Leva livet > Reseberättelser > Nordamerika > Roadtrip i USA: Öken, Las Vegas, Alcatraz & LA
sep 2023Nordamerika

Roadtrip i USA: Öken, Las Vegas, Alcatraz & LA

Nu var det dags att ta ett beslut, sonen och jag, vart vi skulle resa? Det skulle bli USA. Roadtrip med Las Vegas, Gran Canyon, öken, San Fransisco, LA. Sagt och gjort ner framför datorn. Google maps och planeringen kunde börja. Flygresan bokades, hotell efter vägen, Helikoptertur till Gran Canyon, Biljetter till Alcatraz vilka man var tvungna att boka innan avresa. Fixa Esta (visum). Allt gjort på under en timme.

Dag 1. Avfärd tidig morgon landar 12.15 lokal tid på Los Angeles internationella flygplats. Vi hämtar ut vår röda Chevrolet Camaro på hyrbilsfirman. Bilen är bokad och betald hemifrån.  Köer ut ur LA och färden till Las Vegas är dryg och 6 timmar senare är vi framme på vårt hotell. Tidsomställningen har tagit ut sin rätt och vi rasar i säng. Hotellet är förbetalt och väldigt billigt.

Dag 2. Pigga och utvilade jagar vi rätt på en frukost och att sedan ta en sväng på stippen. En sväng ner till Downtown och Freemot street, en öl sedan vidare till Las Vegas outlet. Märkeskläder till mycket billiga priser. Lite spel på casinon utan någon större framgång. 

Dag 3. Tidig upphämtning för resa ut till Grand Canyon. Vi har valt att flyga helikopter något dyrare men helt klart värt en fantastisk upplevelse. Via Hoover dam landar vi nere i riften för lite dricka och äta lite mat. Vi är tillbaka till lunch i LV. Eftermiddagen och kvällen ägnas åt lite spel och annat.

Dag 4. Tidig avresa mot Death Valley. Med fulltankad bil beger vi oss mot Mammoth Lakes där vår nästa övernattning skall ske. Vi stannar på flera fina platser under vägen.

Värmen är påtaglig men när vi närmar oss Sierra Nevada blir det plötsligt kallt. Överallt ser vi varningsskyltar för björn. Vi ser inga men under natten har björnen varit utanför vårt motell. 

Dag 5. Börjar morgonen med frukost på en lokal sylta i ML. Sedan går färden vidare mot Napa Valley. Vägen dit blir en spännande historia väg 89 slingrar sig upp i bergen och på toppen 3000 meter över havet tar vi ett kort stopp. Vi väljer att köra den något längre vägen ovan Sacramento för att komma in över Golden gate bridge in i San Fransisco. Vi checkar in på ett hotell på Lombard Street.

Dag 6. Idag Utforskning av SF, Spårvagnar, hamnen och långa promenader.

Dag 8. Alcatraz enligt mej en av de bästa upplevelserna under vår resa. Besöket måste bokas i förväg och är värt varje öre.

Dag 9. Dags för en av världens vackraste vägar Pacific Highway eller HW1 som den också kallas. 2 boenden är bokade innan vi anländer till Los Angeles. I lugnt tempo bilar vi söderut och gör några stopp efter vägen. Boende i Montery där vi också gör ett besök på de stora akvariet. Glöm inte att göra ett besök i de fantastiska redwoodskogarna. 

Dag 10. Färden går vidare mot LA stopp på Hearst castle som är värt ett besök. Man körs i bussar upp till slottet och har man tur kan men se zebror som vilt vandrar omkring i området. Efter det en sväng ner till San Simon för att titta på dessa stora mängder av sjöelefanter som ligger och slöar på stranden. Övernattning i den fina lilla staden Morro Bay.

Dag 11. Via Santa Monica pier når vi Los Angeles på förmiddagen. Checkar inpå vårt hotell nära flygplatsen. När det är svårt med kommunikationer i LA behåller vi hyrbilen några dagar till.

Dag 12. Besöker de sevärdheter som finns i LA.

Dag 13. En biltripp ner till San Diago där vi går ombord på Hangarfartyget Midway.

Dag 14. Vi lämnar Amerika för denna gång och flyger hem till Sverige.

NÅGRA AVSLUTANDE TIPS

Boka alla hotell hemifrån, Välj helikopter till Gran Canyon (inte så dyrt men sparar tid och ger en fantastisk upplevelse). Alcatraz måste bokas innan resan (lätt att göra på deras hemsida) Idag behövs inget visum till USA, däremot ESTA vilket fixas lätt på nätet mot en mindre kostnad) Boka hyrbilen hemifrån, kolla vilka försäkringar du har (de har en väldig förmåga att sälja på dej försäkringar du inte behöver). Bensinen är billig. Njut av Amerikanarnas gästvänlighet.

200104 | Claes Hellström