Leva livet > Reseberättelser > Afrika > Sydafrikas östkust och safari på egen hand
jul 2023Afrika

Sydafrikas östkust och safari på egen hand

I vår familj älskar vi att resa och utforska nya delar av världen. När vi började vår planering bestämde vi start och mål och tidpunkt för resan. Vi brukar för det mesta boka flygstolen via en resebyrå där vi har en fantastisk kontakt som hjälper oss hitta bästa alternativet. Det är en trygghet att ha hennes kunskap och kontaktnät om något strular tills sig. På denna resa startade och slutade vi i Johannesburg. När det var klart började det roliga med att bestämma våra stopp på vägen, och hitta boenden på ställen som vi vill besöka ut med vägen.

Jag, min man och dotter flög i slutet på januari till Johannesburg via Frankfurt. Bra att tänka på om man flyger via Frankfurt är att denna flygplats är mycket stor och det tar tid att transportera sig mellan gaterna.

Väl framme i Johannesburg hämtade vi ut en hyrbil som var förbokad hemifrån via svensk förmedlare. Detta för att då ingick alla försäkringar. Det är absolut nödvändigt då det annars kan bli kostsamt vid en eventuell skada. Vi kontrollerade noga om det fanns några skador på bilen och fotograferade dessa och påpekade dom för hyrfirman. Det visade sig att denna uthyrare tog en mycket hög deposition, vilket vi missat vid bokningen men kunde som tur var lösas. Nästa stopp var en supermarket för proviant och lokala kontantkort till mobilerna.

När vi var klara styrde vi kosan mot Hoedspruit där vi hittat ett boende med ”glamping” ett lyxigt tält med egen badtunna och grillplats. Gpsen visade oss vägen över Belfast. Denna väg var bitvis bedrövlig med rekord i potthål. Det blev 3 nätter här och en rundtur längs Panorama route samt besökte Moholoholo Rescue Center. Bägge väl värda ett besök. 

Vi fortsatte in i Kruger parken med boende i Satara och Skukuza. Vi hann inte långt in förrän vi fick se flera zebror, antiloper, giraffer och elefanter. 

Vi hade bokat solnedgång- och gryningssafari och till vår stora lycka fick vi se både ”The big 5” och ”The ugly 5”. Det var inget problem att köra runt själva men det hade varit behagligare med en hög bil som haft stora hjul. Efter dessa 3 dagar flyttade vi oss till Marloth park 2 nätter. Därifrån kan man fortfarande besöka Kruger parken. 

Nästa stopp blev i St. Lucia, staden välkänd för sina flodhästar på gatorna. Vägen dit valde att ta runt Swaziland, då det kan vara kostsamt och struligt att ta hyrbilen över landsgränser. På vägen fick vi ett makalöst skådespel av blixtar då vi körde genom ett oväder. Vi fortsatte vår väg mot Port Elisabeth, för att sedan ta Garden route till Kapstaden. Vi gjorde ett stopp på vägen i Port St. Johns men med facit skulle vi istället valt att flyga från Durban till Port Elisabeth. Bilresan gick genom fantastisk natur men det blev många mil i bilen. I Port Elisabeth besökte vi Addo Elephant Park. Utmed Garden route blev det stopp vid Stormsriver i Tsitsikamma National Park, boende i Knysna, Agulhas, afrikas sydligaste spets för att slutligen komma till Hout Bay några mil från Kapstaden.

Detta blev vårt längsta stopp på 7 dagar. Vi valde denna fiskeby efter rekommendationer då den är lugn och ligger bra för de utflykter vi hade planerat. Vi besökte Godahoppsudden, och på vägen tillbaka stannade vi i Simons Town för att få se de sydafrikanska pingvinerna på Boulders beach. En dag gick åt för att besöka vingårdar i Stellenbosch och Franschoek. Ett ”måste” i Kapstaden är ett besök på Taffelberget. Det gäller bara att vädret är med för vid dåligt väder, dimma eller kraftiga vindar stänger linbanan upp till toppen. Vid vårt andra försök kom vi upp och fick en fantastisk utsikt över staden. Det är bra att ta med en tröja eller jacka då det känns kyligt på toppen även om det är varmt. Jag och dottern gjorde en utflykt där vi snorklade med sälar. De fanns massor av säl vid Duikers Island och de var nyfikna och busade med oss i vattnet. 

Efter nästan 4 veckor flög vi tillbaka till Johannesburg där vi bodde i Sandton och bara tog det lugnt innan flygresan hem. Det finns massor att se och göra i Sydafrika så det gäller att göra en lista och sedan prioritera. Vi fick under resans gång prioritera bort några av våra mål då vi inte ville stressa och hittade ställen på vägen som vi stannade vid. Vi bokade alla våra boenden med hjälp av agenter på nätet och valde att ta boenden som hade gratis avbokning för att kunna ändra oss. 

Standarden varierade men vi hade bara krav på att det skulle vara rent, eget badrum och toalett, uteplats och ligga bra i förhållande till de planerade utflykterna. 

Maten är god och det finns i alla prisklasser. Vi växlade mellan att fixa maten själva och äta på restaurang. I Sydafrika får man tänka lite extra på säkerhet och kontrollera med boendet vilka områden man ska undvika. Alltid låsa bilen under färd och inte skylta med pengar och värdesaker. Vi hade ett litet portabelt kassaskåp med vajer i bilen för pass och kort. 

Vår resa kostade ca 20 000 kr/person exkl. mat och då ingick flyg, boende, bil och utflykter. Vi valde att beställa Wildcards istället för att betala inträde och bevarande avgift vid varje nationalpark. Rekommenderar att man gör ett överslag på vilket man som är lönsammast beroende på vilka parker man tänker besöka. Tänk bara på att beställa kortet i god tid. Vi beställde i början av november och fick våra i mitten av februari. De går även att köpa på plats.

200701 | Birgitta Martinsson