om och men när vi kommer till Sihanoukville så är vår bil också försenad. Kaos överallt… efter mycket om och men kommer vår bil men ska vi hinna. En bilfärd jag helst vill glömma – i ett Kambodja som ser ut som en enda stor byggarbetsplats tar vår bilfärd 3 timmar istället för 5…

Nåja vi hinner med flyg till Ho Chi Minh och har ett supermysigt boende bokat i distrikt 1. Här ska vi tillbringa de sista dagarna med inplanerade besök på Cu chi tunnlarna – svårt att ta in och smälta hur det verkligen har varit här en gång i tiden. 

Blir även en tur på Mekong River, marknadsbesök, massage och återigen Streetfoodmarknad. Maten är så fantastiskt god. Frukt, smoothies och god dricka i massor. Prisbilden är väldigt bra och det känns kul att verkligen kunna unna sig det där lilla extra. Att få träffa och lära känna Vietnameser – ett vänligt, trevligt och hjälpsamt folk. Åker gärna tillbaka en dag för att utforska och uppleva mer av detta fantastiska land.

200601 | Rose-Marie Olsson