Leva livet > Reseberättelser > Asien > Kambojda: Resa med tre generationer till Kampot
dec 2019Asien

Kambojda: Resa med tre generationer till Kampot

Resa från Arlanda till Kambodja med stopp i Phnom Penh, Kampot och landsbygd. Vi som reste var min son med fru och två barn 10 och 7 år samt jag, farmor eller jej som man säger. Jag vågade tom åka Moto, en typ av lätt motorcykel som spätta bakom min son på leriga byvägar!  

Resa med tre generationer

Jag är pensionär och vi åkte på en egensnickrad resa. Flög med Thai Arways med mellanlandning i Bangkok. Min biljett kostade knappt 6200 kronor. Bra mat och utbud av underhållning ombord. 

Vi behövde vila när vi kom till Phnom Penh och tog en minibusstaxi till hotellet för 30 dollar. Senare tog vi en tuk tuk och åt. De flesta är av minimodell och gasdrivna men vi åkte en äldre där vi fick plats. Kostnad ca 3 dollar enkelresa. 

Nästa morgon tog vi en förbeställd minibuss till Kampot, en resa på cirka 4 timmar. Vägen genom PP var kaotisk, då man har sina egna regler för att ta sig fram. Helt tvärstopp 10 min när ingen kom någonstans.

Sista delen av resan gick på en High Way tvättbräda. Vägen, med asfalt och allt hade i princip regnat bort, så det var grus, lera och hålor. Motorvägen har inga mitträcken och alla slags fordon och gående samsas.   

Efter denna skakiga resa, kostnad 100 dollar, anlände vi till vårt tvåstjärniga hotell med eget badrum, daglig städning och wifi. Kampot känns som en trygg liten stad. Vi hyrde Moto för 5 dollar dygnet.

Kampot

Gångavstånd till matställen och tuk tuk finns. Det var 32-33 grader sol avlöst med häftiga skyfall. Kampot har två broar, en för bilar och en gammal för Moto, cyklar och gående. Denna blev bombad på Poll Potts tid och var uppbyggd med olika material. Jag gick över den när jag besökte Jasmins spa för en massagebehandling. Läste omdömen och fastnade för detta och är helnöjd med 1 1/2 timmes oljemassage. Kmeermassage är billigare men tuffare. 8-12 dollar för en timme.

Maten var både god och billig om man väljer asiatisk mat. Alla får inte maten samtidigt så torka av era bestick och ät när maten kommer. Vi åt flera gånger på Captain Chims som hade mycket trevlig personal. En kväll längtade vi efter annan mat och gick till Veronicas Kitchen. Barnen valde en jättegod pastarätt men jag tog en nötköttsbit, som var skuren på fel håll och därför mycket seg.   

Vill man äta vid kanalen, vilket vi gjorde ibland finns en uppsjö av matställen.   

Vi gjorde en utflykt till vattenfall, tror det var 1000 trappsteg och en till Paradise Garden för att lära oss mer om den världsberömda Kampotpepparen. Den turen var perfekt för barnen för man fick se bilder och de berättade om odlingen. Rundturen är gratis och man väljer om man vill köpa något.

Svartpepparen kostade 40 dollar kilot och blev högre kilopris vid mindre förpackningar. Köpte ½ kilo, jättegod peppar som jag mal eller mortlar.I Sverige kostar den över 1000 kronor kilot.

25 kilometer utanför Kampot finns en badort, Kep. Där kan man bada i havet och äta pinfärsk fisk. 

En dag åkte vi till landet där min sonhustru har släkt. Det var en dammig resa på ”tvättbrädan” i 3 mil sen 1 mil på ren lera. Vi bodde där en natt bland risfält och på kvällen blev det grodinvation inomhus. Nästa dag åkte vi åter på Moto till Kampot.

På hemresan stannade vi två dygn i Phnom Penh. Där hittade vi en gömd matoas, Felize Restaurang i en smal gränd ganska nära Indipendence Monumentet. Gick till Ryska marknaden där hård prutning gäller!

Råd på vägen. Jag hade ingen handväska i PP. Där är det vanligt att man väskrycker både gående och folk i tuk tuk från Motos. Jag hade mina pengar i en platt väska under blusen. 

Ta med toapapper. Vanligt att det inte finns på restauranger, då papper är dyrt, avloppen smala och man ofta spolar av sig med vatten. Torka av bestick, glas eller drick ur sugrör. Många köper isblock som huggs upp, läggs i låda och drickor däri. Sonen och jag missade torka av drickan när vi rastade och fick senare tillbringa mycket tid på toa.    

Vi besökte inte Siam Reap med sitt vackra Ankor Vat denna gång. Det är dock värt ett besök.

Ha en underbar resa!

191217 | Annica Stenberg