Leva livet > Reseberättelser > Asien > Jordanien: Det gästfria och vänliga landet med sina stora ökenområden
dec 2019Asien

Jordanien: Det gästfria och vänliga landet med sina stora ökenområden

Enligt bibeln gick Moses ”från Moabs hedar” upp på berget Nebo  och blickade ut över landet Israel. Resan till huvudstaden Amman, Jordanien, flög vi  (med Expedia, som researrangör) från Arlanda mitten av september i år. Från flygplatsen i Amman tog vi taxi till hotellet, Amman Pasha Hotell, som ligger mycket centralt. Hotellet är ett traditionellt Jordanskt hotell , familjeägt. Frukost serverades med  några inhemska rätter, ex. vegetariska köttbullar (Falafel), såser och sedvanlig västerländsk frukost.

Första dagen promenerade vi upp på Citadellet,  som ligger ovanför Amman med underbar utsikt över staden. Mellan 161 och 166 e. Kr byggdes två stora kolonner i området. De ingick i Herkulestemplet. Här pågår utgrävningar, som visar lämningar från de romerska, bysantinska och islamiska bosättningarna.

Nästa dag utforskade vi själva staden, som har ungefär 4-5 miljoner invånare och blev huvudstad 1921. Det är en mycket intressant och gammal antik stad. Staden har bla fler gamla moskéer, kyrkor, som är väl värda att besöka. 

Den som är intresserad av att shoppa, som finns det oändligt mycket att köpa till ett hyfsat billigt pris – allt från kläder till smycken m.m. Själva centrum av staden är fylld med dessa affärer, som ringlar sig på de små shoppinggatorna.

 Att äta är rätt billigt, speciellt serveras inhemska maträtter men också västerländsk kost. Många restauranger serverade tyvärr bara alkoholfria drycker (muslimskt land). Istället drack vi olika frukt- och grönsaksdrinkar, som var mycket goda.

Att åka taxi var rätt billigt, varför vi gjorde en dagsutflykt med taxi till den mest berömda sevärdheten i Jordanien, PETRA, som ligger 2 timmars färd söder om Amman. Här kunde man spendera en hel dag bland de fascinerade sandstensklipporna, som har huggits ut för hand. Petra blev världsarvslistad 1985 och 2007 utnämnd till ett av jordens sju underverk.

Nästa dag åkte vi med landets långfärdsbussar till Aqaba, 5 timmars färd söderut. Staden ligger i norra ändan av Röda havet, på andra sidan ligger Israel. Resan till Aqaba gick genom stora ökenområden, som var mycket intressanta att bese. I ett område i öknen Wadi Rum, spelades filmen Laurence of Arabia in.

Aqaba, som har anor tillbaka till år 4000 f.kr var en viktig korsning av handelsvägar mellan Asien, Afrika och Europa.

Här finns bla att besöka Helims fort, byggd av korsriddarna under 1100-talet.  Många fina hotell har etablerat sig här med utsikt över Röda havet. Tyvärr finns det endast en allmän badplats  i staden då hotellen har sina egna privata.

Att åka till Jordanien är en stor upplevelse. Ger många intryck av gammal kultur, ökenområden, fascinerade historia områden. Jordanien är känt för att vara mycket gästvänligt och människorna kända för att vara mycket hjälpsamma. Det var något som vi fick uppleva till fullo.

Hemsidan, visitjordan.com, ger många tips om utflykter och sevärdheter, mat att äta, priser, olika transporter runtom i landet etc.

191218 | Lena Hammarsund