Leva livet > Reseberättelser > Nordamerika > San Francisco here we come!
dec 2019Nordamerika

San Francisco here we come!

Efter flera års längtan åkte jag och mina två döttrar äntligen dit! Min ena dotter bor i Paris så vi fick planera för att vi skulle komma fram ungefär samtidigt. Vi sammanstrålade på hotellet, där vi genast började lägga upp planer för vår semester. Vi hade tidigare kommit fram till några "måsten": åka de gamla spårvagnarna, Fishermans Wharf, besöka Alcatraz och Golden Gate Bridge.

Dottern i Paris flög med Air France till San Francisco International Airport. Andra dottern och jag flög från Stockholm med Norwegian till Oakland International Airport. Vi tyckte alla tre att det var en smidig flygresa, och 10,5 timmar känns inte så mycket värre än 8 timmar till New York. Flyget kostade drygt 13000kr för oss alla tre. 

Vi hade bokat en svit med pentry på Club Quarters Hotel i Financial District, för 17000kr Döttrarna sov i den stora dubbelsängen och jag sov i en bäddsoffa. Alla sängarna jättesköna. Bra prisvärt hotell med free wi, som ligger nära all kommunikation, spårvagnslinjerna, bussar, tunnelbana och pendeltågen som går till flygplatserna. Hamnen med alla pirerna var en kort promenad bort. Hotellet hade många plusvärden, bland annat en kaffemaskin i loungen med många sorters gott kaffe, tillgängligt dygnet runt. Där fanns också gratis läsk, snacks och frukt som fylldes på kontinuerligt. Varje dag kl 17-18 bjöd hotellet på vin, öl och tilltugg. Mycket trevligt. Vi åt en bra frukost på rummet, och det sparade oss runt 200kr per person och dag. 

Det är mycket smidigt att åka kommunalt i San Francisco och det finns Visitors Card att köpa, som gäller på alla färdmedel, utom tågen till flygplatserna. Annars kostar en enkel resa med de gamla spårvagnarna 7 dollar!

Vi åkte flera turer med de gamla spårvägslinjerna upp och nerför de branta gatorna. En upplevelse varje gång. Två vältränade personer kör varje vagn som bromsas manuellt. Man sitter på längsgående hala träbänkar och åker fram och tillbaka när vagnarna åker upp och ner. Förarna kommunicerar med varandra genom att plinga med olika signaler så föraren ska veta vad bromsaren gör. Fantastisk utsikt högst upp. 

För att ta oss till shoppingkvarteren åkte vi de nya spårvagnarna. Prisnivån är hög så vi shoppade inte mycket. Runt shoppingkvarteren och söderut finns det många uteliggare. Finare kvarter och slummiga områden i city ligger sida vid sida söder om shoppingkvarteren.

Vi åkte buss till Golden Gate Bridge. Så fin bro! Det finns möjlighet att gå eller cykla över bron från besökscentret vid brofästet. Bron var längre än vad vi trodde och har en fantastiskt fin utsikt! Trevlig utflykt i det fina väder som vi hade under hela vår vistelse.

Till Alcatraz måste man boka biljetter, med bokad tidpunkt för ditresan. Man får en fin vy över San Franciscos skyline under båtresan som tar en kvart. Det är en bra promenad från färjan upp till fängelset, och det är brant på sina ställen men det finns ett litet tåg man kan åka med om man inte klarar promenaden. Audioguideturen i fängelset var mycket intressant, och skildrade verkligen hur fruktansvärt det var att avtjäna sitt straff där. Det var fuktigt och kallt även fast det var strålande sol och +27 grader ute. Cellerna har inga fönster, och de fönster som finns i byggnaden sitter så högt att fångarna bara kunde se himlen. Vi blev alla tre berörda över vilken fruktansvärd miljö det måste ha varit för de intagna.

Det blev även ett besök på Fishermans Wharf, där sjölejonen ligger och skriker, och det finns massor med turistfällor, små butiker med dyra varor samt snabbmatsställen. Fina vyer dock från yttersta änden av Pier39.

Vi besökte också några av de olika kvarteren i stan och några fina parker. Det ligger jättefina villor uppe på höjderna. Väl värt att sig runt till olika kvarter. En fin utflyktsstad med många olika ansikten!

Prisnivån är överlag hög och att äta ute kostar ungefär som här hemma. Det gäller också vin till maten, trots att de oftast är producerade i Kalifornien.

Vi kan varmt rekommendera San Francisco!

191217 | Gunilla Holmstrand