Leva livet > Reseberättelser > Nordamerika > Hawaii: Kryssning i 4 dygn… enkel resa
jun 2023Nordamerika

Hawaii: Kryssning i 4 dygn… enkel resa

Arlanda – Chicago – San Diego – Kryssningsfartyget Summit och sen var vi framme på drömmålet Hawaiiöarna. Maui, Hawaii och Oahu är de 3 av 19 Hawaiiöar som vi besökte. Ljuvligt klimat, vacker natur, fantastiska blommor och aktiva vulkaner.

Min make och jag fick hjälp av vår trogna resebokare Mimmi (då på Freys resebyrå i Norrtälje numera har hon egen resebyrå GoCruising) att arrangera vår drömresa. Resan gick av stapeln 8 nov – 24 nov 2007. Trots att det är några år sedan sitter den sköna känslan kvar bara man tänker på Hawaii.

Kostnaden var runt 55 tkr för oss båda. Det inkluderade flyg från Arlanda till Chicago (Chicago flygplats är supersvår att hitta på). Inrikesflyg till San Diego, där vi sov en natt på hotell inte långt ifrån hamnen. Till sist bordade vi Celebrity Cruises fartyg Summit som tog 4 dygn på sig att ta oss till Lahaina på Maui och då anlände vi till något som måste vara mycket nära paradiset. 

Varje dag året runt ligger temperaturen på +25˚. På vintern (november-april) finns dock större risk för regn.

Redan ombord på Summit hade vi bokat utflykten vi ville göra på Maui. En rundtur med buss runt ön tänkte vi skulle vara givande. I Lahaina vimlade det av Mustangcabbar, hade vi vetat det hade vi bytt ut bussen mot en cab! Men nu var det buss som gällde. Besökte Iao Valley, en botanisk trädgård med höga berg och djupa dalar, stor grönska och med många träd dignande av avokados. Själva Lahaina var en liten stad med behaglig och lugn atmosfär, helt perfekt att vilja komma tillbaka till. Där strosade vi en stund innan vi återvände till fartyget.

Nästa dag tog bussen oss upp till Haleakakratern. Så högt att till slut befann vi oss ovan molnen. En massa vackra blommor lyste med sin prakt på vägen dit. Vi såg även huset där Tom Selleck (känd som Magnum) bor. Just på Maui bor många kändisar, men vi lyckades inte upptäckta några.

Haleakakratern påminner om ett månlandskap och används därför till att träna astronauter inför månlandningar. De stora surfvågorna som brukar synas på Mauis norra stränder lyste tyvärr med sin frånvaro. Men ute i havet låg surfare och väntade på den stora VÅGEN. 

Nästa morgon vaknade vi i Honolulu på Oahu. På kajen dansade och sjöng hula-hula flickor och välkomnade oss. Pearl Habour och Waikiki beach är de stora turistmålen på Oahu men för att se det mesta möjliga av ön valde vi busstur igen. Besökte Byodo-In, ett buddistiskt tempel med underbart vacker trädgård och dammar med vackra karpfiskar. Även på Oahus norra stränder låg surfarna ute i havet och väntade på den stora VÅGEN.

Provsmakade ananasglass på Dole Plantation, en av Oahus mest populära utflyktsmål. Tillbaka i Honolulu tog vi en kort spårvagnstur innan ombordstigning på Summit.

Nästa morgon vaknade vi i Hilo på Hawaii. Helt spontant hoppade vi på shuttlebussen in till Hilo och hamnade på ett köpcentrum! Inte det vi tänkt men resan resulterade i en CD med Jon de Mello och hans underbara stämma sjungande ljuvliga hawaianska sånger. Och till makens stora förtjusning var parkeringen utanför fylld med fina veteranbilar och motorcyklar.

På kvällen när vi lämnade Hilo passerade vi den aktiva vulkanen Kilauea Vulcano och såg den röda heta lavan rinna fräsande ner i havet. Sista stoppet på Hawaii var Kailua-Kona. Gjorde ett kort besök med tenderbåten in till Kona och köpte några minnesprylar. Sen var det good bye Hawaii och den 4 dygn långa resan tillbaka till San Diego startade.

Själva upplevelsen ombord på kryssningsfartyget har jag utelämnat. Den var som en kryssning brukar vara, avkopplande med allt du kan önska dig. Och så all den goda maten!

Hawaiiöarna är verkligen något att besöka. Atmosfären är lika mysig som man föreställt sig. Det som är lite jobbigt är den långa resan dit, även om man utesluter 4 dygn på ett kryssningsfartyg, samt att tidsskillnaden är -11 tim mot hemma i Sverige.

200620 | Christina Lindström