Leva livet > Reseberättelser > Asien > Maldiverna: En snorklares paradis
apr 2020Asien

Maldiverna: En snorklares paradis

En resa till en ö i Maldiverna är ett minne för livet. Vit korallsand som inte blir varm i solen gör en barfotapromenad längs stranden till en härlig upplevelse. Under vattenytan väntar ett fantastiskt djurliv med tusentals av vackra fiskar och om du har tur en och annan havssköldpadda. Det räcker med att sätta på sig snorkelutrustning. 

-1

-1

En snorklares paradis

Jag och min man har varit på Maldiverna två gånger hittills. Vi har då valt att bo på olika hotellöar dvs en ö med bara hotellet. Man kan också välja ett billigare alternativ och det är att boka ett rum i ett ”guest house” som då ligger på en ö med lokalbefolkning. 

I slutet av januari 2020 åkte vi till Fonimagoodhoo och var där i 10 dygn. Vi valde att bo i en ”water villa”, ett hus på stolpar i vattnet och med egen altan och trappa ned i vattnet. I februari 2018 var vi på Fihalhohi. Båda dessa öar är vad som kan kallas barfotaöar. Inga skor behövs och det är inga krav på någon formell klädsel förutom att badkläder inte tillåts i restaurangerna. Båda dessa resor har kostat cirka 80,000 kr för oss båda, men vi har då valt att ha all inclusive eftersom det är dyrt på Maldiverna.

Som exempel kan tas att en liter mineralvatten kostar 4 US$ och ett glas vin (15 cl) kostar cirka 10 US$. 

Då det inte finns några direktflyg från Sverige till Male, huvudstaden, måste man byta flyg en gång. Det finns många olika bolag som flyger dit. Vad man skall kolla innan man bokar ett flyg är att man inte har för många timmars väntan på nästa flyg. Vi har råkat ut för att landa kl 01 i Doha och sen gick nästa plan kl 07 och det var ingen rolig upplevelse. Vid senaste resan hade vi 2 timmar mellan flygen vilket var perfekt. Väl framme i Male så fortsätter resan på lite olika sätt. Vi har åkt ”speed boat” direkt från flygplatsen till Fihalhohi, en tur på 40 minuter. Till Fonimagoodhoo tog vi först ett inrikesflyg och sen fortsatte resan med båt. Vissa mycket exklusiva hotell har egna sjöflygplan som går direkt från flygplatsen till ön. Det är inga problem med att hitta de olika transportsätten då alla är mycket vänliga och hjälpsamma. Men tänk på att det är totalförbjudet att föra in någon alkoholhaltig dryck till landet och det serveras endast alkohol på hotellöarna. 

Då vi hade all inclusive så ingick de måltider som serverades i huvudrestaurangen. Det är buffémat med olika teman för varje kväll som serveras. Maten håller mycket god standard och vi var mycket nöjda med vad som bjöds. Oftast var det någon typ av underhållning på kvällarna men vi föredrog att tillbringa kvällarna på altanen i vårt hus med den fantastiska stjärnhimlen och ljudet av vågorna. 

Vi var på en delfinsafari som var en härlig upplevelse. Vi åkte i en liten båt i 5 minuter från ön och kom då till ett ställe där hundratals delfiner simmade och hoppade alldeles intill båten. Det var delfiner var vi än tittade. En annan dag tog vi en utflykt till två bebodda öar som var intressant då vi lärde oss mycket om levnadsförhållandena på Maldiverna. All utbildning i landet bekostas av staten även studier vid utländska universitet. Varje bebodd ö har en egen läkare och hälsocenter. Endast de som har en mycket hög inkomst betalar skatt. Detta visar hur viktig turismen är för landet då det är den primära inkomsten. På Fonimagoodhoo deltog vi i en rundtur bakom kulisserna dvs. vi fick se kök, tvätteri och verkstäder. De har lika mycket personal som gäster. Många bland personalen kommer från närliggande öar men ganska många kommer från Pakistan, Sri Lanka eller Indien.

Det absolut bästa med Maldiverna är att det är så enkelt att få en härlig upplevelse genom att ta en snorkeltur. Genom att välja en ö där det i beskrivningen står att de har ett fint och lättillgängligt korallrev blir detta verklighet. Ta gärna med eget cyklop och snorkel, men det går också att hyra på plats till en ganska hög kostnad. Simfenor kan också vara bra eftersom det ibland är strömt i vattnet eftersom det är hög och lågvatten på Maldiverna. När man snorklar så är den finaste upplevelsen precis i kanten av revet för där finns det mest fisk och det är här som man kan träffa på havssköldpaddor och revhajar (helt ofarliga). Nästa gång skall jag ta med en kamera som man kan använda i vattnet för att få med minnesbilder av allt det vackra under ytan. Vattnet håller en temperatur av 28 grader så det går att ta en tur på en timme innan man börjar tycka att det är kallt. Vi tog oftast en tur på förmiddagen och en tur på eftermiddagen.

Eftersom fiskarna varierar så mycket blev det aldrig tråkigt att simma samma sträcka flera gånger per dag.

När det gäller packning så är det inte mycket man behöver ta med sig. Det viktigaste är ett bra solskydd och ett par tofflor/skor att ha på sig när man går på stekheta träbryggor. Myggmedel kan också vara bra eftersom det finns mygg på Maldiverna. Lufttemperaturen är samma som i vattnet 28 grader så inga tröjor behövs på kvällarna. Ta med US dollar i småvalörer att ge i dricks till personalen. Vanliga kreditkort fungerar bra och vi har upplevt att allt extra man köper såsom utflykter och souvenirer debiteras på rummet och man betalar allt med kort innan avfärd.

Hoppas att du som läser detta också får uppleva fantastiska Maldiverna.

200429 | Birgitta de Jong