Leva livet > Reseberättelser > Afrika > Gambia: Julfirande i sol och värme
mar 2023Afrika

Gambia: Julfirande i sol och värme

Vill du åka på en semester med garanterad sol och värme är Gambia det perfekta resmålet med bara 7 timmars flygresa från Svergie. Landet är fattigt men befolkningen är väldigt gästvänliga och tillmötesgående och stolta över sitt land.

Vi valde att resa till Gambia efter rekommendationer från vänner som varit där tidigare under hösten. Vi bodde på Balafon Beach Resort som låg direkt på stranden utanför Banjul. Stranden är flera kilometer lång och perfekt för långa morgonpromenader i den 25 gradiga morgonvärmen. I princip alla hotell ligger efter stranden, det finns solstolar och privata ordningsvakter så man kan koppla av utan att försäljarna kommer för nära.

På julaftonen hade vi bokat en ”Lazy day” på Gambiafloden. 

Vi blev hämtade på hotellet vi 9:00 av en taxi som tog oss till Banjul där båten som skulle ta oss ut på floden . Vi blev presenterade för kaptenen och hans 2 medhjälpare som skulle ta hand om oss under dagen. Vi gled ut i solen där vi kunde sitta och bara njuta av lugnet och mangroveträsken som kantade floden på väg till en ostronodling Lamin Lounge. Väl där så fick vi en guide som berättade om hur odlingen gick till och hur dom använde överblivna skal mm. Betalningen till guiden bestämde man summan på själv.

Sen var det dags att pröva fiskelyckan på en lite mera öppen del av floden, vi fick flera napp av både stort och smått. Under tiden som vi fiskade tillagade Edith en fantastisk lunch som bestod av kyckling, ris, nudlar och grönsaker till det serverades iskall öl. Vi badade från båten och sen blev det mera fiske.

Vi var tillbaka på hotellet vid 7-tiden, strax därefter var det dags för en stor julbuffé ihop med grannhotellet. Utflykten bokade vi via Facebook Senghore Tours Gambia, båten ägs av en svensk tjej Helena. Utflykten med hämtning av taxi vid hotellet kostade 6500 dalasi (ca 1300 skr) då ingick även mat och dryck under hela dagen (öl, läsk och vatten).

Det är vanligt att lokalbefolkningen samlas på stranden på kvällarna för att grilla, dansa och umgås. Det är bara att hoppa med.

Vill man ha lite mera liv och rörelse med ett större restaurangutbud ska man välja ett hotell i Senegambia, där det även finns lite mera att se. Tyvärr var skolorna stängda när vi var där, men det är väldigt uppskattat att dyka upp där med pennor, kritor, papper och dylikt

Lite om valutan och växlingen

  • Ta med US Dollar eller Euro och växla på plats, annars går det bra att ta ut i automater men det kan vara begränsat till 2000 dalasi per uttag. Det hände även att pengarna var slut.
  • En öl kostar runt 80-90 Dalasi
  • 12-pack 0,5 liters vatten 100 Dalasi
  • Schampoo och tvål 450 Dalasi styck, ta med hemifrån
  • Frukttallrik för 2 på stranden 250 Dalasi
  • Dalasi är enklast att tänka: ta bort en nolla och ta gånger två
    100 Dalasi är cirka 20 kronor

 

200321 | Carina Nilsen