Leva livet > Reseberättelser > Asien > Bali: ön som har allt och lite till
aug 2023Asien

Bali: ön som har allt och lite till

På Bali möts hektiskt nöjesliv och meditativt lugn, kaotisk trafik och folktomma stränder. Allt beroende på var du befinner dig – på de pulserande orterna runt huvudstaden Denpasar eller på öns norra, mer lugna ställen. Den gemensamma nämnaren är de alltid lika välkomnande och trevliga Balineserna och den underbara atmosfären.

Vår efterlängtade resa till Bali börjar en sval augustimorgon på Arlanda. Min man och jag kliver om ombord Thai Airways och påbörjar den drygt 18 timmar långa resan till Bali. Thai Airways utmärkta service gör den långa resan uthärdlig. Vår förbeställda specialkost serveras helt enligt våra önskemål både på ut- och hemresan. 

Visumkontroll och bagageutlämning blir en överraskning. Vi tror att processen skulle vara smidig men tog närmare två timmar att ta sig igenom. Visumkontrollen är effektiv men passagerarantalet så högt att köerna blir långa för att få visum och komma igenom till nästa fas – bagageutlämningen. Vi får vänta närmare en timme på bagaget innan den väl kommer. Sista steget är att ta sig igenom den smala sluss där deklarationerna som gjorts ombord på flyget skulle lämnas in. Till sist är vi i alla fall ute och möts av en värmebölja och strålande solsken.

Våra förväntningar på hotellet Puri Santrian i Sanur är höga och vi blir verkligen inte besvikna. Rummet är stort och rymligt med både bred dubbelsäng och liten soffgrupp. På hotellområdet fanns ett par större pooler men till vårt rum hör en privat pool endast för gäster boende i de Lux rummen. Den lilla innergården med pool och tillhörande soffgrupper är otroligt inbjudande och vacker. Precis så där man drömmer att det ska vara – porlande vatten, lummiga grönska och alldeles lugnt.

Även om det finns mycket att se och uppleva så tillbringar vi många dagar vid poolkanten och njuter av den härliga atmosfären. 

Är du precis som jag beroende av internet? De flesta hotell, många restauranger och barer har internetanslutning som fungerar i varierande grad. Lösningen är att köpa ett lokalt Sim-kort. Vi betalar 150 kr för 4 GB. Köp inte Sim-kortet på flygplatsen eftersom de kostar mycket mer där än i en lokal butik.

Sanur är en lugn ort i närheten av huvudstaden. Sanur är ett perfekt val för oss som vill ha det lite lagom lugnt och med närhet till affärer och restauranger. Ett par kvällar åker vi till närbelägna Seminyak och Kuta för att se lite mer folkvimmel och besöka klubbar. Det är det som är så speciellt med Bali – inom en liten radie finns både stillsamma områden och områden med lite mer fart och fläkt.

De lokala restaurangerna håller en bra kvalitet och priserna är låga. Utbudet av vin är inte särdeles stort men däremot är utbudet av öl större. En middag på en lokal restaurang kostar cirka 50 kr. Många hotell har egna restauranger men priserna är oftast betydligt högre än i de lokala restaurangerna utan att kvaliteten är bättre. Längs stränderna finns restauranger med bord och stolar placerade i sanden. Men låt dig inte luras av de enkla små hyddliknande restaurangerna – de mest underbara måltider tillagas just på sådana enkla ställen. Färsk fisk, skaldjur, grönsaker och härliga färskpressade juicer! Våra mest minnesvärda måltider har intagits just på sådana här enkla ställen till väldigt låga priser. 

Under vår vistelse besöker vi flera av de många sevärdheter som Bali kan erbjuda. Det finns gott om lokala taxibilar och av hotellets reception får vi veta att det är viktigt att göra upp om pris i förväg. Prutandet är en del av handeln på Bali och det gäller även när man ska komma överens om priset med taxichauffören. 

Utflykter ordnas av ett stort antal lokala turistbyråer. Utbudet är enormt och det finns färdiga dagsturer att välja på som inkluderar besök i tempel och risodlingar, regnskog, vattenfall och vulkaner. Den som vill vara aktiv och röra på sig kan hajka i regnskog, åka kajak i forsar och naturligtvis surfa. Med andra ord behöver man inte ha en tråkig stund på Bali. Balineserna är stolta över sin kultur och på många hotell har man uppvisningar av den traditionella Barongdansen. Det är en mäktig upplevelse att se dansen framföras av skickliga dansare med vackra och färgsprakande kläder.

Under vår vistelse gör vi två dagsturer i jeep med chaufför och lokal guide och besökte de vanligaste resmålen – templen Batu Balong och Tanah Lot, palats och konstgallerier i Ubud, risodlingarna i Jatiluwih, vattenfall i Gitgit, batiktryckeri och silversmedjor. För oss var risodlingarna kanske de största höjdpunkterna. Underbart vacker natur och sagolika vyer avlöses av små byar där vardagslivet pågår och turismen ännu på sina håll inte hunnit dit. Tyvärr är säkerhetsbälten i bilarna inte en självklarhet trots att det är lag på att det ska användas. Innan du köper din guidade tur se till att ställa det som krav. 

Men det finns flera sätt att ta sig runt på Bali och det är vanligt att hotellpersonalen extraknäcker på lediga dagar som turistguider. Mari, från hotellets restaurang blir vår guide som vi anlitar flera gånger. Tillsamman med honom bestämmer vi själva vad vi vill se och vart vi ska åka. Vi stannar i små byar och kan köpa lite saker som vi annars inte ser i turistorterna och besöker lokala marknader där vi är de enda turisterna.

På en liten fruktmarknad köper vi mängder med frukt för en billig peng och passar på att njuta av frukter som vi sällan eller aldrig ser i Sverige. 

Fjorton dagar går fort och vi konstaterar att vi inte fått nog av Bali. Hit vill vi återvända och besöka flera platser och helt enkelt lära oss med om ön och dess befolkning. Sammanfattningsvis har vi haft en helt otroligt härlig semester. Vi har vilat, njutit av god mat, upplevt och sett så mycket – det här kommer vi att leva på länge!

För hemresan bokade vi taxi som hämtade oss 2 och en halv timme innan avgång. Det kan tyckas som en lång tid med tanke på att avståndet till flygplatsen från orterna kring Denpasar men den resan kan ta allt mellan 20 minuter till dryga timmen! Allt beroende på hur trafiken är just vid tillfället. Dessutom måste man ha gott om tid för alla procedurer på flygplatsen. Väntetiden vid de olika säkerhetskontrollerna kan vara rätt långa. 

Vi kan verkligen rekommendera Bali som resmål.

200810 | Anneli Hultman