Leva livet > Reseberättelser > Afrika > Mauritius – en kort och lång resa till paradiset 
sep 2023Afrika

Mauritius – en kort och lång resa till paradiset 

Denna lilla ö lever verkligen upp till sitt rykte som paradisö. Jag reste dit under julen 2021 för att slippa jul och nyår och vad kan vara bättre än palmer och god fransk och indisk mat. Det är en lång resa, jag flög ner via Zürich med Swiss och Edelweiss och det är lite över 11 timmars flygtid från Schweiz.

Mauritius - en kort och lång resa till paradiset 

Jag gillar verkligen Edelweiss och om plats finns kan man uppgradera för endast 199 CHF till premium economy (som jag flög i) och det var bekvämt. Ekonomiklassen såg dock mycket trång ut. Jag hade bokat min resa genom poäng så jag kan inte uttala mig om vad det kostar. Självklart vad det lite komplicerat med PCR test innan och jag trodde att jag skulle testas när jag kom fram på flygplatsen men jag gick bara rakt igenom och kom ut väldigt snabbt. Jag har en kompis som bor på Mauritius så hon hade fixat en chaufför till mig och det är relativt billigt med transporter på ön.

Det är en liten ö och det var inte långt från östra sidan av ön där flygplatsen ligger till västra sidan där jag hade bokat två nätter på Sofitel i Flic en Flac. Det finns flera fantastiska stränder på ön och Flic en Flac är så där helt fantastiskt underbart som man föreställer sig Mauritius. Sofitel är ett underbart hotell men jag skulle inte boka all inclusive med mat. Jag gillade deras lunchmeny och även frukosten men på kvällen är det bättre att gå ut på restaurang utanför hotellet.

På flyget ner träffade jag en så härlig tjej som jag mötte på kvällen och åt middag med inne i Flic en Flac, kan varmt rekommendera restaurang Domaine Anna. De flesta turister jag träffade på hotellet lämnade dock inte hotellet vilket jag personligen tycker är lite synd då det finns en hel del att se och uppleva. 

Fördelen med Mauritius är att man har ett stort rev så man slipper haj och djupt vatten till skillnad mot La Reunion (en annan ö väster om Mauritius), så det är ljuvligt att simma och snorkla.

Var försiktig med solen, den är stark och hög solskyddsfaktor och hatt är viktigt. Jag kan varmt rekommendera att ta några dagar på stranden när man besöker ön. Om man bor privat som jag gjorde resten av tiden måste man antingen boka in ett besök på ett hotell eller ta sig till en publik strand. 

Efter några dagar flyttade jag hem till min kompis lägenhet i Quatre Bornes söder om Port Louis. Lägenheten låg mycket centralt och med vakt och grindar, så kallad gated community. Det finns brottslighet och man måste förstå var man kan röra sig. Som kvinna kan man exempelvis inte ge sig ut på en vandringsled, det är för farligt. Ofta när man är ute ett gäng kompisar så är det någon som erbjuder sig att köra dit och hem.

Mauritius kallas också för Afrikas Silicon Valley och man har ett stort område i Quatre Borne inom software development. Till skillnad från Seychellerna så har Mauritius andra industrier än turism och Port Louis är en av världens största hamnar. Man hör lika mycket franska som engelska, landet har varit både fransk och brittisk koloni och de flesta jag mötte talade bägge språken. Landet har varit självständigt sedan 1992 och är ett litet land med en befolkning på endast 1.3 miljoner. Det är väldigt enkelt att turista i landet och jag var imponerad hur effektivt det var att ta mitt PCR test på sjukhuset innan jag flög hem, tog 30 minuter och svaret skickades till mig digitalt. 

Typiskt för Mauritius när man bor i stan är att man går ut till ett hotell och äter middag eller i ett shoppingcenter. I och med Covid hade flera barer och restauranger stängt ner och man får hoppas att lite mer vanligt gatuliv kommer tillbaka. För lunch så passar street food perfekt och det är billigt och otroligt gott. Man kan skriva en hel bok om hur underbar maten är och vi frossade verkligen under julen i otroliga fyrarätters middagar med gåslever, hummer, räkor, underbart kött av alla slag och det är halva priset jämfört med vad du skulle betala i Sverige och kvaliteten enastående. Det finns jättebra franska och sydafrikanska viner. Dock är det ju så att knappt 3 % av befolkningen i landet har råd med dessa priser. Men självklart finns det billigare mat och att äta en utsökt indisk middag lika bra som du hittar i London kostar inga pengar, typ 100 kronor för två personer.

Juldagsmiddag åt vi på fantastiska Avalon Golf Estate där det också var underhållning med sång och musik. På vägen dig passade vi på att besöka Ganga Talao som är en kratersjö och en helig plats för Mauritius hinduer. Det finns många tempel tillägnade olika gudar som exempelvis Ganesha. Under den viktigaste hinduiska helgen Maha Shivaratri så vallfärdar hinduer till platsen till fots. Vid ingången till sjön finns två stora monument. På vägen tillbaka från Avalon åkte vi igenom Bois Cheri området där man odlar te av väldigt hög kvalitet.

Önskar verkligen att jag hade köpt mer te med mig hem.

Jag älskar färska lychees och det var säsong när jag besökte och man kunde stanna längs vägen och köpa dessa underbara frukter. En helt annan smak på plats och det är så vackert att köra omkring på landsbygden. Ön är inte stor och det tar inte lång tid att köra till olika delar. Dock är det inte så bra att köra nattetid då belysningen inte är tillräckligt bra och det är inte alltid väl skyltat.

Annandag jul besökte vi en av de bästa restauranger jag varit på som ligger intill det fantastiska Chateau Labourdonnais. Byggnaden är en kolonial dröm som byggdes 1856 och var en sockerplantage och det ser verkligen ut som i Borta med Vinden. Maten i restaurangen håller toppkvalitet och är populärt för bröllop och tillställningar. Man kan också provsmaka rom och jag kan varmt rekommendera Rom Calamondin som är en specialitet (Calamondin är en liten citrusfrukt som växer lokalt). En annan specialitet som man träffar på överallt när man får in bröd på restauranger är en grön chilipaste som är helt underbart god, jag köpte med mig 6 burkar hem.

Marknaderna i Port Lous och i Quatre Bornes ör väl värda ett besök och det finns allt från himmel till jord och kul att bara flanera runt. Jag hittade lite trevliga billiga presenter att ta med hem. Ett annat tips på att ta med hem som jag köpte på ett av dom stora shoppingcenter är frangipani olja och frangipani parfym som jag älskar, här kan man hitta det till ett okej pris. På Sofitel hade man strött ut frangipani blommor överallt i mitt badrum när jag checkade in.

Jag avslutade min resa på östkusten i Blue Bay som jag inte var lika förtjust i som Flic en Flac men det är också fina stränder och vatten. Och självklart bra restauranger, missa inte La Bougainville i Blue Bay, en enkel restaurang men himmelsk mat mittemot Hotel La Peninsula Bay Beach Resort.  Jag önskar att jag hade haft tid att åka till Ile de Cerfs som skall vara underbart men detta ger mig en anledning att komma tillbaka till denna ljuvliga paradisö.

220518 | Ann Cederhall