Leva livet > Reseberättelser > Nordamerika > Upplev städernas stad New York 
dec 2019Nordamerika

Upplev städernas stad New York 

Du känner dig som en New Yorker så snart du sätter fötterna på gatan. Ta in bruset och  dofterna bland skyskrapor och schabbiga byggnader i en mäktig kakofoni. Fascineras av pusselbitarna som olika nationaliteter tillfört och som New York har gjort till sitt. Mitt råd är att ta dig runt på Manhattan och upplev hur olika områdena presenterar sig. 

Shopping

New York är ett Mecka för shopping för allt som man kan önska sig.

Jag är förtjust i Macy`s Flaggskepp på Herald Square. Ett stort varuhus som du måste ta i portioner. Håll utkik efter Sales, du kan fynda helt osannolikt. Börja med att hämta ett Visitors Pass en halv trappa upp till vänster när du kommer in. Det ger dig 10 procent på allt som du handlar. 

Kultur

Utbudet från Broadway är stort och beställ gärna biljetter på nätet innan du åker. Off Brodway är också bra. Vi besökte Drunk Shakespeare som var en obeskrivlig upplevelse av Macbeth spelad av en ensemble som interagerade med publiken hela tiden.

Boka gärna en foodtour och låt en guide visa och berätta lite mer om aktuellt område.

Jag kan varmt rekommendera TasteHarlem.com, Scott`s Pizza Tours samt sök flera på nätet. Det finns ett museum i New York, på Lower East Side, som är helt fantastiskt. Egentligen hela kvarteret på Orchard Street är en del av Tenement Museum. Hela konceptet handlar om att beskriva hur immigranterna levde och hur det har påverkat vad New York är idag. Kolla www.tenement.org om utbudet av tourer där du kan leva dig in i immigranternas tillvaro. Metropolitan, Moma och Guggenheim är några av de finaste museer som jag besökt. En Gospel tour en söndag är galet roligt och det finns flera att välja på. 

Sevärdheter

Planera redan innan du reser vilka absoluta måsten som du vill uppleva. Resten ägnar du till att flanera runt som är den största behållningen eftersom Manhattan är så tillgängligt och enkelt att ta sig runt i till fots eller med Metron. Top of the Rocks i Rockerfeller Center ger bästa utsikten och dessutom över Empire State Building vilket är läckert. Ta en båtrundtur runt Manhattan eller färjan till Staten Island och fotografera Frihetsgudinnan samtidigt. Gå fram och tillbaka på Brooklyn Bridge och upplev Manhattan Skyline.

Vackrast är Central Park alla årstider, i år en smula kallt och kala träd. 

Boende och Restauranger

Om du besöker Manhattan för första gången så bo i Midtown. På Nätsiterna kan du välja ett hotell som passar dig. Hyatt erbjuder olika prisklasser exempelvis. Nu valde vi Hyatt Centic vid Times Square. Frukost ingår sällan men istället kan du välja allt från gatuförsäljning, Delis, Coffeshops eller Diners. Mest New York är Bageln som egentligen kommer från Östeuropa och de finns överallt. Som middag gillar vi Irländska Pubar, Cubanskt, Mexikanskt eller Asiatiskt. Vi brukar kolla vad som finns i närheten beroende på vad vi känner för och boka ett bord.

191218 | Monica Svanholm