Utflykten till vingårdar bokade vi på en resebyrå. Det var inte de i resan ingående vinprovningarna som lockade utan chansen att se lite mer av landskapet runt omkring. Vingårdar ser likadana ut världen över, har man sett en odling, har man sett alla och det finns sådana som ligger mycket närmare oss i Europa. En halvdagstur skulle räcka, tänkte vi. Dagen innan ringde researrangören och frågade om vi hade någonting emot att bli ombokade till en heldagstur för samma pris. Det hade vi inte. I minibussen satt utöver föraren bara en passagerare, en ung skotte. Det kändes lyxigt att åka på det sättet. Redan vid 10 tiden blev det dags för den första vinprovningen. Vi som är inte vana att dricka vin så pass tidigt på dagen tröstade oss med att någonstans österut, i Hong Kong eller Singapore, är det redan eftermiddag. Små skvättar lokalt producerade viner hälldes på glas, först de lätta vita, sedan de mer smakrika röda. Alla viner var av hög klass men det var svårt att uppfatta alla de hårfina nyanserna och smakskillnaderna.
Landskapet varierade från kupigt till bergigt men växtligheten, bortsett från vinodlingarna, var sparsam. Skogen fick ge vika för vinrankorna som gav bättre avkastning. Den lilla universitetsstaden Stellenbosch hade många intressanta historiska byggnader. Också på landsbygden fanns det vackra gamla hus i säregen Kapholländsk stil, med vita väggar, triangelformade barockgavlar ovanför huvudentrén och tak av tättpackat svart gräs. Utsikten från en del vingårdar var hänförande. Genom glasade väggar beundrade vi gröna rader av vinrankor med höga berg i bakgrunden. Här och där lyste jakarandaträden med sin karakteristiska lila färg. Nya vinprovningar väntade oss, ibland med lite ost, en oliv eller en halv jordgubbe som tilltugg, men vi oroade oss i onödan för att det skulle bli för mycket vin under utflykten. På sin höjd drack vi sammanlagt 2-3 glas vin fördelade på hela dagen.
Robben Island är en fängelseö där Nelson Mandela tillbringade 17 år av de totala 28 åren som fängslad till följd av hans, för dåvarande regim, farliga politiska verksamhet. Vi åkte till ön för att hedra denne modige, ädle man som med fredliga metoder lyckades införa demokrati i landet. Inget våld, ingen hämnd utan förlåtelse och försoning var Mandelas ledstjärnor. Hans andliga fäder lär vara två andra stora män med icke-våld filosofin, Martin Luther King och Mahatma Ghandi. Tillsammans med Mandela bildar de 3M på vilka den bräckliga demokratin vilar. Färjan avgick från en särskild terminal vid Waterfront. Först fick vi besked att biljetterna var utsålda och borde bokas i förväg men efter en stund hittade damen i kassan en avbokning. Överfarten tog nära en timme och den spektakulära vyn mot staden med Tafelberget i bakgrunden var en belöning i sig. Själva ön, platt som en pannkaka, såg på avstånd ganska ointressant ut, men visade sig på nära håll vara grön, ha en fin strand och klippor med vilande sälar. Vi fick inte ströva på ön på egen hand utan åkte buss på en guidad tur. Guiden var både beläst och berest. Han hade guidat många celebriteter däribland vår drottning Silvia och Hillary Clinton; som första lady besökte hon ön ensam medan maken var, enligt guiden, sysselsatt i Ovala Rummet. Utöver fängelset fanns det på ön ett sjukhus och en kyrka för spetälskepatienter.
Under sina resor inom Skandinavien hade guiden snappat upp flera svenska ord, t ex smittkoppor och spetälska.
Det, på sin tid, bäst bevakade fängelset har nu omvandlats till museum. Området var omgärdat av en hög mur och en spiral av taggtråd. Innegårdarna var steniga och utan växtlighet utom ett par träd som kallades Mandelas trädgård. Där brukade han gömma sina skrifter då hans cell bevakades noga. Dock fanns det en bollplan där fångarna fick lov att spela matcher, främst i propagandasyfte. Fängelsecellerna, de kollektiva och de enskilda var nu skinande rena med blankpolerade stengolv och väggar bestrukna med lysande, grön oljefärg. Mandela satt i en isoleringscell där möblemanget var spartanskt, en fransig flätad matta att sova på, ett par filtar, ett vingligt bord med en skål och mugg i bleck samt en toahink. På dagen arbetade fångarna i ett kalkstenbrott. Solljuset reflekterat av den vita stenen skadade ögonen på fångarna. Mandelas ögon tål numera inte fotoblixtar. Först under de senaste åren fick fångarna bära solglasögon under arbetet i stenbrottet och fick även våningssängar istället för sovmattor. I brottet fanns en grotta som omvandlats till skola. Många fångar kunde varken läsa eller skriva. Både fångarna och de vita vakterna undervisades av de intellektuella, politiska fångarna. De duktigaste eleverna kunde lämna fängelset med akademisk grad. Allt detta berättade en före detta fånge som numera arbetade som fängelseguide. I skrivandets stund var Mandela 93 år gammal. Hans livsverk förvaltas nu av en öppet polygam president, Jacob Zuma, som tyvärr inte har ett helt obefläckat förflutet vare sig sexuellt eller politiskt.
Avresedagen gav vi oss för sista gången ut på stan. Det var två veckor till Jul och skyltfönstren var pyntade med granar, tomtar och inslagna paket. På en gågata ställdes det ut flera långa bord; där det satt en brokig skara av män, kvinnor och barn. Runt borden sprang funktionärer i gula jackor. Det var en välgörenhetsfest för de obemedlade. 400 personer bjöds på en trerätters julmiddag och utöver det delades 100 portioner mat ut för avhämtning. Middagen höll på att avslutas. Gästerna skrapade rent glassrester ur plastkopparna.
Flera sådana fester anordnas varje år i Kapstaden, en ljusglimt på den mörka himmelen för de fattigaste.
Resan hem var lång och saknade inte oväntade inslag. Vid incheckningen visade sig det att vår enda väska vägde för mycket. Den var tung redan vid utresan men nu tyngdes den ytterligare av två flaskor Dry Martini inköpta på Arlanda, där Martini har den rätta styrkan och ett mycket fördelaktigt pris. Dessutom, Maken, som är restokig, samlade på sig flera kilo turistbroschyrer, som nu fanns i väskan, och som han vägrade att skiljas ifrån. Vi kunde antingen betala övervikt eller packa om och valde det senare. Broschyrerna hamnade i mitt handbagage med alla de ömtåliga sakerna som jag inte ville ha i resväskan, tillsammans med en bortglömd påse färska aprikoser köpta samma dag på en bondmarknad. Aprikoserna skulle säkerligen bli till mos. Efter att ha passerat pass- och säkerhetskontrollen begav vi oss till en taxfree butik för att handla, en flaska av den berömda sydafrikanska likören Amarula till oss själva och en krämig likör i leopardmönstrad flaska som julklapp till våra vänner. Vi bad att få påsen förseglad för att kunna passera med den vid flygbyte i Paris.
– Ni kommer att få bekymmer. I Paris godkänner de inte våra påsar. – varnade oss damen vid disken.
– Varför det? Det är ju enligt EU-reglerna. Vi hade ju en förseglad påse med oss på resan till Kapstaden. – protesterade vi.
– Jag ville bara varna er, ni gör som ni vill. – sa damen bryskt.
Vi lät oss inte avskräckas och gjorde våra inköp. I Paris visade det sig att för att byta terminal var vi tvungna lämna transitområdet, passera gränskontrollen och praktiskt taget gå ut på gatan. Naturligtvis kunde flaskorna sedan inte tas med som handbagage.
– Ni kan ju checka in dem. – rådde oss en snäll kontrollant.
Men hur? Vi hade ju bara kvar Makens ryggsäck och utan skydd skulle flaskorna oundvikligt gå sönder under transporten.
– Ni kan köpa skyddsboxar, de säljs ju där borta. – Kontrollanten pekade mot ett försäljningskontor.
Boxarna kostade mer än våra flaskor. Maken tog av sig vinterjackan, lindade den kring flaskorna, bad en stilla bön och checkade in ryggsäcken. Med Maken huttrande i bara skjortan, utan handbagage men tunga i sinnet flög vi hem. Till vår stora lättnad uppenbarade sig vårt tredelade bagage på Arlandas transportband komplett och intakt. Flaskorna, till och med aprikoserna, klarade resan. Vi kände hur julefrid spred sig långsamt i våra själar.