Leva livet > Reseberättelser > Asien > Överraskad av Indiens hetta och charm
dec 2019Asien

Överraskad av Indiens hetta och charm

En lång sjukperiod och min nyfikenhet gjorde mig intresserad av den indiska läkekonsten ayurveda som enligt reklamen tar hänsyn till både kropp och själ. Jag for till en ayurvedavillage i två veckor vilket var en fantastisk upplevelse i sig. Vad jag inte räknat med var att jag skulle bli förälskad i detta kontrasternas land och de fattiga indiernas människokärlek och positiva livssyn.

Jag åkte ensam i väg på långresa för första gången i mitt 62-åriga liv och det gick oväntat lätt. Enkel incheckning på Arlanda, enkelt planbyte i Doha och en chaufför som väntade i ankomsthallen i Cochin och vips så var jag framme efter en lite äventyrlig bilresa.

Stället jag bodde på ligger på Dolphin beach vilket var precis det. Varje dag såg vi delfiner leka i havet utanför! Ca 40 vithövdade havsörnar cirklade också runt varje dag, mest när fiskebåtarna håvade in sin fångst. Vilket skådespel!

Och solnedgångarna…..varje kväll en ny vacker vy.

Jag delade dubbelrum med en annan kvinna som blev vän under vistelsen. Bekvämt med AC och badrum men ibland fungerade inte elen och ibland var vi utan vatten en stund. Då upptäcker man verkligen hur bortskämda vi är hemma! Nyttigt att vara tacksam över det!

Maten var underbar! Vi hade cooking-class två gånger under vistelsen och fick lära oss laga en god curry. Luncherna var 7-rätters i små skålar och ris. Middagen något enklare men lika god. Med kryddor som spiskummin, gurkmeja, koriander,chili med mera fick jag många nya smakupplevelser som jag tagit med hem till mitt kök.

Jag hade nog inte vågat åka själv till Indien om jag inte blivit så välinformerad och omhändertagen av managern på stället. Vi hade mailkontakt i flera månader från bokning till ankomst och all denna vänlighet och praktiska anvisningar gjorde mig trygg.

Att ta sig till Indien är mycket lättare än man tror. Det är bara att gå in på nätet och trycka på några knappar så är det gjort. Något som tog tid att göra var ansökan om e-visa där man skall svara på en massa frågor, även om sina föräldrars födelseort osv. Jag hade också väldiga problem att få till uppladdningen av foto och biljett- då är det bra med datakunniga barn. När du väl fått e-visa gäller det ett år.

Vistelsen på ayurvedavillage var ju nog i sig men utöver promenader i byn och på stranden gjorde vi två lite längre utflykter. En båttur ”backwater”i kanaler från Vembanad Lake. Det var djungellikt och magiskt med vackra lotusblommor och fåglar som kungsfiskare. Ett stopp där vi fick vara med och ta ner kokosnötter som vi drack och åt fruktköttet ur.

Sen var vi fyra stycken som hyrde chaufför en dag och åkte till Cochin och shoppade kryddor, schalar och klänningar. Det var en av ayurvedavillagets chaufförer som kunde engelska så vi fick en fin guidning och mycket information om vardagslivet i Indien. Vi såg också inspelning av ”Bollywood”film!

Själva vistelsen på ett ayurvedavillage kostar 10-15000 kr för två veckor inkl. mat och behandlingar. Flyget tillkommer och där kan du hitta biljetter mellan 3 och 10 tusen beroende på tid på dygnet och hur många mellanlandningar du orkar med. Jag fick rådet att åka med ett stort flygbolag – det blev Qatar och med mellanlandning i Doha kostade min biljett 7000 kr t.o.r. Enkel transfer på flygplatsen i Doha och väl framme i Cochin så blev jag hämtad på flygplatsen vilket kändes tryggt.

Mitt visum går ut i juni 2020. Kanske jag hinner med en till resa till detta underbara land!?

191218 | Rose-Marie Strand