Leva livet > Guider > Resor > Reseguide London
jun 2023Resor

Reseguide London

London behöver inte vara en dyr historia. Det finns mycket att göra som faktiskt är alldeles gratis. Med god planering och bra skor kan du komma långt. Bästa långpromenaden är längs Themsen och prisvärda utsikter får du från finansdistrikets Walkie Talkie-byggnad och Parliament Hill.

Vår familj har för vana att ta en långpromenad (ca 2 timmar) längs med Themsen när vi besöker London. En bra startpunkt brukar vara Big Ben vid det brittiska parlamentet. Detta landmärke är en ikonisk start på en medurs rundvandring förbi St Pauls katedralen, ner till Towern, över Tower Bridge, förbi Shakespears teater, museet Tate Modern och tillbaka till Big Ben över Westminister-bron.

Big Ben är egentligen namnet på den största klockan i The Elizabeth Tower (namnbytet från The Clock Tower, skedde 2012 för att markera Elisabeth IIs diamantjubileum). Sedan 2017 har en rejäl restaurering pågått av tornet och klockan, det var först vid nyåret 2021/22 som klockslagen ljöd igen. Ur kokongen av byggnadsställningarna, syns nu större delen av det restaurerade klocktornet med sin glänsande, blå urtavla.

På din promenad ned mot Towern kommer du att passera flera intressanta landmärken som The Royal Air Force Memorial från första världskriget och Cleopatra’s Needle (en egyptisk obelisk från ca 1450 fKr). När du närmar dig Millenium Bridge, ser du St Paul’s Cathedral som ligger ca 300 meter norr om brofästet.

Den mest prisvärda avstickaren på den här promenaden är utsikten från Sky Gardens på 20 Fenchurch Street (i folkmun kallas byggnaden walkie talkien). Med din förbeställda biljett går du igenom säkerhetskontrollen och tar hissen till vån 34. Med en tropisk trädgård i bakgrunden, har du en fantastisk vy över hela London. Bästa upplevelsen får du om du bokar biljett till solnedgången. Tvärs över floden ser du Storbritanniens högsta hus, The Chard (Skärvan), som har utkik från vån 72, men gör dig ca 30 pund fattigare.

För den som inte vill göra någon avstickare, väntar The Tower som klockas efter ca 60 minuters promenad. Detta halvvägsmärke är en sann turistfälla. Under sommaren 2022 kan man dock njuta av ett enormt blomsterhav  som planterats runt byggnaden för att fira drottningens platinajubileum (70 år på tronen).

Nu är det dags att ta sig över Themsen via Tower Bridge.  För den hungrige, är en ny avstickare väl värd ca 200 meters promenad från brofästet till Borough Market. Här finns allskönst mat till ett mycket bra pris och provsmakning bjuds från många av stånden.

För den som vill fokusera på promenaden, börjar drottningens promenad (The Queens Walk) vid Tower Bridges brofästet och tar dig längs vattnet, förbi bla replikan The Golden Hinde (världsomseglarens Francis Drakes 1500-talsskepp) och Shakespears teater (The Globe). Strax före Tate Modern (Storbritanniens nationalmuseum för internationell och samtida konst) ser du Millenium Bridge som öppnades 2000, samtidigt med Tate Modern (tidigare ett elkraftverk). För den konstintresserade är London ett mecka med många gratisentréer till museernas fasta utställningarna.

Den södra banken har ett enormt utbud av barer och restauranter, många gatuuppträdanden och ett vibrerande folkliv.  När du närmar dig slutet av rundvandringen, passerar du en av de tristare turistfällorna i London – The London Eye, som är ett pariserhjul med långt sämre vy än Sky Garden och dessutom är hutlöst dyrt.

Innan du beger dig över Westminster Bridge för ett kärt återseende av klocktornet, kan du överväga att lägga några minuter för att gå under bron till The National Covid Memorial Wall med sina 80 000 hjärtan för att hedra dem som avlidit i Covid-19.

Vår andra favoritpromenad är att strosa på Hamstead Heath som är en en av Londons största parker. Den mest södra delen heter Parliament Hill och ger en fantastisk utsikt över London. Här möter du drakflygare, picknickkorgar och många glada hundar.

Med Englands mildare väder, får du en tidigare vår och en senare vinter. Redan i mars kan vanliga trädgårdar bjuda på  blom av magnolier, påskliljor och kamelior.

220627 | Louise B Burfield